Duşa: România şi-a elaborat un buget pentru apărare care să ajungă la 2% din PIB până în 2016

Ministrul Apărării Naţionale, Mircea Duşa, a declarat marţi, după întâlnirea cu directorul executiv al Agenţiei Europene de Apărare (EDA), Claude-France Arnould, că România şi-a elaborat un buget de apărare care să ajungă la 2% din PIB până în 2016.
Economica.net - mar, 10 iun. 2014, 15:29
Duşa: România şi-a elaborat un buget pentru apărare care să ajungă la 2% din PIB până în 2016

‘România şi-a elaborat un buget de apărare care să ajungă la 2% din PIB până în 2016 şi încă din semestrul 2 al acestui an MApN va beneficia de o rectificare pozitivă astfel încât să putem continua şi derula programele de înzestrare şi modernizare a Armatei Române’, a spus Mircea Duşa.

La rândul său, directorul executiv al EDA, Claude-France Arnould, a afirmat că bugetele ţărilor europene destinate apărării trebuie să crească.

‘Nu se poate face mai mult cu mai puţin, motiv pentru care trebuie să încercăm să acordăm mai mulţi bani bugetelor de apărare, pentru a face mai mult cu mai mult, aşa că ne-am bucurat foarte mult de ceea ce ne-aţi spus, de creşterea bugetului de apărare în România’, a declarat Claude-France Arnould la sediul MApN.

Ministrul român al Apărării a mai spus că din agenda discuţiilor nu a lipsit situaţia politico-militară şi criza din Ucraina, faptul că pentru europeni apărarea trebuie să conteze şi că în Europa vor trebui realizate capabilităţi militare credibile şi eficiente.

‘Consiliul European din decembrie 2013 a stabilit câteva obiective importante, vizavi de ceea ce se doreşte ca şi capabilităţi militare în Europa şi mai ales obiectivele politicii de securitate europeană. Aş aminti doar câteva obiective: programul privind realizarea capabilităţilor de realimentare a aeronavelor în aer, sisteme aeriene fără pilot, apărarea cibernetică, comunicaţiile guvernamentale prin satelit’, a afirmat Mircea Duşa.

Un alt subiect abordat în discuţiile cu directorul executiv al EDA a fost acela al reglementării pieţei europene privind industria de apărare.

‘Am abordat şi subiectul industriei de apărare, în sensul reglementării pieţei europene a industriei militare, faptul că Europa va trebui să-şi consolideze industria de apărare şi dorinţa noastră ca în realizarea capabilităţilor militare europene să fie incluse şi întreprinderile care au profil pentru industria de apărare să fie incluse în aceste programe’, a arătat ministrul român al Apărării.

Directorul executiv EDA se află în vizită de lucru în România, în perioada 10-12 iunie, la invitaţia ministrului Apărării Naţionale, Mircea Duşa.

Te-ar mai putea interesa și
Uber extinde serviciul Uber Green la Brașov
Uber extinde serviciul Uber Green la Brașov
Uber extinde serviciul Uber Green la Brașov, la șase ani de când a lansat serviciul în România....
Costurile cu mâna de lucru în UE au crescut cu 5,3% în 2023. În România au urcat cu 16,1%
Costurile cu mâna de lucru în UE au crescut cu 5,3% în 2023. În România au urcat cu 16,1%
Costurile cu mâna de lucru în Uniunea Europeană au urcat anul trecut cu 5,3%, însă ţările membre din Europa de Est ...
Viktor Orban: Ordinea mondială liberal-progresistă ar putea fi înlocuită în acest an cu una suveranistă
Viktor Orban: Ordinea mondială liberal-progresistă ar putea fi înlocuită în acest an cu una suveranistă
În acest an ar putea lua sfârşit o perioadă ingrată a civilizaţiei occidentale, prin înlocuirea lumii construite pe ...
Acționarii Aro Palace au respins propunerea pentru contractarea a 35 de milioane de euro pentru renovarea hotelurilor Capitol și Aro Palace
Acționarii Aro Palace au respins propunerea pentru contractarea a 35 de milioane de euro pentru renovarea hotelurilor Capitol ...
Acționarii Aro Palace au respins astăzi, 25 aprilie, propunerea pentru contractarea a 35 de milioane de euro pentru renovarea ...