1EUR = 4.8735 RON | Bucureşti 2 º

Finanţe şi bănci

Coronavirus. Amânarea ratelor, în Monitorul Oficial! Fără dobândă pe dobânda de la creditele ipotecare. Condiții noi și dure pentru firme

Ordonanța de Urgență care reglementează condițiile în care vor putea fi amânate ratele pentru creditele românilor și ale IMM a fost publicată, în această noapte, în Monitorul Oficial. Marea dieferență față de forma agreată inițial de Guvern este aceea că dobânda pentru creditele ipotecare nu se va capitaliza. Ratele amânate vor putea fi achitate, ulterior, reeșalonat pe o perioadă de 5 ani(60 de luni). Important, prevederile se vor aplica și contractelor de leasing. Nu toate IMM își vor putea supenda ratele ci doar cele grav afectate.

30 mar, 2020 | ECONOMICA.net

Iată, mai jos, cele mai importante prevederi ale OUG care permite suspendarea ratelor pe o perioadă între 1 și 9 luni, in afara de dobanda 0:

 

- Suspendarea se aplică tututor tipurilor de credite, carduri de credit, împrumuturi de la IFN și contractelor de leasing.

- Se aplică doar clienților care nu înregistrează restanțe

- Se aplică doar clienților ale căror venituri au fost afectate de criza COVID 19

- Pentru a beneficia de suspendare, debitorii trebuie să trimită o secrisoare sau un e-mail băncii, la adresa precizată în contract. Banca sau IFN-ul trebuie să răspundă în maximum 45 de zile.

- Cu excepția creditelor ipotecare, dobânda se capitalizează la soldul creditului

- Statul garantează plata dobânzii, prin FNGCIMM

- Contractele de credit se modifică prin efectul legii, fără acte adiționale

- De prevedere beneficiază doar firmele care întrerup activitatea total sau parțial din cauza crizei COVID 19 și care dețin certificat de situații de urgență, firmele ale căror venituri au scăzut cu cel puțin 25% în luna martie față de ianuarie și februarie și firmele care au fost închise ca efect al prevederilor privind COVID 19.

 

Știre în curs de actualizare

Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO