Ebola: Banca Mondială se teme de un impact economic ‘catastrofal’

Impactul economic al Ebola ar putea fi 'catastrofal' în cele trei ţări cele mai afectate de epidemie - Sierra Leone, Guineea şi Liberia -, în principal din cauza 'factorului teamă' care paralizează activitatea, a avertizat miercuri Banca Mondială (BM), informează AFP.
Economica.net - mie, 17 sept. 2014, 14:50
Ebola: Banca Mondială se teme de un impact economic 'catastrofal'

‘În cazul în care virusul continuă să se răspândească în cele trei ţări cele mai afectate, impactul său economic ar putea fi multiplicat de opt ori, provocând un şoc catastrofal în aceste ţări deja fragile’, se arată într-un raport al instituţiei, care menţionează de asemenea riscul unei crize alimentare.

‘Impactul economic cel mai important al crizei nu rezultă din costurile sale directe (mortalitate, morbiditate, îngrijiri medicale, zile pierdute de muncă), ci dintr-o reacţie de panică alimentată de teama de îmbolnăvire’, a mai precizat Banca Mondială.

Acest ‘factor teamă’ a fost aproape în totalitate responsabil pentru impactul economic al precedentelor epidemii mondiale (SARS, febra H1N1, etc.), afirmă instituţia care a cerut comunităţii internaţionale să aloce ‘câteva miliarde de dolari’ pentru a opri răspândirea epidemiei.

Preşedintele american Barack Obama a lansat marţi un apel la acţiune ‘rapidă’ în lupta împotriva epidemiei Ebola, care a ucis peste 2.460 de persoane din cele 5.000 de cazuri de îmbolnăvire raportate, potrivit ultimului raport al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS).

Te-ar mai putea interesa și
Euro va continua să crească, gaura de la buget se adâncește. Analiștii CFA România estimează o creştere economică de doar 2,3% pentru acest an
Euro va continua să crească, gaura de la buget se adâncește. Analiștii CFA România estimează o creştere economică ...
Analiştii CFA România estimează o creştere economică de 2,3% pentru acest an, în scădere faţă de anticipaţiile anterioare, potrivit unui comunicat al organizaţiei. ...
Dacă Rusia învinge Ucraina, „Slovacia este următoarea” – premierul slovac
Dacă Rusia învinge Ucraina, „Slovacia este următoarea” – premierul slovac
Premierul slovac Eduard Heger a declarat miercuri, în cadrul Forumului Economic Mondial de la Davos, că Ucraina ''trebuie ...
Faer, APERO:  67% dintre români au un cont într-o bancă şi pot să facă plăţi, dar nu o fac
Faer, APERO:  67% dintre români au un cont într-o bancă şi pot să facă plăţi, dar nu o fac
Două treimi (67%) dintre români au un cont într-o bancă şi pot să facă plăţi, dar nu o fac, a declarat, miercuri, ...
Variola maimuţei: Peste 200 de cazuri confirmate în lume – ECDC
Variola maimuţei: Peste 200 de cazuri confirmate în lume – ECDC
Numărul de cazuri confirmate de variola maimuţei la nivel mondial a ajuns miercuri la 219 în afara ţărilor în care ...