1EUR = 4.8026 RON | Bucureşti 14 º

Extern

E oficial: NATO consolidează măsurile de apărare în Europa de Est

NATO a anunţat miercuri o întărire a măsurilor de apărare aeriană, maritimă şi terestră în ţările Europei de Est, precum ţările baltice şi Polonia, în reacţie la criza din Ucraina.

16 apr, 2014 | Agerpres

'NATO sprijină pe deplin convorbirile de la Geneva şi toate eforturile comunităţii internaţionale de a găsi o soluţie politică care îndeplineşte aspiraţiile tuturor ucrainenilor şi respectă integritatea teritorială şi suveranitatea Ucrainei', a spus el.

'Facem apel la Rusia să fie parte a soluţiei, să înceteze destabilizarea Ucrainei, să-şi retragă trupele de la graniţă şi să transmită clar că nu susţine acţiunile violente ale miliţiilor pro-ruse bine înarmate' active în estul Ucrainei, a adăugat Rasmussen.

Secretarul general al NATO a subliniat faptul că principala sarcină a NATO este să-şi apere aliaţii. 'Am făcut deja o serie de paşi, inclusiv să creştem misiunea noastră de poliţie aeriană deasupra statelor baltice sau să efectuăm zboruri de supraveghere cu avioane AWACS deasupra Poloniei sau României. Astăzi am căzut de acord asupra unui nou pachet pentru a ne întări apărarea colectivă şi a demonstra tăria solidarităţii aliate. Vom avea mai multe avioane în aer, mai multe nave la apă şi mai multă pregătire la sol. De exemplu, avioanele vor zbura în număr mai mare deasupra regiunii baltice, nave aliate vor fi desfăşurate în Marea Baltică, estul Mediteranei şi oriunde altundeva va fi necesar', a declarat secretarul general al NATO, după o reuniune a Consiliului Nord-Atlantic la nivel de ambasadori.

Rasmussen a precizat că stafful militar din ţările aliate va fi desfăşurat pentru a creşte gradul de pregătire prin instruire şi exerciţii. 'Planurile noastre de apărare vor fi revizuite şi întărite. Vom începe să implementăm aceste măsuri imediat şi mai multe vor urma dacă va fi necesar în săptămânile şi lunile care vor veni. Deciziile noastre de azi se referă la apărare, descurajare şi reducerea tensiunii şi sunt în deplină conformitate cu angajamentul nostru internaţional. Transmit un mesaj fundamental, acela că NATO va proteja fiecare aliat şi îl va apăra de orice ameninţare la adresa securităţii noastre fundamentale, acesta este angajamentul nostru ferm', a subliniat secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice.

Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

Daniel Oanţă

Instanţa supremă

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO