EBA: Pieţele ar putea avea dificultăţi în a absorbi obligaţiunile emise de bănci

Autoritatea Bancară Europeană (EBA) susţine că ar putea fi dificil pentru pieţe să absoarbă obligaţiuni, în valoare de până la 276 miliarde de euro pe care băncile din Uniunea Europeană trebuie să le emită pentru a respecta normele destinate protejării contribuabililor de eventualele intervenţii în sprijinul băncilor, transmite Reuters.
Economica.net - mie, 14 dec. 2016, 14:33
EBA: Pieţele ar putea avea dificultăţi în a absorbi obligaţiunile emise de bănci

Aceste obligaţiuni, denumite MREL (Minimum requirements for own funds and eligible liabilities), respectiv cerinţe minime de fonduri proprii şi pasive eligibile, ar urma să fie folosite la recapitalizare în cazul colapsului unei bănci, evitând astfel necesitatea ca guvernele să fie nevoite să achite nota de plată pentru salvarea băncilor, cum s-a întâmplat în timpul crizei financiare din 2007-2009.

‘Capacitatea pieţelor este incertă şi, la momentul actual, posibilele evoluţii nu pot fi evaluate în mod adecvat’, a apreciat EBA într-un raport publicat miercuri. În aceste condiţii, EBA este de părere că organismele de reglementare vor trebui să acorde băncilor timp suficient, având în vedere tensiunile care vor apărea pe pieţe de pe urma strângerii unui volum atât de mare de fonduri.

Cu toate acestea, EBA a estimat miercuri că necesităţile de finanţare ale celor mai importante 133 de grupuri bancare europene se situează undeva între 186 şi 276 miliarde de euro, un interval mult mai strâns decât cel de 133 – 790 miliarde euro conform estimărilor anterioare.

‘Principalul motiv pentru care intervalul este mult mai îngust decât în raportul nostru interimar este că am beneficiat de o imagine consolidată a băncilor şi am luat în considerare şi instrumentele emise de subsidiarele băncilor,’ a declarat Charles Canonne, responsabil din cadrul EBA.

Organismele europene de reglementare au avut probleme în a reconcilia cerinţele privind MREL cu cerinţele globale referitoare la capacitatea totală de absorbţie a pierderilor (TLAC). Autoritatea Bancară Europeană speră că propunerile sale cu privire la MREL, care nu sunt obligatorii, să se regăsească în procesul legislativ al Parlamentului şi Consiliului European în lunile următoare.

Te-ar mai putea interesa și
Acționarii Aro Palace au respins propunerea pentru contractarea a 35 de milioane de euro pentru renovarea hotelurilor Capitol și Aro Palace
Acționarii Aro Palace au respins propunerea pentru contractarea a 35 de milioane de euro pentru renovarea hotelurilor Capitol ...
Acționarii Aro Palace au respins astăzi, 25 aprilie, propunerea pentru contractarea a 35 de milioane de euro pentru renovarea hotelurilor Capitol și Aro Palace, potrivit unui anunț remis Bursei......
Strabag și-a crescut cu 10% numărul de angajați din România în 2023
Strabag și-a crescut cu 10% numărul de angajați din România în 2023
Strabag și-a crescut cu 10% numărul de angajați din România, de la 1.768 la 1.942 într-un an marcat de incertitudini ...
Tănase, BVB: Avem mai mult de 50 de listări din 2010 şi până acum. Jumătate au avut loc în 2021
Tănase, BVB: Avem mai mult de 50 de listări din 2010 şi până acum. Jumătate au avut loc în 2021
Peste 50 de companii s-au listat la Bursa de Valori din Bucureşti din 2010 şi până în prezent, iar aproape jumătate ...
Guvernul aprobă deschiderea unui nou punct de frontieră cu Ungaria la Beba Veche
Guvernul aprobă deschiderea unui nou punct de frontieră cu Ungaria la Beba Veche
Premierul Marcel Ciolacu a anunţat, joi, deschiderea unui nou punct de frontieră cu Ungaria, la Beba Veche.