EBA: Stocul de credite neperformante în ţările Uniunii Europene s-a înjumătăţit în ultimii patru ani

Stocul de credite neperformante (NPL) în ţările Uniunii Europene s-a înjumătăţit în ultimii patru ani dar rămâne la un nivel ridicat la băncile din Grecia şi Cipru, se arată într-un raport al Autorităţii Bancare Europene (EBA), transmite Reuters.
Economica.net - vin, 08 nov. 2019, 18:16
EBA: Stocul de credite neperformante în ţările Uniunii Europene s-a înjumătăţit în ultimii patru ani

Nivelul ridicat al împrumuturilor cu probleme afectează profitabilitatea şi capacitatea de creditare a băncilor, avertizează EBA.

Instituţia informează că stocul de credite neperformante din bilanţurile băncilor europene a scăzut de la 1.150 miliarde de euro în iunie 2015 (când se situau la 6% din totalul împrumuturilor), la 636 miliarde de euro (sau 3% din totalul împrumuturilor), în iunie 2019.

Datele Autorităţii Bancare Europene vizează 150 de bănci din UE, care reprezintă peste 80% din totalul activelor sectorului bancar.

Scăderea nivelului creditelor neperformante vine ca urmare a intervenţiei autorităţilor de reglementare, „a determinării politice” pentru rezolvarea problemei în mod corespunzător şi ca urma a sprijinului provenit de pe urma creşterii economice şi a ratelor scăzute ale dobânzilor, se arată în raportul EBA.

În Grecia, rata creditelor neperformante era de 39,2% în iunie 2019, iar în Cipru de 21,5%. Alte cinci state membre UE au o rată de peste 5%.

Cel mai semnificativ declin s-a înregistrat în Italia (o scădere de 145 miliarde de euro în ultimii patru ani), Spania (81 miliarde de euro), Marea Britanie (60 miliarde de euro) şi Germania (43 miliarde de euro).

Creditele neperformante ca procent din totalul împrumuturilor este acum la aproape 8% în rândul băncilor italiene, de la aproape 17% în iunie 2015.

Te-ar mai putea interesa și
Ciprian Dascălu, BCR: Rata dobânzii de referință va rămâne neschimbată până la ședința din februarie 2026. Inflație la 7,5% pe tot anul 2025
Ciprian Dascălu, BCR: Rata dobânzii de referință va rămâne neschimbată până la ședința din februarie 2026. Inflație ...
După decizia BNR de menținere a dobânzii de politică monetară la 6,5%, Ciprian Dascălu, economistul șef al BCR, anunță că prima tăiere a ratei dobânzii cheie va avea loc probabil la......
Lichiditatea băncilor se evaporă. Dobânda ROBOR crește la 7,5% până la finalul lui 2025, din cauza inflației – Analiști
Lichiditatea băncilor se evaporă. Dobânda ROBOR crește la 7,5% până la finalul lui 2025, din cauza inflației – ...
ROBOR s-ar putea situa la 6,5% - 7,5% sau chiar 8% la sfârșitul anului, pentru a îngloba inflația, arată Adrian Codirlașu, ...
Companiile auto chineze se extind agresiv în Europa
Companiile auto chineze se extind agresiv în Europa
Constructorii chinezi de automobile se extind în Europa mizând pe prețuri competitive în diferite segmente de piață ...
SUA impun sancțiuni împotriva raportorului special al ONU pentru teritoriile palestiniene, Francesca Albanese
SUA impun sancțiuni împotriva raportorului special al ONU pentru teritoriile palestiniene, Francesca Albanese
Şeful diplomaţiei americane Marco Rubio a anunţat miercuri că Statele Unite ale Americii vor impune sancţiuni împotriva ...