Ebola: CE cere statelor UE mobilizarea a 5.000 de medici pentru combaterea epidemiei în Africa

Comisia Europeană a început un tur al capitalelor europene pentru a solicita un efort suplimentar pentru combaterea epidemiei de Ebola în Africa, care include şi mobilizarea a 5.000 de medici şi a 'mii de îngrijitori', a declarat pentru AFP o sursă europeană.
Economica.net - mie, 26 nov. 2014, 15:48
Ebola: CE cere statelor UE mobilizarea a 5.000 de medici pentru combaterea epidemiei în Africa

Comisarii europeni Christos Stylianides (dezvoltare) şi Vytenis Andriukaitis (sănătate) ar avea contacte în acest sens cu cele 28 de state UE întrucât, dată fiind ‘gravitatea situaţiei, este necesară o reacţie imediată’, a adăugat această sursă.

Vytenis Andriukaitis a scris despre aceste eforturi miercuri, într-o postare pe Twitter. ‘Am făcut apel la miniştrii din 14 state membre, le-am cerut să trimită mai mult personal medical în ţările lovite de Ebola, răspunsuri pozitive’, se menţionează în tweet.

Comisarul european ar urma să-şi continue contactele cu miniştrii din toate statele membre, în timp ce colegul său Christos Stylianides, coordonator al UE pentru lupta împotriva Ebola, efectuează demersuri similare pe lângă oficialii guvernamentali din aria sa de competenţe, a precizat aceeaşi sursă.

În total, Comisia Europeană cere mobilizarea a ‘5.000 de medici şi a mii de îngrijitori’, precum şi ‘mai multe mijloace financiare şi logistice, în special în materie de transport’, a explicat sursa.

Acest personal medical ‘poate fi de compoziţie mixtă’, incluzând ‘medici trimişi şi finanţaţi de statele membre’, personal mobilizat în cadrul programelor cofinanţate de UE, precum şi voluntari ai ONG-urilor.

Comisia a semnalat deja nevoia presantă de epidemiologi şi de echipe mobile pentru a putea lupta împotriva epidemiei în satele şi în zonele izolate.

Reveniţi la jumătatea lui noiembrie dintr-o misiune în cele trei ţări aflate în epicentrul epidemiei – Sierra Leone, Liberia şi Guineea – cei doi comisari europeni au decis să accelereze ritmul mobilizării europene, dată fiind ‘gravitatea situaţiei’ din teren.

‘Trebuie făcut totul pentru a stimula un răspuns, nu putem aştepta’, a subliniat sursa citată de AFP. Mijloacele UE pentru combaterea epidemiei de Ebola urmează a fi puse în discuţie într-o reuniune a miniştrilor sănătăţii din ţările membre de luni.

UE s-a angajat până acum să deblocheze peste un miliard de euro pentru lupta împotriva Ebola, din care Comisia a pus la dispoziţie 373 de milioane de euro.

La faţa locului ‘solidaritatea europeană este tangibilă şi nu teoretică’, dar ‘trebuie făcut mai mult’ pentru a consolida coordonarea, a pledat Christos Stylianides în faţa Parlamentului European la întoarcerea din Africa

Te-ar mai putea interesa și
Aproximativ 271.000 de persoane juridice au depus deja declarația privind beneficiarul real. Un proiect de OUG ar putea schimba, din nou, situația
Aproximativ 271.000 de persoane juridice au depus deja declarația privind beneficiarul real. Un proiect de OUG ar putea ...
Agenții economici au început deja să depună declarațiile privind beneficiarul real, în așteptarea unui act normativ care să o elimine sa să o amâne. Potrivit unui proiect de ordinanță de......
România va trebui să monitorizeze și să raporteze eventuale cazuri de îmbolnăviri cu SARS-CoV-2 la nurci
România va trebui să monitorizeze și să raporteze eventuale cazuri de îmbolnăviri cu SARS-CoV-2 la nurci
Statele membre sunt obligate să monitorizeze și să raporteze eventuale cazuri de îmbolnăviri cu SARS-CoV-2 la nurci ...
Automobile Dacia a raportat pentru 2020 o scădere cu 27% a cifrei de afaceri și cu 55% a profitului net
Automobile Dacia a raportat pentru 2020 o scădere cu 27% a cifrei de afaceri și cu 55% a profitului net
Raportul de Gestiune al Automobile Dacia pentru 2020 arată că cifra de afaceri a companiei a fost de doar 18,3 miliarde ...
City Insurance, liderul RCA cu 3 milioane de clienți, pas concret spre preluarea de către un fond legat de Biserica Greciei. A trimis primele documente către ASF: Mai sunt multe de clarificat!
City Insurance, liderul RCA cu 3 milioane de clienți, pas concret spre preluarea de către un fond legat de Biserica Greciei. ...
City Insurance face primul pas concret către încheierea tranzacției prin care ar urma să fie preluată de I3CP, un vehicul ...