E.ON România vrea să cumpere gaze pe bursă la un preţ mai mic decât cel reglementat

Furnizorul de gaze E.ON Energie România a depus pe bursa de specialitate OPCOM două oferte pentru achiziţia unei cantităţi totale de 106.000 de MWh de gaze naturale, la preţuri mai mici decât cele reglementate pentru clienţii noncasnici, potrivit datelor publicate pe site-ul OPCOM.
Economica.net - joi, 10 iul. 2014, 09:18
E.ON România vrea să cumpere gaze pe bursă la un preţ mai mic decât cel reglementat

Cele două oferte sunt pentru achiziţia a câte 53.000 de MWh fiecare, la preţurile de pornire de 85 de lei pe MWh, respectiv 82 de lei/MWh.

Licitaţia pentru primul pachet este programată pentru data de 15 iulie, iar, pentru cea de-a doua ofertă de cumpărare, licitaţia va avea loc pe 16 iulie.

Preţul pe care este dispus să-l plătească E.ON este mai mic decât preţul reglementat al gazelor naturale din producţia internă pentru clienţii noncasnici, care este în prezent 89,4 lei pe MWh.

Producătorii interni de gaze vor fi obligaţi să vândă pe piaţa centralizată o parte din producţia lor în perioada 15 iulie 2014 – 31 decembrie 2018, potrivit Ordonanţei de Urgenţă 35/2014, publicată în Monitorul Oficial pe 27 iunie.

Totodată, furnizorii de gaze vor trebui să cumpere şi să vândă pe bursă o parte din cantitatea de gaze comercializată, începând cu 1 martie 2015.

La finele lunii iunie, preşedintele ANRE, Niculae Havrileţ, a afirmat că piaţa gazelor pentru consumatorii industriali nu se va liberaliza în totalitate la 1 iulie 2014, aşa cum se dorea iniţial.

‘Piaţa nu se va liberaliza în totalitate pentru consumatorii industriali de la 1 iulie, ci a fost o propunere din partea Departamentului pentru Energie ca în fiecare trimestru ANRE să propună preţul gazelor pentru această categorie de consumatori, până la 1 ianuarie 2015, când această piaţă va fi liberalizată complet’, a explicat oficialul ANRE.

Legea energiei electrice şi a gazelor naturale prevede liberalizarea totală a pieţei gazelor pentru industrie la 31 decembrie 2014, cu posibilitatea prelungirii până la 31 decembrie 2015.

Te-ar mai putea interesa și
Cehia a demascat o reţea finanţată de Moscova care descuraja ţările din UE să ajute Ucraina
Cehia a demascat o reţea finanţată de Moscova care descuraja ţările din UE să ajute Ucraina
Serviciile de informaţii cehe au demascat o reţea finanţată de Moscova care răspândea propaganda rusă despre Ucraina şi îşi extindea influenţa până în Parlamentul European, a anunţat......
Energia electrică este gratuită azi la prânz în România
Energia electrică este gratuită azi la prânz în România
Prețul spot al energiei electrice este aproape zero azi la prânz pe piața din România, pe fondul unei oferte mai mare ...
Guvernul va primi un miliard de euro dividende de la Hidroelectrica, din profitul istoric al anului trecut
Guvernul va primi un miliard de euro dividende de la Hidroelectrica, din profitul istoric al anului trecut
Hidoelectrica, cel mai mare producător de energie electrică din România, va reoartiza pentru dividende 6,3 miliiarde de ...
Deficitul Fondului din care e finanţată Sănătatea a scăzut la 1,7 miliarde de lei în ianuarie, prima lună în care vedem integral efectele noilor taxe din sănătate
Deficitul Fondului din care e finanţată Sănătatea a scăzut la 1,7 miliarde de lei în ianuarie, prima lună în care ...
Fondul Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate, din care e finanţat în mare parte sistemul asigurărilor sociale ...