E oficial. Metrorex poate lansa o nouă licitaţie pentru trenuri de Drumul Taberei. Cea veche, anchetată de DNA, a fost anulată definitiv

Licitaţia de 1,5 miliarde de lei pentru trenurile ce urmau să circule pe Magistrala 5 Drumul Taberei - Pantelimon, câştigată de spaniolii de la CAF şi anchetată de DNA, a fost anulată definitiv luni la Curtea de Apel Bucureşti. Metrorex poate demara acum o nouă procedură pentru cumpărarea de trenuri.
Economica.net - mar, 21 mart. 2017, 22:08
E oficial. Metrorex poate lansa o nouă licitaţie pentru trenuri de Drumul Taberei. Cea veche, anchetată de DNA, a fost anulată definitiv

Curtea de Apel Bucureşti a respins luni, 20 martie, contestaţiile Astra Vagoane Călători şi CAF cu privire la decizia CNSC de anulare a licitaţiei Metrorex pentru achiziţia a până la 51 de trenuri pentru Magistrala 5 Drumul Taberei – Pantelimon.

„Curtea de Apel Bucureşti a menţinut decizia CNSC, de anulare a licitaţiei. Decizia Curţii este definitivă şi executorie”, a declarat pentru ECONOMICA.NET Gheorghe Florin Sîrbu, directorul general al Astra Vagoane Călători.

Potrivit acestuia, Metrorex poate lansa acum o nouă procedură, la care producătorul din Arad este pregătit să participe din nou. „Să vedem caietul de sarcini. La licitaţia anulată, am avut cea mai bună ofertă. Noi am mai produs 252 de trenuri pentru metroul bucureştean”, a explicat oficialul Astra Vagoane Călători.

Pe 27 ianuarie anul acesta, Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor (CNSC) a anulat licitaţia Metrorex, câştigată de CAF. Împotriva deciziei CNSC au fost formulate apoi contestaţii la Curtea de Apel Bucureşti.

Procedura demarată de Metrorex pentru achiziția a până la 51 de trenuri, necesare magistralei Drumul Taberei – Pantelimom, a fost anchetată de DNA. În decembrie 2015, procurorii DNA l-au trimis în judecată pe Valeriu Picu, angajat al Metrorex SA, membru al comisiei de licitaţie. El este acuzat că a transmis informații în scopul adjudecării licitaţiei de către firma spaniolă CAF.

Anularea acestei licitaţii permite Metrorex să lanseze o nouă procedură pentru trenuri noi care să circule pe Magistrala 5.

Oficialii Metrorex au anunţat că intenţionează să achiziţioneze 26 de trenuri pentru primele două tronsoane de pe Magistrala 5, Eroilor-Râul Doamnei şi Eroilor-Iancului. Nu este clar dacă noua licitaţie va viza doar 13 trenuri pentru tronsonul 1, care este finalizat în proporţie de peste 80%, sau un pachet de 26 de trenuri, pentru primele 2 tronsoane.

Până când va fi rezolvată problema legată de achiziţia de trenuri, pe tronsonul Eroilor-Râul Doamnei a fost luat în calcul transportul cu trenuri Bombardier, care se află în funcţiune pe Magistralele 1 şi 3.

Tronsonul 1 Drumul Taberei – Eroilor al Magistralei 5 va avea un depou şi zece staţii de metrou: Râul Doamnei, Constantin Brâncuşi, Valea Ialomiţei, Romancierilor, Parc Drumul Taberei, Drumul Taberei 34, Favorit, Orizont, Academia Militară, Eroilor.

Obiectivul principal al proiectului este acela de a facilita legătura intre vestul și centrul oraşului, prin intermediul unei linii de transport cu metroul ce va avea o lungime construită de 6,87 km.

Valoarea totală a proiectului este de circa 3,12 miliarde de lei cu TVA. Proiectul este cofinanțat din Fondul de Coeziune prin Programul Operaţional Infrastructură Mare.

Te-ar mai putea interesa și
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria nu va opri de la zbor avioanele MiG-29 până în 2028, a afirmat vineri ministrul interimar al Apărării, Atanas Zaprianov, relatează agenția bulgară de presă BTA, citată de Agerpres....
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de rachete Patriot
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de ...
Statele membre NATO au ajuns la un acord cu privire la trimiterea de sisteme de apărare antiaeriană suplimentare în Ucraina, ...
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a declarat vineri că Moscova nu va accepta un armistiţiu cu Ucraina nici măcar ...
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan Motor, al treilea mare producător auto nipon, a redus cu 14,5% estimarea privind profitul anual, citând vânzările ...