Guvernul a aprobat „legea bacşişului”: se va bate pe bon fiscal separat şi se va impozita cu 16%

Guvernul a adoptat, printr-o ordonanţă de urgenţă, prevederea ca sumele pe care clienţii le lasă bacşiş să fie înregistrate pe bon fiscal separat şi să fie impozitate cu 16%, a anunţat ministrul Finanţelor Eugen Teodorovici.
Economica.net - mie, 22 apr. 2015, 12:58
Guvernul a aprobat

„OUG introduce unele prevederi pentru definirea sumelor încasate în plus sub formă de bacşiş în vederea evidenţierii acestui tip de venit pe bonul fiscal, cu scopul delimitării clare a acestuia de veniturile încasate de operatorii economici pentru livrarea bunurilor sau prestarea serviciilor direct către populaţie şi asigurării fiscalizării acestora. (…) Diferenţa între serviciul prestat şi dorinţa clientului de a recompensa serviciile prestate – această sumă se va bate pe bon fiscal separat şi se impozitează cu 16%”, a spus Teodorovici, într-un briefing de presă.

Ministrul a adăugat că suma rezultată din bacşiş ‘poate rămâne la dispoziţia angajatorului, care poate dispune fie păstrarea ei şi suportarea din aceasta a unor costuri pe care le are în mod curent, fie să fie distribuită către angajaţi pentru a-i stimula’, , scrie Agerpres.

Potrivit lui Teodorovici, salariatul are obligaţia, când se prezintă la locul de muncă, să îşi înregistreze veniturile aflate asupra sa în registrul ţinut separat de către angajator.

‘În cazul în care sunt sume identificate asupra sa, se aplică amendă’, a mai spus ministrul Finanţelor, precizând însă că, în situaţia în care un angajat ascunde asupra sa bani, ‘angajatul ANAF nu îl poate forţa’ să arate aceste sume.

Întrebat cum se va reglementa situaţia bacşişului lăsat după o cursa cu taxiul, Teodorovici a explicat că şi în acest caz se vor emite două bonuri fiscale: unul pentru costul cursei, altul pentru taxarea bacşişului.

‘Taxiul are aparatul de marcat şi poate să marcheze diferenţa’, a susţinut ministrul, adăugând că aparatele de taxat din taximetre ar putea fi modificate, ‘astfel încât să permită şi o astfel de taxare a bacşişului lăsat de client’.

De asemenea, ministrul Finanţelor a precizat că, în perioada următoare, inclusiv în timpul minivacanţei de 1 Mai, ‘controalele se vor intensifica’.

‘Vom mări numărul celor care vor face controale, cu siguranţă’, a afirmat Eugen Teodorovici.

Te-ar mai putea interesa și
Normele EURO 7 vor fi „îmblânzite”. Decizia finală, în mâinile Parlamentului European
Normele EURO 7 vor fi „îmblânzite”. Decizia finală, în mâinile Parlamentului European
După ce mai multe state europene au solicitat eliminarea sau, măcar, relaxarea normelor EURO 7, Comisia Europeană a adoptat o nouă variantă a propunerii sale....
Harta prosumatorilor din România. Unde s-au instalat cele mai multe sisteme fotovoltice și ce putere INFOGRAFICE
Harta prosumatorilor din România. Unde s-au instalat cele mai multe sisteme fotovoltice și ce putere INFOGRAFICE
Codul de bune practici pentru energia regenerabilă, ediția a doua, lansat zilele trecute, conține și o hartă a numărului ...
Revolut angajează în România! Eveniment în premieră. Când și unde trebuie să se prezinte doritorii
Revolut angajează în România! Eveniment în premieră. Când și unde trebuie să se prezinte doritorii
În premieră în România, pe 28 septembrie, Revolut va organiza la București primul eveniment RevDev, exclusiv pentru ...
Uniunea Europeană a stabilit: Minimum 80% dintre adulți, inclusiv cei din România, trebuie să știe să lucreze pe internet și cu aparatură digitală. Până când trebuie îndeplinit obiectivul de competențe digitale
Uniunea Europeană a stabilit: Minimum 80% dintre adulți, inclusiv cei din România, trebuie să știe să lucreze pe internet ...
Uniunea Europeană a stabilit obiective clare în cadrul inițiativei deceniului digital. Aacesul la internet și cunoștințele ...