Ebola: corupţia şi datoriile privează ţările afectate de 1,4 miliarde de dolari pe an – ONG

Corupţia, evaziunea fiscală şi datoriile privează cele mai afectate trei ţări africane de epidemia de Ebola de 1,4 miliarde de dolari pe an, a estimat vineri o organizaţie non-guvernamentală din SUA, relatează AFP citată de Agerpres.
Economica.net - sâm, 27 dec. 2014, 09:17
Ebola: corupţia şi datoriile privează ţările afectate de 1,4 miliarde de dolari pe an - ONG

În ultimii zece ani, Sierra Leone, Liberia şi Guineea au pierdut în fiecare an în total 1,3 miliarde de dolari (1,07 miliarde de euro) din cauza evaziunii fiscale şi corupţiei care le sufocă finanţele publice, a considerat colectivul de luptă contra sărăciei Jubilee USA.

Circa 100 milioane de dolari au fost de asemenea consacrate în medie în fiecare an de cele trei ţări rambursării datoriilor mai ales către marii creditori internaţionali (FMI sau Banca Mondială, printre alţii), în detrimentul investiţiilor în domeniul sănătăţii, deplânge ONG-ul într-un comunicat.

Punctul de pornire al epidemiei, Guineea, a alocat în 2012 mai mulţi bani pentru plata datoriei decât pentru finanţarea cheltuielilor de sănătate publică, adaugă ONG-ul.

‘Datoria, corupţia şi evaziunea fiscală – de aceea mor oamenii în Africa de vest. Ar fi fost bani de ajuns să oprească Ebola şi să salveze mai mulţi oameni de boli ce pot fi prevenite’, deplânge Eric LeCompte, director executiv al Jubilee USA, citat într-un comunicat.

Lipsite de sisteme solide de sănătate publică, Sierra Leone, Liberia şi Guineea au trebuit să lanseze un apel la ajutor internaţional pentru a încerca să oprească epidemia, care a ucis deja 7.700 de persoane în vestul Africii, potrivit ultimului bilanţ OMS.

Potrivit Jubilee USA, doar o relaxare a datoriei cuplată cu lupta împotriva evaziunii fiscale ar permite acestor ţări să investească pe termen lung ‘în sănătate şi dezvoltare’.

‘Aceste trei ţări au acumulat o mare parte a datoriei lor actuale în perioadele de război civil, dictatură sau în regimuri cu partid unic’, subliniază ONG-ul, considerând că datoria ar trebui, în consecinţă, anulată.

Recent, Statele Unite au cerut FMI să şteargă o parte a datoriei contractată de aceste trei ţări şi care se ridică la aproximativ 500 milioane de dolari.

Te-ar mai putea interesa și
SUA blochează aderarea palestiniană deplină la ONU
SUA blochează aderarea palestiniană deplină la ONU
Statele Unite au pus capăt joi speranţei firave a palestinienilor de a deveni membri cu drepturi depline la ONU, impunând, în mod deloc surprinzător, un veto în Consiliul de Securitate cererii......
Guvern: România, tot mai aproape de îndeplinirea criteriilor tehnice pentru admiterea în programul Visa Waiver
Guvern: România, tot mai aproape de îndeplinirea criteriilor tehnice pentru admiterea în programul Visa Waiver
Admiterea României în programul Visa Waiver reprezintă un obiectiv strategic naţional, iar ţara noastră este tot mai ...
Donald Trump cere Europei să ”se mişte” în cazul Ucrainei
Donald Trump cere Europei să ”se mişte” în cazul Ucrainei
Fostul preşedinte american Donald Trump, candidat la Casa Albă, a cerut joi Europei să se "mişte" şi să elibereze mai ...
S-a scumpit benzina. Cât costă azi carburanții în România
S-a scumpit benzina. Cât costă azi carburanții în România
Petrom, liderul pieței de distribuție a carburanților din România, a majorat azi prețurile benzinei vândute în stațiile ...