După un prim trimestru dezastruos, piaţa de calculatoare dă semne de revenire

Al doilea trimestru al anului 2020 s-a încheiat bine pentru piața tradițională de calculatoare, compusă din desktop-uri, notebook-uri și stații de lucru. Munca de acasă a determinat companiile să cumpere PC-uri noi pentru angajaţii săi, ceea ce a impulsionat creșterea pieței de PC-uri în al doilea trimestru al anului.
Lidia Neagu - mar, 14 iul. 2020, 18:33
După un prim trimestru dezastruos, piaţa de calculatoare dă semne de revenire

După o scădere semnificativă în primul trimestru al anului din cauza COVID-19, mai ales din cauza întreruperii lanțului de aprovizionare, piața calculatoarelor a revenit pe creștere, pe măsură ce furnizorii și-au refăcut stocurile și cererea de PC-uri mobile a crescut.

Deși există diferențe mari de estimare, atât IDC, cât și Gartner susţin că piața a crescut în perioada aprilie-iunie. Potrivit Gartner, livrările la nivel mondial de PC-uri au totalizat 64,8 milioane de unități în perioada analizată, cu o creștere de 2,8% față de al doilea trimestru al anului 2019. În acelaşi timp, IDC estimează că piaţa a urcat cu 11,22%, la 72,3 milioane de unităţi.

„Al doilea trimestru al anului 2020 a reprezentat o recuperare pe termen scurt pentru piața mondială a calculatoarelor, condusă de o creștere excepțional de puternică în EMEA”, a declarat Mikako Kitagawa, director de cercetare la Gartner. „După ce lanțul de aprovizionare cu calculatoare a fost puternic perturbat la începutul anului 2020 din cauza pandemiei COVID-19, o parte din creșterea acestui trimestru s-a datorat distribuitorilor și canalelor de vânzare cu amănuntul, care își reaprovizionau stocurile la niveluri aproape normale”.

Conform Gartner, în topul clasamentului se află Lenovo și HP, ambele cu puțin peste 16 milioane milioane de unități. HP a avut o creștere mai mare în această perioadă și s-a apropiat la doar 0,1% cotă de piață de Lenovo (10,6 milioane de unităţi).

Pe locul patru se află Apple, cu 4,36 milioane de calculatoare (+5%), urmată de Acer (4 milioane de unităţi) şi Asus, cu 3,59 milioane de unităţi.

Pe de altă parte, IDC spune că pe primul loc se situează HP, cu 18,08 milioane de unităţi ceea ce reprezintă o creştere de 17,7%. Lenovo a trecut pe locul doi, cu 17,41 milioane de calculatoare vândute (o creştere de 7,4%). Pe trei se află Dell, cu 12 milioane de unităţi, iar pe patru, la mare distanţă – Apple, cu 5,59 milioane de unităţi. 

Totuşi, ambele companii de cercetare spun că avansul pieţei este doar unul temporar susţinut de munca şi şcoala de acasă.

„Cererea puternică determinată de nevoile de la locul de muncă, precum și nevoile de învățare electronică a depășit așteptările anterioare și a pus din nou calculatorul în centrul portofoliului tehnologic al consumatorilor”, a declarat managerul de cercetare Jitesh Ubrani pentru Trackers Device Mobile IDC. „Ceea ce rămâne de văzut este dacă această cerere și un nivel ridicat de utilizare continuă în timpul recesiunii și în lumea post-COVID, deoarece bugetele se micșorează în timp ce școlile și locurile de muncă se redeschid.”

Te-ar mai putea interesa și
Acorduri de mediu emise pentru patru noi parcuri eoliene în Caraș Severin, în total 500 MW, cu stocare
Acorduri de mediu emise pentru patru noi parcuri eoliene în Caraș Severin, în total 500 MW, cu stocare
Ministerul Mediului a emis astăzi acordurile de mediu pentru patru parcuri eoliene propuse a se realiza în județul Caraș Severin, pe raza comunelor Ciuchici, Naidăș, Sasca Montană,......
Renault Duster, lansat în Turcia, viitorul hub de export spre țările din est
Renault Duster, lansat în Turcia, viitorul hub de export spre țările din est
Fratele geamăn al SUV-ului Dacia produs în România și comercializat în Uniunea Europeană, Renault Duster tocmai a fost ...
APIA a făcut plăți către fermieri de aproape 124 de milioane de lei, în intervalul 24 – 26 aprilie
APIA a făcut plăți către fermieri de aproape 124 de milioane de lei, în intervalul 24 – 26 aprilie
Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) a efectuat plăţi pentru anul de cerere 2023 în suma totală ...
AMOFM: 240 de locuri de muncă în străinătate sunt disponibile prin rețeaua EURES
AMOFM: 240 de locuri de muncă în străinătate sunt disponibile prin rețeaua EURES
Angajatorii europeni oferă, prin intermediul EURES România, 240 de locuri de muncă, cu contract pe perioadă determinată ...