Duşa, în SUA: Amplasamentul de la Deveselu, pilon important al Parteneriatul strategic România-SUA

Ministrul Apărării, Mircea Duşa, a afirmat, la o dezbatere a Consiliului Atlantic al SUA, că România este un susţinător activ a dezvoltării unei capabilităţi NATO de apărare antirachetă, iar amplasamentul de la Deveselu este unul dintre cei mai importanţi piloni ai parteneriatului strategic.
Economica.net - vin, 18 oct. 2013, 14:08
Duşa, în SUA: Amplasamentul de la Deveselu, pilon important al Parteneriatul strategic România-SUA

Duşa se află, de joi, într-o vizită oficială în Statele Unite ale Americii, având programată şi o întâlnire cu omologul american, Charles Timothy Hagel, secretar al Apărării.

Ministrul român s-a întâlnit cu membrii Consiliului Atlantic al SUA, participând la o dezbatere organizată de către Consiliul Atlantic al SUA, pe tema „Stadiul programelor SUA – România”, informează un comunicat al MApN remis, vineri, MEDIAFAX.

„În mesajul său, ministrul Apărării a susţinut ideea că România rămâne printre cei mai activi susţinători ai dezvoltării unei capabilităţi NATO de apărare antirachetă, programul SUA de dezvoltare a sistemului antirachetă în Europa fiind conform cu angajamentul comun privind crearea unei arhitecturi aliate corespunzătoare în domeniul apărării antirachetă.”, se menţionează în comunicat.

„Amplasamentul de la Deveselu este unul dintre cei mai importanţi piloni ai Parteneriatului Strategic România – SUA în domeniul securităţii şi o contribuţie valoroasă la dezvoltarea capacităţilor NATO în domeniu”, a transmis participanţilor ministrul român.

El a afirmat că „anul 2014 constituie un reper definitoriu pentru Alianţa Nord Atlantică”. „Intrăm într-o nouă perioadă a Alianţei, odată cu procesul de retragere din Afganistan. Finalizarea celei mai mari operaţii aliate oferă oportunităţi pentru recalibrarea priorităţilor şi a angajamentelor. Mai mult, agenda NATO are nevoie de o nouă generaţie de oportunităţi la nivelul dezvoltării capabilităţilor de apărare”, a mai menţionat Duşa.

Porivit MApN, la dezbatere a fost abordată problema formării unui front comun în domeniul apărării împotriva ameninţărilor cibernetice, prin sublinierea importanţei implementării conceptului de „Cyber Defence” în toate statele membre ale NATO şi, în acest sens, Mircea Duşa a punctat faptul că un atac asupra unui singur stat poate duce la slăbirea întregii Alianţe, ca urmare a stadiului actual de interconectare şi inter-relaţionare dintre acestea, fapt admis de către toţi ceilalţi participanţi la întâlnire.

„Mesajul principal al reprezentanţilor Consiliului a fost acela că este nevoie de o Alianţă activă, care să răspundă ameninţărilor precum terorismul, conflictele, ameninţările cibernetice sau traficul ilegal de arme”, mai precizează MApN.

Agenda de discuţii a cuprins şi teme legate de programul de înzestrare cu avioane multirol F-16 al Forţelor Aeriene Române, bugetul M.Ap.N., situaţia de securitate din Siria şi importanţa forţelor pentru operaţii speciale.

Consiliul Atlantic este un forum academic de dezbatere (think tank) non-partizan, care promovează conducerea constructivă şi implicarea în afacerile internaţionale pe baza rolului central pe care comunitatea atlantică îl are în abordarea provocărilor globale. Fondat în SUA, în anul 1961, Consiliul oferă un forum esenţial în vederea traversării schimbărilor fundamentale, fie ele politice sau economice, prin educarea şi folosirea unei reţele unice şi influente de lideri din domeniul politic, al mediului de afaceri şi al mediului academic. Consiliul cuprinde zece centre regionale şi programe funcţionale care duc la îndeplinire misiunea organizaţiei. Consiliul a organizat la Bucuresti Summit-ul Tinerilor Atlantişti (2008), cu ocazia Summit-ului NATO al şefilor de State precum şi Black Sea Energy and Economic Forum (2009), deschis de către fostul preşedinte al Consiliului Atlantic, senatorul Chuck Hagel, actualul secretar al apărării al SUA.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Rusia înregistrează un nou record de infectări și decese cauzate de COVID-19
Rusia înregistrează un nou record de infectări și decese cauzate de COVID-19
Rusia a înregistrat sâmbătă un nou record de decese şi de contaminări asociate COVID-19, pentru a treia zi consecutiv, ...
Război financiar în România. Miză uriașă pentru banii a șase milioane de români – Revista Capital
Război financiar în România. Miză uriașă pentru banii a șase milioane de români – Revista Capital
Un război financiar cu o miză uriașă se poartă în aceste zile în România, după ce Ben Madadi, care deține în prezent ...
Rusia ar putea să întrerupă furnizarea de gaze naturale către Republica Moldova după 1 noiembrie
Rusia ar putea să întrerupă furnizarea de gaze naturale către Republica Moldova după 1 noiembrie
Discuţiile dintre Republica Moldova şi Rusia rămân divergente asupra preţului şi altor detalii ale unui nou acord de ...