E oficial: Microsoft cumpără divizia de telefoane Nokia

Microsoft a anunţat că va cumpăra divizia de telefoane a companiei finlandeze Nokia. Tranzacţia se ridică la suma de 5,44 miliarde de euro (7,2 miliarde de dolari), informează Bloomberg.
Economica.net - mar, 03 sept. 2013, 04:09
E oficial: Microsoft cumpără divizia de telefoane Nokia

Microsoft va plăti 3,79 miliarde de dolari pentru divizia de telefoane Nokia şi 1,65 miliarde pentru patente. Tranzacţia urmează să fie finalizată în primul trimestru din 2014. Aproximativ 32.000 de angajaţi ai Nokia vor trece la Microsoft, dintre care 4.700 doar în Finlanda. Acţiunile Nokia au crescut cu 45%, la 4,29 euro, cea mai bună deschidere din 1991.

Directorul general al Nokia, Stephen Elop, se va întoarce la conducerea companiei Microsoft după ce Steve Ballmer şi-a anunţat demisia, a anunţat compania americană. Grupul finlandez a anunţat, de asemenea, plecarea directorului său general Stephen Elop, care va fi înlocuit temporar de Siilasmaa.

Fostul lider pe piaţa telefoanelor mobile îşi va concentra de acum activitatea asupra serviciilor şi reţelelor, o decizie calificată drept „cea mai bună cale de a merge înainte, atât pentru Nokia, cât şi pentru acţionarii săi”, a declarat preşedintele Nokia, Risto Siilasmaa,  într-un comunicat al companiei.

Citeşte şi Lumia 1520, phabletul celor de la Nokia cu camera de 20 megapixeli

Nokia lansează telefonul cu o autonomie de 38 de zile

Nokia, care deţinea în 2006 mai mult de jumătate din piaţa telefoanelor mobile, a decăzut odată cu apariţia Apple iPhone şi a smartphone-urilor bazate pe sistemul de operare Android dezvoltat de Google.

Compania a pierdut 90% din valoarea de piaţă în ultimii cinci ani. În prezent, capitalizarea de piaţă a grupului finlandez este de aproximativ 11 miliarde euro.

Nokia a finalizat în augut preluarea participaţiei de 50% deţinută de Siemens la producătorul de echipamente de telecomunicaţii Nokia Siemens Networks, pentru a dezvolta această activitate, considerată de acum drept vitală.

Nokia a vândut în trimestrul al doilea cele mai puţine telefoane din ultimii opt ani

Vânzările de telefoane mobile ale grupului finlandez Nokia au scăzut cu 27% în trimestrul al doilea, la 61,1 milioane de unităţi, minimul ultimilor opt ani, rezultatele dezamăgind atât pe segmentul smartphone cât şi pe cel al terminalelor clasice

Rezultatul înregistrat de Nokia în trimestrul al doilea este cel mai slab începând cu trimestrul al doilea din 2005, când grupul a vândut 60,8 milioane de telefoane.

Analiştii consultaţi se aşteptau la vânzări de 63,5 milioane de unităţi.

Nokia a raportat un profit operaţional de 303 milioane de euro, comparativ cu o pierdere de 325 milioane de euro în perioada similară a anului trecut. Compania Nokia – Siemens, la care grupul finlandez preia participaţia partenerului german Siemens, a asigurat o contribuţie de 328 milioane de euro la profit.

Nokia încearcă să recupereze din cota de piaţă pierdută în favoarea unor companii precum Apple şi Samsung, dezvoltând seria de smartphone-uri Lumia, echipate cu sistemul de operare Windows Phone dezvoltat de Microsoft. Parteneriatul dintre cele două companii a început în 2011.

Directorul general al Nokia, Stephen Elop, venit în 2010 de la Microsoft, a renunţat la peste 20.000 de angajaţi şi a închis numeroase fabrici şi centre de cercetare, în încercarea de a redresa compania şi de a genera lichidităţi pentru investiţii în dezvoltarea smartphone-urilor.

Te-ar mai putea interesa și
Premierul spaniol Pedro Sanchez şi-a suspendat îndatoririle publice şi se gândeşte dacă va demisiona
Premierul spaniol Pedro Sanchez şi-a suspendat îndatoririle publice şi se gândeşte dacă va demisiona
Prim-ministrul spaniol Pedro Sanchez a anunţat miercuri că îşi suspendă îndatoririle publice "timp de câteva zile" pentru a decide dacă mai vrea să rămână în fruntea guvernului, după ce......
Proiectul Interconectării Energetice Grecia-Egipt avansează. Încep licitațiile pentru studii de fezabilitate
Proiectul Interconectării Energetice Grecia-Egipt avansează. Încep licitațiile pentru studii de fezabilitate
Sectorul energetic european se află în fața unei dezvoltări majore odată cu anunțul deschiderii licitațiilor pentru ...
Parlamentul European a adoptat noi norme ale UE pentru combaterea spălării banilor
Parlamentul European a adoptat noi norme ale UE pentru combaterea spălării banilor
Parlamentul European, reunit la Strasbourg în ultima sesiune plenară din legislatura 2019-2024, a adoptat miercuri un pachet ...
Rusia va viza armele nucleare ale NATO din Polonia, dacă vor fi instalate – viceministrul de externe rus
Rusia va viza armele nucleare ale NATO din Polonia, dacă vor fi instalate – viceministrul de externe rus
Ministrul adjunct de externe rus Serghei Riabkov a avertizat joi că facilităţile nucleare ale NATO, dacă vor fi instalate ...