1EUR = 4.8738 RON

Companii

E scumpă benzina? Unde stă România în Europa si ce ne aşteaptă

Scumpirile din ultima vreme au dus preţurile la carburanţii vânduti în România la maxime istorice, dar se putea şi mai rau. În viitorul apropiat ieftinirile sunt puţin probabile.

26 aug, 2012 | ECONOMICA.net

În ultimele doua saptamâni, companiile petroliere din România au majorat substantial preturile la carburantii vânduti în propriile retele de distributie. Practic, chiar si cel mai ieftin carburant, benzina de 95, a ajuns sa coste peste sase lei/litrul în retelele tuturor companiilor mari, Petrom, Rompetrol si Lukoil.

Avem cea mai ieftina benzina din Europa

Scumpirea carburantilor nu s-a facut doar în România, însă. Potrivit datelor Oil Bulletin, serviciu de monitorizare a pietei carburantilor al Comisiei Europene, la data de 20 august, pretul mediu al benzinei cu cifra octanica 95 era, în România, de 1,31 euro/litru, cu toate taxele incluse. Astfel, cu toate ca este un nivel istoric pentru consumatorii români, este cel mai mic pret din Uniunea Europeana, media ponderata la nivelul blocului fiind de aproape 1,70 euro/litru. În Bulgaria si Cipru, statele în care în mod traditional preturile ajungeau, în unele perioade de timp, la niveluri mai mici decât cele din România, un litru de benzina costa 1,33 euro si, respectiv, 1,36 euro/litru.

Companiile petroliere de la noi spun ca ajusteaza preturile la carburanti în functie de cotatiile internationale ale produselor petroliere (influentate de pretul titeiului, acum în crestere) dar si de cursul de schimb leu-dolar.

Petrom, liderul pietei de distributie a carburantilor, cu circa 550 de statii în România spune ca majorarile de pret la carburantii din România sunt sub cresterile cotatiilor Platt’s la produse petroliere. Potrivit datelor furnizate de companie la solicitarea ECONOMICA.NET, cotatiile la motorina au crescut cu 20% iar cele la benzina cu 36%, de la începutul anului. Or Petrom spune ca, în România, pretul la motorina a crescut cu 10%, iar cel la benzina cu 13%. Calculele au fost facute în moneda nationala. Mai jos, un grafic pus la dispozitie de compania petroliera în care se compara cresterea procentuala a cotatiilor la benzina cu cresterea preturilor operata de companie.

TABEL PETROM EVOLUTIE PRET BENZINA COTATII INTERNATIONALE 2012

Dupa cum se observa, preturile nu respecta întrutotul evolutia cotatiilor, Petrom preferând sa nu marcheze în preturile de la pompa toate oscilatiile si, mai ales vârfurile, fie ca este vorba de scumpiri fie ca este vorba despre ieftiniri. Viitorul nu suna bine însa, în ciuda acestei politici a companiei de a asigura o relativa stabilitate: cresterea abrupta a cotatiilor din ultimele saptamâni se va regasi, saptamânile urmatoare, în scumpiri la pompa. Pe de alta parte, cotatiile la titei sunt în crestere.

Citeste si Curbe periculoase pentru soferi: petrolul se scumpeste, leul e slab

loading...
Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

Daniel Oanţă

Vrem iar?

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO