Ebola: corupţia şi datoriile privează ţările afectate de 1,4 miliarde de dolari pe an – ONG

Corupţia, evaziunea fiscală şi datoriile privează cele mai afectate trei ţări africane de epidemia de Ebola de 1,4 miliarde de dolari pe an, a estimat vineri o organizaţie non-guvernamentală din SUA, relatează AFP citată de Agerpres.
Economica.net - sâm, 27 dec. 2014, 09:17
Ebola: corupţia şi datoriile privează ţările afectate de 1,4 miliarde de dolari pe an - ONG

În ultimii zece ani, Sierra Leone, Liberia şi Guineea au pierdut în fiecare an în total 1,3 miliarde de dolari (1,07 miliarde de euro) din cauza evaziunii fiscale şi corupţiei care le sufocă finanţele publice, a considerat colectivul de luptă contra sărăciei Jubilee USA.

Circa 100 milioane de dolari au fost de asemenea consacrate în medie în fiecare an de cele trei ţări rambursării datoriilor mai ales către marii creditori internaţionali (FMI sau Banca Mondială, printre alţii), în detrimentul investiţiilor în domeniul sănătăţii, deplânge ONG-ul într-un comunicat.

Punctul de pornire al epidemiei, Guineea, a alocat în 2012 mai mulţi bani pentru plata datoriei decât pentru finanţarea cheltuielilor de sănătate publică, adaugă ONG-ul.

‘Datoria, corupţia şi evaziunea fiscală – de aceea mor oamenii în Africa de vest. Ar fi fost bani de ajuns să oprească Ebola şi să salveze mai mulţi oameni de boli ce pot fi prevenite’, deplânge Eric LeCompte, director executiv al Jubilee USA, citat într-un comunicat.

Lipsite de sisteme solide de sănătate publică, Sierra Leone, Liberia şi Guineea au trebuit să lanseze un apel la ajutor internaţional pentru a încerca să oprească epidemia, care a ucis deja 7.700 de persoane în vestul Africii, potrivit ultimului bilanţ OMS.

Potrivit Jubilee USA, doar o relaxare a datoriei cuplată cu lupta împotriva evaziunii fiscale ar permite acestor ţări să investească pe termen lung ‘în sănătate şi dezvoltare’.

‘Aceste trei ţări au acumulat o mare parte a datoriei lor actuale în perioadele de război civil, dictatură sau în regimuri cu partid unic’, subliniază ONG-ul, considerând că datoria ar trebui, în consecinţă, anulată.

Recent, Statele Unite au cerut FMI să şteargă o parte a datoriei contractată de aceste trei ţări şi care se ridică la aproximativ 500 milioane de dolari.

Te-ar mai putea interesa și
Restricţii de circulaţie pe A1 Bucureşti – Piteşti. Se efectuează lucrări la partea carosabilă
Restricţii de circulaţie pe A1 Bucureşti – Piteşti. Se efectuează lucrări la partea carosabilă
Traficul pe autostrada A1 Bucureşti - Piteşti este restricţionat marţi pe anumite tronsoane având în vedere că în zonă se fac lucrări de asfaltare a părţii carosabile....
Lamborghini anunță un 2021 spectaculos, comenzile acoperind deja 10 luni de producție din acest an
Lamborghini anunță un 2021 spectaculos, comenzile acoperind deja 10 luni de producție din acest an
Marca Lamborghini se îndreaptă către un rezultat neașteptat de bun în 2021. Conform oficialilor companiei producția ...
JPMorgan a pus la saltea 500 de miliarde de dolari în aşteptarea creşterii dobânzilor
JPMorgan a pus la saltea 500 de miliarde de dolari în aşteptarea creşterii dobânzilor
Directorul general de la JPMorgan Chase & Co, Jamie Dimon, a spus luni seara că banca pe care o conduce are lichidităţi ...
Nurcile la control! Cum se pregătește statul român pentru a respecta legislația europeană și a preveni răspândirea SARS-Cov-2 prin intermediul nurcilor
Nurcile la control! Cum se pregătește statul român pentru a respecta legislația europeană și a preveni răspândirea ...
Autoritățile române trebuie să monitorizeze atent cele două ferme de nurci în județul Brașov, conform unei decizii ...