E oficial: salariul minim pe economie a fost majorat la 2.300 de lei brut lunar în 2021 – HG

Majorarea salariului minim pe economie la 2.300 de lei brut lunar a fost oficializată în şedinţa de guvern de miercuri, 13 ianuarie, după ce a fost amânată de două ori, aşa cum Economica.net a arătat deja. Pentru a intra în vigoare, Hotărârea de Guvern privind majorarea salariului minim mai are nevoie să fie publicată în Monitorul Oficial.
Cristina Şomănescu - mie, 13 ian. 2021, 12:01
E oficial: salariul minim pe economie a fost majorat la 2.300 de lei brut lunar în 2021 - HG

Update

Hotărârea de Guvern nr. 4 din 13 ianuarie 2021, care stabileşte majorarea salariului minim la 2.300 de lei brut în 2021, a fost publicată în Monitorul Oficial partea I, nr. 40 din 13 ianuarie. Actul normativ a intrat în vigoare la 13 ianuarie, data publicării în MO.

Majorarea salariului minim la 2.300 de lei brut se aplică începând cu 13 ianuarie 2021, data intrării în vigoare a HG 4/2021 în Monitorul Oficial.

De când se aplică mărirea salariului minim? Premierul contrazis tocmai de actul normativ adoptat miercuri

Pe de o parte, Cîţu a spus miercuri, după şedinţa de guvern, că mărirea salariului minim la 2.300 de lei brut se poate aplica de la 1 ianuarie.

„A fost aprobat actul normativ prin care se stabileşte salariul minim pentru 2021 la 2.300 de lei”, a spus premierul Cîţu, după şedinţa de guvern de astăzi. „Bineînţeles că poate fi aplicat de la 1 ianuarie (salariul minim de 2.300 de lei brut lunar n. red.) pentru că în februarie se plătesc salariile pentru luna ianuarie, deci există destul timp (să se opereze majorarea în Revisal n. red.)”, a adăugat premierul.

Pe de altă parte, HG, pe care o puteţi consulta mai jos, spune că majorarea salariului minim la 2.300 de lei se aplică începând cu data intrării în vigoare a actului normativ, 13 ianuarie.

Economica.net va reveni cu lămuriri din partea Inspecţiei Muncii, îndată ce le vom obţine.

Economica.net vă spune ce prevede hotărârea adoptată de Guvern miercuri, 13 ianuarie, şi publicată în MO:

ART. 1
(1) Începând cu data intrării în vigoare a prezentei hotărâri, salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată, prevăzut la art. 164 alin. (1) din Legea nr. 53/2003 – Codul muncii, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, se stabileşte în bani, fără a include sporuri şi alte adaosuri, la suma de 2.300 lei lunar, pentru un program normal de lucru în medie de 169,333 ore pe lună, reprezentând 13,583 lei/oră.
(2) Prin excepţie de la prevederile alin. (1), începând cu data intrării în vigoare a prezentei hotărâri, pentru personalul încadrat pe funcţii pentru care se prevede nivelul de studii superioare, cu vechime în muncă de cel puţin un an în domeniul studiilor superioare, salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată, fără a include sporuri şi alte adaosuri, se stabilește la suma de 2.350 lei lunar, pentru un program normal de lucru de 169,333 ore în medie pe lună, reprezentând 13,878 lei/oră.

ART. 2

În aplicarea prevederilor art. 164 alin. (1²) din Legea nr. 53/2003, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, începând cu data intrării în vigoare a prezentei hotărâritoate drepturile şi obligaţiile stabilite potrivit legii se determină prin raportare la nivelul de 2.300 lei al salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată.

ART. 3

La data prevăzută la art. 1, Hotărârea Guvernului nr. 935/2019 pentru stabilirea salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 1010 din 16 decembrie 2019, se abrogă.

Precizare: actul normativ a intrat în vigoare la data publicării în MO, 13 ianuarie.

Ştirea iniţială

Salariul minim brut garantat în plată creşte la 2.300 de lei brut lunar în 2021, potrivit unei Hotărâri de Guvern din 13 ianuarie.
Salariul minim pentru oamenii încadrati pe funcţii pentru care se prevede nivelul de studii superioare, cu vechime în muncă de cel puţin un an în domeniul studiilor superioare absolvite, rămâne la 2.350 de lei brut lunar, reiese din acelaşi act normativ, consultat de Economica.net.

Acestea sunt cele mai importante ştiri aşteptate de piaţa muncii încă de la finalul anului trecut.

