Ucraina: Ianukovici anunţă alegeri anticipate, reforma Constituţiei şi guvern de uniune naţională

Preşedintele ucrainean Viktor Ianukovici a anunţat vineri alegeri prezidenţiale anticipate, o reformă constituţională şi formarea unui guvern de uniune naţională, concesii majore după baia de sânge din ajun în centrul Kievului, relatează France Presse.
Economica.net - vin, 21 feb. 2014, 11:13
Ucraina: Ianukovici anunţă alegeri anticipate, reforma Constituţiei şi guvern de uniune naţională

‘Anunţ lansarea unei proceduri în vederea unor prezidenţiale anticipate’, a declarat preşedintele într-un comunicat, fără a specifica vreo dată. ‘Lansez, de asemenea, procesul de revenire la Constituţia din 2004’, care reduce prerogativele prezidenţiale în favoarea guvernului şi parlamentului, precum şi formarea unui ‘guvern de uniune naţională’, se mai spune în comunicat.

Bilanţul victimelor confruntărilor care au reizbucnit marţi între manifestanţii opoziţiei şi forţele de ordine a crescut între timp la 80 de morţi, între care 13 poliţişti, a anunţat vineri la prânz ministrul de interne Vitali Zaharcenko.

Ce vinde România în Ucraina

În ultimii trei ani, România a înregistrat un excedent comercial cu Ucraina. Anul trecut, exporturile au fost aproape duble faţă de importuri, cele mai căutate produse româneşti în ţara vecină fiind combustibilii şi uleiurile minerale.

Ucraina este un partener comercial important pentru România, mai ales că în ultimii trei ani Instituitul Naţional de Statistică a raportat excedent  în relaţia cu acest stat. Mai precis, din datele INS remise ECONOMICA.NET, anul trecut, mărfurile româneşti comercializate în statul vecin au generat 867,7 milioane de euro, în creştere faţă de anii anteriori.  

Ce vindem în Ucraina

Anul trecut, produsele cu cea mai mare pondere în exportul către Ucraina au fost combustibilii şi uleiurile minerale, vânzările însumând 410,6 milioane de euro, faţă de 17,6 milioane de euro cât a fost valoarea importurilor de astfel de produse din Ucraina. De asemenea, am vândut în statul vecin vehicule terestre în valoare de 64,6 milioane de euro, comparativ cu 328.700 de euro cât am importat de la ei. Nu în ultimul rând, exportăm produse farmaceutice de 54,7 milioane de euro, lemn şi cărbune de 53,5 milioane de euro şi cazane, turbine, motoare de 37,7 milioane de euro.

În total, anul trecut, România a avut exporturi de 870 de milioane de euro. Înainte de 2013, am exportat de 841,5 mil euro (2012) şi 842,4 de mil euro (2011). În acelaşi timp, importurile din statul vecin au avut un trend descendent, însumând 424 de milioane de eruro în 2013, 501,1 milioane de euro în 2012 şi 544,9 milioane de euiro în 2011.

În 2010, importurile au fost superioare exporturilor cu 11,3 milioane de euro, marfa cumpărate din Ucraina totalizând 544,9 milioane de euro.

Citeşte şi Ce companii româneşti au interese în Ucraina

Ce cumpărăm din Ucraina

La capitolul importuri din statul vecin, cel mai mult contează ca pondere în total fonta, fierul şi oţelul-85,3 milioane de euro în 2013. Urmează minereurile, zgura şi cenuţa cu un total al importurilor de aproximativ 84,5 milioane de euro , lemnul-62,9 milioane de euro şi încălţămintea-32,8 milioane de euro. 

În ceea ce priveşte investiţiile ucrainiene în România, acest stat nu face parte din topul 50 ţări în funcţie de capitalul social total subscris, în perioada 91-2012, potrivit ONRC.

 

 

Te-ar mai putea interesa și
Antibiotice Iași raportează un profit net de peste 23 de milioane de lei, în creștere cu 19,8%
Antibiotice Iași raportează un profit net de peste 23 de milioane de lei, în creștere cu 19,8%
Producătorul de medicamente Antibiotice Iaşi a obţinut un profit net de 23,16 milioane de lei în primele şase luni ale acestui an, în creştere cu 19,8% faţă de perioada similară a anului......
Profitul Transgaz a crescut cu 33% în prima jumătate a acestui an
Profitul Transgaz a crescut cu 33% în prima jumătate a acestui an
Societatea Naţională de Transport Gaze Naturale Transgaz a afişat un profit net consolidat în creştere cu 33% după ...
CNAIR reia licitația pentru proiectarea și execuția lucrărilor de construcție a sectorului de autostradă Chiribiș – Biharia
CNAIR reia licitația pentru proiectarea și execuția lucrărilor de construcție a sectorului de autostradă Chiribiș ...
Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere a anunțat astăzi că a transmis spre publicare, în SICAP, ...
Primăria Capitalei își exercită dreptul de preempţiune și cumpără pentru 4,1 milioane de lei cota de 30% din clădirea ARCUB care nu-i aparținea
Primăria Capitalei își exercită dreptul de preempţiune și cumpără pentru 4,1 milioane de lei cota de 30% din clădirea ...
Primarul Capitalei Nicușor Dan a anunțat astăzi că instituția pe care o conduce își exercită dreptul de preempţiune ...