1EUR = 4.8426 RON | Bucureşti 17 º

Extern

E oficial: Spania a ieşit din recesiune

Creşterea PIB-ului Spaniei s-a accelerat în trimestrul patru din 2013, întărind estimarea premierului Mariano Rajoy că a patra economie a zonei euro a depăşit recesiunea profundă cu care s-a confruntat în ultimii cinci ani, transmite Bloomberg.

30 ian, 2014 | ECONOMICA.net

Institutul Naţional de Statistică (INE) a anunţat, joi, că economia spaniolă a înregistrat o creştere de 0,3% în perioada octombrie-decembrie 2013, fiind al doilea trimestru de creştere consecutivă, pentru prima dată din 2011. În trimestrul trei din 2013, creşterea PIB-ului Spaniei a fost de 0,1%.

Pe ansamblul anului trecut, PIB-ul Spaniei s-a contractat cu 1,2%, după un declin de 1,6% în 2012, a anunţat Institutul Naţional de Statistică.

Datele publicate joi de INE sunt în linie cu estimările analiştilor şi cu cele publicate săptămâna trecută de Banca Centrală a Spaniei, care a prognozat că PIB-ul ţării a înregistrat în trimestrul patru din 2013 o creştere de 0,3% comparativ cu precedentele trei luni.

Pentru acest an, Guvernul premierului Mariano Rajoy se aşteaptă la o creştere a PIB-ului Spaniei de 1%, care ar urma să sprijine stabilizarea datoriei, care s-a dublat din 2008.

'Este clar că situaţia economiei se îmbunătăţeşte în acest an. Totuşi, este crucială îmbunătăţirea încrederii persoanelor fizice şi juridice în economie, în condiţiile în care şomajul rămâne la un nivel ridicat', a explicat economistul Josep Comajuncosa Ferrer, de la Esade Business School, în Barcelona.

Datele optimiste anunţate de INE au dus, joi dimineaţă, la scăderea randamentului obligaţiunilor guvernamentale spaniole la 3,72%, faţă de nivelul record de 7,75% în iulie 2012.

Numărul spaniolilor fără un loc de muncă a scăzut la sfârşitul lui 2013, fiind primul declin anual din ultimii şase ani, conform datelor recente ale Institutului Naţional de Statistică (INE). Dar peste un sfert de milion de persoane şi-au pierdut locurile de muncă în 2013, rata şomajului urcând la 26,03%, a doua cea mai ridicată din Europa, după Grecia.

Analiştii se aşteaptă ca datoria Spaniei să crească şi în următorii trei ani şi să depăşească 100% din PIB până în 2015, cel mai ridicat nivel din ultimii peste o sută de ani.

Spania a fost lovită dur în 2008 de spargerea bulei imobiliare şi începutul crizei financiare internaţionale, iar la debutul lui 2011 a intrat în a doua recesiune din ultimii cinci ani.

loading...
Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO