E oficial. S-a schimbat loteria bonurilor fiscale: vor fi acordate maximum 100 de premii

Camera Deputaţilor a adoptat, miercuri, proiectul de lege privind aprobarea Ordonanţei Guvernului pentru organizarea loteriei bonurilor fiscale, stabilind că se va acorda un număr de maximum de 100 de premii.
Economica.net - mie, 27 mai 2015, 12:37
E oficial. S-a schimbat loteria bonurilor fiscale: vor fi acordate maximum 100 de premii

Deputaţii au adoptat proiectul de lege cu 183 de voturi ‘pentru’, 91 ‘împotrivă’ şi 10 abţineri.

În dezbaterile din plen, deputatul liberal Andreea Paul a susţinut că ‘Guvernul Ponta schimbă mai des regulile fiscale decât se schimbă vremea’.

‘Nu există un rău mai mare făcut de vreun ministru de Finanţe decât păcăleala fiscală. Modificările fiscale dese şi nepregătite cu un singur scop: folosirea Codului fiscal ca instrument politic de imagine, din raţiuni pur electorale. Loteria bonurilor fiscale are soarta impozitării bacşişului, supusă schimbării schimbărilor. Ambele măsuri iniţiate şi ratate de către actualul Guvern au transformat civismul fiscal în amuzamentul fiscal’, a susţinut Paul.

Ea a anunţat că PNL nu va vota proiectul de lege. ‘Măsura loteriei bonurilor fiscale este neprofesionist adoptată. (…) Nota de fundamentare nu prevede niciun impact financiar pozitiv asupra veniturilor bugetului din acest an sau din anii viitori. Singurul impact financiar este cheltuiala de 10 milioane de lei pentru premierea câştigătorilor din fondurile dedicate acţiunilor generale ale Ministerului Finanţelor’, a afirmat Andreea Paul.

Citeste si: Loteria bonurilor fiscale: În iunie va fi extragere pentru două luni. Din iulie va fi lunar

În opinia acesteia, loteria bonurilor fiscale este o ‘păcăleală’, deoarece ‘ceea ce a fost adoptat şi aplicat acum o lună se modifică în prezent în sensul limitării numărului de câştigători’.

Liderul grupului PSD din Camera Deputaţilor, Marian Neacşu, a spus că numai în primul trimestru al anului 2015 veniturile suplimentare la bugetul de stat şi ca efect al acestei măsuri sunt de 1,2 miliarde de lei, adăugând că propunerea legislativă întruneşte toate măsurile pentru a putea să fie pusă în practică.

Pe de altă parte, deputatul liberal Gheorghe Ialomiţianu a susţinut că Guvernul prin această măsură nu se adresează cumpărătorului, ci celor care adună bonurile fiscale, vânzătorilor.

Potrivit raportului Comisiei de buget, la extragerea loteriei bonurilor fiscale se va acorda un număr de maximum de 100 de premii. Unitatea teritorială a administraţiei fiscale unde a fost depus în original bonul fiscal câştigător va elibera titularului bonului o copie pe care este scris că este conform cu originalul şi conţine un număr unic de înregistrare atribuit automat printr-o aplicaţie informatică la nivel naţional.

O listă cu bonurile prin care au fost revendicate premiile se va publica pe site-ul Ministerului Finanţelor Publice şi pe cel al Autorităţii Naţionale de Administrare Fiscală.

Dacă în urma centralizării listei bonurilor fiscale prin care s-au revendicat premiile se va constata depăşirea numărului maxim de premii care se acordă, se va proceda la extragerea aleatorie a unui număr de 100 de bonuri fiscale câştigătoare.

În situaţiile în care ulterior efectuării unei extrageri se constată erori de natură tehnică în desfăşurarea acesteia care nu vizează caracterul său aleator, se va considera că extragerea a fost efectuată corect, iar premiile se vor acorda câştigătorilor în urma extragerii şi după desfăşurarea procedurilor.

Proiectul de lege a fost adoptat de Senat pe 11 martie, Camera Deputaţilor este for legislativ decizional.

Citeste si: Loteria Fiscală, la finalul înscrierilor: 18.215 potenţiali câştigători. 55 lei pentru un bon

Te-ar mai putea interesa și
România are cele mai multe exploataţii viticole din UE, dar şi cele mai mici
România are cele mai multe exploataţii viticole din UE, dar şi cele mai mici
România avea în 2020 un număr de 844.015 exploataţii viticole, adică echivalentul a 37,9% din cele 2,2 milioane de exploataţii viticole care existau în întreaga Uniune Europeană, arată......
Bursa de la Bucureşti a câştigat peste trei miliarde de lei din capitalizare în această săptămână
Bursa de la Bucureşti a câştigat peste trei miliarde de lei din capitalizare în această săptămână
Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a câştigat 3,061 miliarde de lei din capitalizare, respectiv 1,55%, în această săptămână, ...
Pariul câştigător al vinurilor din Republica Moldova – AFP
Pariul câştigător al vinurilor din Republica Moldova – AFP
În micul sat Pereni din Republica Moldova, Nicolae Tronciu şi-a lansat propria sa marcă de vin, în urmă cu patru ani, ...
Variola maimuţei: niciun caz confirmat în România. Cum se transmite, ce simptome are, unde a fost confirmată – răspunsurile MS
Variola maimuţei: niciun caz confirmat în România. Cum se transmite, ce simptome are, unde a fost confirmată – ...
Ministerul Sănătăţii a publicat o serie de întrebări şi răspunsuri despre variola maimuţei, furnizate de Organizaţia ...