Fiecare român plăteşte, în acest an, 4 lei pe lună în plus la curent, ca să sprijine energia „verde”

Sistemul de bonficaţie al producătorilor de energie verde, suportat de fiecare consumator din România, măreşte cu 8% factura la curent din acest an.
Florin Cojocaru - lun, 28 mai 2012, 09:45

Sprijinul consumatorilor români pentru producţia de energie verde va scumpi curentul cu 8% în acest an, spune Frank Hajdinjak, directorul E.ON România. Preţul unui MWh va creşte, astfel cu 30 până la 40 de lei de la 109 euro/MWh cât costă în prezent. Dacă apreciem la 50 de lei valoarea medie a unei facturi lunare pe gospodărie, atunci fiecare familie va trebui să scoată lunar din buzunare cu 4 lei mai mult pentru a susţine producţia locală de energie din surse regenerabile.
„În preţul final impactul va consta într-o creştere cu 30-40 lei în anul 2012 la un preţ actual de 109 euro/MWh. Acest lucru înseamnă o creştere de aproape 8% a preţului energiei electrică’, a afirmat Frank Hajdinjak”.

Întreaga producţie de energie verde din România este sprijinită de consumatori prin sistemul certificatelor verzi. Potrivit legii, o centrală care produce energie regenerabilă primeşte de la stat un număr de certificate verzi care variază de la 1 la 6 funcţie de tipul de resursă folosit pentru fiecare MWh livrat în sistem. Preţul unui certificat pe piaţa liberă fluctuează între 28 de euro şi 57 de euro însă în ultimele luni acesta se tranzacţionează pe piaţă aproape de valoarea lui maximă pentru că cererea depăşeşte oferta.

Un certificat verde se emite de Transelectrica după producerea şi livrarea unui MWh de energie regenerabilă. Schema prin care România acordă aceste certificate este completată de obligaţia ca furnizorii de electricitate să achiziţioneze un procent anual de certificate proporţional cu energia livrată. La rândul lor, aceştia îşi recuperează banii de la consumatori prin factura la curent, în aşa fel încât toată populaţia României dar şi firmele sprijină producţia de energie verde.
Se consideră energie verde cea produsă în centrale  hidro, eoliene, solare sau de biomasă.

În noiembrie anul trecut reprezentanţi ai Agenţiei de Reglementare în energie apreciau că impactul maxim al regenerabilelor în factura la curent a românului va fi atins în 2016. La acea dată curentul va fi mai scump cu 30% decât în prezent.

Te-ar mai putea interesa și
Datoria guvernamentală a crescut la 52,4% din PIB, în februarie 2024 – date MF
Datoria guvernamentală a crescut la 52,4% din PIB, în februarie 2024 – date MF
Datoria administraţiei publice (datoria guvernamentală) a urcat, în februarie 2024, până la 841,292 miliarde lei, de la 801,687 miliarde de lei în luna precedentă, conform datelor publicate de......
Germania acuză Rusia de un atac cibernetic intolerabil şi avertizează că vor exista consecinţe
Germania acuză Rusia de un atac cibernetic intolerabil şi avertizează că vor exista consecinţe
Berlinul a acuzat vineri hackeri ruşi susţinuţi de Moscova de un atac cibernetic intolerabil împotriva membrilor Partidului ...
Saint Gobain semnează un contract direct de achiziție de energie verde (PPA) cu Petrom, pe cinci ani
Saint Gobain semnează un contract direct de achiziție de energie verde (PPA) cu Petrom, pe cinci ani
Producătorul francez Saint-Gobain, care are mai multe fabrici de materiale de construcții în România, a semnat un contract ...
Nouă ieftinire în benzinării, azi. Cât costă acum benzina și motorina
Nouă ieftinire în benzinării, azi. Cât costă acum benzina și motorina
Petrom, liderul pieței de distribuție a carburanților din România, a redus azi din nou prețul motorinei vândute în ...