  • Oficializarea salariului minim pe economie, în vigoare în anul 2021, a fost programată iniţial pentru şedinţa de guvern din 30 decembrie şi amânată pentru prima săptămână a acestui an. Executivul nu a adoptat însă hotărârea care vizează stabilirea salariului minim în 2021 în şedinţa de guvern din 6 ianuarie. Premierul a explicat atunci că proiectul de hotărâre e în curs de avizare şi nu a mai avansat un termen ferm pe care-l poate onora. Economica.net a scris, pe larg, despre acest subiect aici:

Oficializarea majorării salariului minim la 2.300 lei brut, amânată. Cîţu: Este în avizare. Ştie toată lumea cât este salariul minim în 2021 deja

Conform Codului Muncii, stabilirea salariului minim pe economie se face prin HG.

Amintim că pentru a intra în vigoare, Hotărârea de Guvern de majorare a salariului minim în 2021 trebuie să fie publicată în Monitorul Oficial.

Majorarea salariului minim pe economie la 2.300 de lei brut în 2021: efecte pe piaţa muncii

Cresc salariile românilor plătiţi cu salariul minim pe economie. Inspecţia Muncii a spus pentru Economica.net că circa 1,23 de milioane de români au CIM la nivelul salariului minim, în vreme ce Executivul spune că circa 1,4 milioane de oameni au acest nivel salarial.

Creşte contribuţia pentru persoanele cu handicap neîncadrate, întrucât această contribuţie se raportează la salariul minim;

Vor fi afectaţi de majorarea salariului minim oamenii fără venituri şi cei care au doar venituri extrasalariale sub plafonul de 12 salarii minime economie, dacă vor opta să se asigure la sistemul public de pensii şi/sau la sistemul asigurărilor sociale de sănătate (după caz).

De asemenea, oamenii care au doar venituri extrasalariale peste plafonul stabilit în Codul fiscal vor plăti contribuţii mai mari la sănătate şi/sau pensii, după caz, ca efect al majorării salariului minim pe economie.

Majorarea salariului minim la 2.300 de lei în 2021 înseamnă:

– majorarea plafonului în funcţie de care persoanelor fizice care obţin venituri extrasalariale plătesc contribuţia de asigurări sociale (CAS) şi contribuţia de asigurări de sănătate (CASS) pentru veniturile estimate în anul 2021, fiindcă acest plafon se determină în funcţie de nivelul salariului minim brut pe ţară în vigoare în 2021.

– creşterea bazei de calcul pentru CAS în cazul persoanelor care realizează venituri din activități independente/drepturi de proprietate intelectuală, întrucât venitul la care persoanele fizice plătesc contribuţia de 25% trebuie să fie cel puţin egal cu echivalentul a 12 salarii minime brute pe ţară în anul 2021.

– creşterea contribuţiilor sociale datorate de persoanele fizice care au venituri extrasalariale peste plafonul de 12 salarii minime brute în anul 2021.

– creşterea contribuţiilor sociale plătite de persoanele fizice care au doar venituri extrasalariale care sunt situate sub plafonul de 12 salarii minime brute în anul 2021 şi care optează să se asigure la sistemul asigurărilor sociale şi la sistemul asigurărilor sociale de sănătate.

– creşterea contribuţiilor sociale pentru persoanele fără venituri fiscalizate, care optează să se asigure la sistemul asigurărilor sociale şi la sistemul asigurărilor sociale de sănătate.

Te-ar mai putea interesa și
Planurile Wizz Air pentru România: două noi avioane la București, o nouă rută și creșterea frecvențelor pe 21 de rute
Planurile Wizz Air pentru România: două noi avioane la București, o nouă rută și creșterea frecvențelor pe 21 de rute
Compania aeriană Wizz Air a anunțat planurile de extindere pe piața din România, acolo unde are deja o cotă de 54%. ...
Preţul gazelor în Europa a ajuns la cel mai redus nivel din ultimele 18 luni
Preţul gazelor în Europa a ajuns la cel mai redus nivel din ultimele 18 luni
Preţurile de referinţă la gaze naturale pe piaţa din Europa continuă să scadă din cauza vremii neobişnuit de calde ...
Meta vrea să taxeze cu 13 euro pe lună utilizatorii din UE care vor Facebook sau Instagram fără reclame
Meta vrea să taxeze cu 13 euro pe lună utilizatorii din UE care vor Facebook sau Instagram fără reclame
Compania Meta analizează un plan care i-ar putea face pe utilizatorii din Uniunea Europeană să plătească până la 13 ...
Electrica Furnizare a încheiat un parteneriat cu fintech-ul românesc Finqware
Electrica Furnizare a încheiat un parteneriat cu fintech-ul românesc Finqware
Electrica Furnizare a semnat un parteneriat cu fintech-ul românesc Finqware pentru accesarea serviciilor oferite de platforma ...