Ucraina: Ianukovici anunţă alegeri anticipate, reforma Constituţiei şi guvern de uniune naţională

Preşedintele ucrainean Viktor Ianukovici a anunţat vineri alegeri prezidenţiale anticipate, o reformă constituţională şi formarea unui guvern de uniune naţională, concesii majore după baia de sânge din ajun în centrul Kievului, relatează France Presse.
Economica.net - vin, 21 feb. 2014, 11:13
Ucraina: Ianukovici anunţă alegeri anticipate, reforma Constituţiei şi guvern de uniune naţională

‘Anunţ lansarea unei proceduri în vederea unor prezidenţiale anticipate’, a declarat preşedintele într-un comunicat, fără a specifica vreo dată. ‘Lansez, de asemenea, procesul de revenire la Constituţia din 2004’, care reduce prerogativele prezidenţiale în favoarea guvernului şi parlamentului, precum şi formarea unui ‘guvern de uniune naţională’, se mai spune în comunicat.

Bilanţul victimelor confruntărilor care au reizbucnit marţi între manifestanţii opoziţiei şi forţele de ordine a crescut între timp la 80 de morţi, între care 13 poliţişti, a anunţat vineri la prânz ministrul de interne Vitali Zaharcenko.

Ce vinde România în Ucraina

În ultimii trei ani, România a înregistrat un excedent comercial cu Ucraina. Anul trecut, exporturile au fost aproape duble faţă de importuri, cele mai căutate produse româneşti în ţara vecină fiind combustibilii şi uleiurile minerale.

Ucraina este un partener comercial important pentru România, mai ales că în ultimii trei ani Instituitul Naţional de Statistică a raportat excedent  în relaţia cu acest stat. Mai precis, din datele INS remise ECONOMICA.NET, anul trecut, mărfurile româneşti comercializate în statul vecin au generat 867,7 milioane de euro, în creştere faţă de anii anteriori.  

Ce vindem în Ucraina

Anul trecut, produsele cu cea mai mare pondere în exportul către Ucraina au fost combustibilii şi uleiurile minerale, vânzările însumând 410,6 milioane de euro, faţă de 17,6 milioane de euro cât a fost valoarea importurilor de astfel de produse din Ucraina. De asemenea, am vândut în statul vecin vehicule terestre în valoare de 64,6 milioane de euro, comparativ cu 328.700 de euro cât am importat de la ei. Nu în ultimul rând, exportăm produse farmaceutice de 54,7 milioane de euro, lemn şi cărbune de 53,5 milioane de euro şi cazane, turbine, motoare de 37,7 milioane de euro.

În total, anul trecut, România a avut exporturi de 870 de milioane de euro. Înainte de 2013, am exportat de 841,5 mil euro (2012) şi 842,4 de mil euro (2011). În acelaşi timp, importurile din statul vecin au avut un trend descendent, însumând 424 de milioane de eruro în 2013, 501,1 milioane de euro în 2012 şi 544,9 milioane de euiro în 2011.

În 2010, importurile au fost superioare exporturilor cu 11,3 milioane de euro, marfa cumpărate din Ucraina totalizând 544,9 milioane de euro.

Citeşte şi Ce companii româneşti au interese în Ucraina

Ce cumpărăm din Ucraina

La capitolul importuri din statul vecin, cel mai mult contează ca pondere în total fonta, fierul şi oţelul-85,3 milioane de euro în 2013. Urmează minereurile, zgura şi cenuţa cu un total al importurilor de aproximativ 84,5 milioane de euro , lemnul-62,9 milioane de euro şi încălţămintea-32,8 milioane de euro. 

În ceea ce priveşte investiţiile ucrainiene în România, acest stat nu face parte din topul 50 ţări în funcţie de capitalul social total subscris, în perioada 91-2012, potrivit ONRC.

 

 

Te-ar mai putea interesa și
Normele EURO 7 vor fi „îmblânzite”. Decizia finală, în mâinile Parlamentului European
Normele EURO 7 vor fi „îmblânzite”. Decizia finală, în mâinile Parlamentului European
După ce mai multe state europene au solicitat eliminarea sau, măcar, relaxarea normelor EURO 7, Comisia Europeană a adoptat o nouă variantă a propunerii sale....
Harta prosumatorilor din România. Unde s-au instalat cele mai multe sisteme fotovoltice și ce putere INFOGRAFICE
Harta prosumatorilor din România. Unde s-au instalat cele mai multe sisteme fotovoltice și ce putere INFOGRAFICE
Codul de bune practici pentru energia regenerabilă, ediția a doua, lansat zilele trecute, conține și o hartă a numărului ...
Revolut angajează în România! Eveniment în premieră. Când și unde trebuie să se prezinte doritorii
Revolut angajează în România! Eveniment în premieră. Când și unde trebuie să se prezinte doritorii
În premieră în România, pe 28 septembrie, Revolut va organiza la București primul eveniment RevDev, exclusiv pentru ...
Uniunea Europeană a stabilit: Minimum 80% dintre adulți, inclusiv cei din România, trebuie să știe să lucreze pe internet și cu aparatură digitală. Până când trebuie îndeplinit obiectivul de competențe digitale
Uniunea Europeană a stabilit: Minimum 80% dintre adulți, inclusiv cei din România, trebuie să știe să lucreze pe internet ...
Uniunea Europeană a stabilit obiective clare în cadrul inițiativei deceniului digital. Aacesul la internet și cunoștințele ...