Ebola: Comisia Europeană solicită ‘clarificări’ Spaniei

Comisia Europeană a solicitat 'clarificări' Spaniei pentru a depista deficienţa din sistemul său sanitar care a permis contaminarea cu virusul Ebola a unei salariate dintr-un spital madrilen, a declarat marţi un purtător de cuvânt al executivului comunitar citat de AFP.
Economica.net - mar, 07 oct. 2014, 09:55
Ebola: Comisia Europeană solicită 'clarificări' Spaniei

‘Comisia Europeană a trimis luni un mesaj Ministerului spaniol al Sănătăţii pentru a obţine clarificări’ privind situaţia care a făcut posibilă această primă contaminare în afara Africii, a explicat purtătorul de cuvânt, Frédéric Vincent.

‘A existat în mod evident o problemă undeva’, în condiţiile în care statele trebuie să introducă proceduri naţionale precise şi coordonate la nivelul Bruxellesului pentru a preveni pătrunderea virusului pe teritoriul european, a subliniat el.

Asistenta medicală a tratat doi misionari infectaţi cu febră hemoragică Ebola şi care au murit între timp, iar apoi a contractat ea însăşi virusul, a anunţat luni guvernul spaniol.

În ciuda acestui caz, ‘nu există îngrijorare la Comisie’, propagarea virusului Ebola ‘în Europa rămâne foarte improbabilă’, a declarat Frédéric Vincent.

Executivul de la Bruxelles speră că Spania va putea înainta de miercuri primele răspunsuri Comitetului de securitate sanitară. În ultimele luni, această instanţă europeană de coordonare şi schimb de informaţii ‘se reuneşte săptămânal pe tema Ebola, iar reuniunea sa de miercuri va fi consacrată cazului spaniol’, a precizat Vincent.

Problema care a intervenit, când va fi identificată, ‘va servi drept lecţie altor ţări’, a subliniat el, cu atât mai mult cu cât spitalul unde asistenta a fost contaminată ‘este un spital de referinţă’ pentru tratarea Ebola şi aici ar putea fi internaţi, în caz de nevoie, cetăţeni europeni care au contractat maladia.

‘Dar asta poate dura, pentru că autorităţile spaniole încearcă ele însele să înţeleagă, trebuie refăcut întreg istoricul cazului’, a subliniat el.

Asistenta medicală a fost internată într-o unitate specializată din spitalul Alcorcon, în sudul Madridului, după două teste pozitive pentru depistarea virusului Ebola. Ea a început să se simtă rău la 30 septembrie, dar s-a prezentat la medic abia duminică, la întoarcerea din concediu. Circa 30 de persoane care au fost în contact cu ea sunt monitorizate de autorităţile sanitare.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Petrom a construit 40 de mini-centrale electrice care ard gaz de sondă, pe câmp. Energia produsă asigură două treimi din consumul tuturor sondelor din România
Petrom a construit 40 de mini-centrale electrice care ard gaz de sondă, pe câmp. Energia produsă asigură două treimi ...
Petrom a mai deschis recent două mici centrale electrice de tip “gas to power” și a ajuns astfel la 40 de astfel de ...
Noul ministru al finanțelor, Adrian Câciu, îi dă replica primarului Nicușor Dan:  Aţi preferat marketingul!
Noul ministru al finanțelor, Adrian Câciu, îi dă replica primarului Nicușor Dan: Aţi preferat marketingul!
Adrian Câciu i-a replicat primarului general al Capitalei Nicuşor Dan care a precizat că ar dori o întâlnire cu ministrul ...
Ne așteaptă o iarnă grea. Criza de energie se va agrava, arată analiștii europeni
Ne așteaptă o iarnă grea. Criza de energie se va agrava, arată analiștii europeni
Preţurile la energie în Europa au doborât record după record încă înainte de venirea iernii şi această criză se ...