Ebola: Miniştrii sănătăţii din UE se reunesc la Bruxelles pentru a discuta despre controalele pe aeroporturi

Miniştrii europeni ai sănătăţii au fost invitaţi să participe joi, la Bruxelles, la o 'reuniune tehnică' privind întărirea controalelor pe aeroporturi în cazul pasagerilor care provin din ţările africane afectate de Ebola, a anunţat luni preşedinţia italiană, citată de AFP.
Economica.net - lun, 13 oct. 2014, 12:19

Întâlnirea vizează ‘coordonarea acţiunilor statelor membre’ privind acest aspect al dosarului, în absenţa pentru moment a unui consens privind oportunitatea de depistare a Ebola la sosirea în Europa, a adăugat preşedinţia, scrie Agerpres.

Londra este singura capitală a UE care a introdus joi controalele la sosirea în principalele aeroporturi şi gări, urmând exemplele american şi canadian.

Reuniunea de la Bruxelles va fi una ‘tehnică’ pentru ‘un schimb de opinii’, în contextul în care punerea în vigoare a măsurilor în materie ţin de statele membre, a subliniat preşedinţia.

Conform unei surse europene, discuţia va aborda şi ‘eficienţa procedurilor de depistare în vigoare la plecarea din ţările afectate’.

De asemenea, scopul este de ‘a da un mesaj de angajament din partea UE şi de a-i linişti pe europeni’, în contextul în care contaminarea unei infirmiere spaniole săptămâna trecută la Madrid a declanşat un val de panică în Europa, a explicat această sursă europeană.

Supravegherea sosirilor în Europa a călătorilor provenind din zone de risc figurează deja pe agenda reuniunii săptămânale de vineri a Comitetului de securitate sanitară, for european al experţilor mobilizaţi de mai multe luni pe tema epidemiei de Ebola.

Dar numai jumătate de duzină de state, printre care Franţa şi Belgia, au legături aeriene directe cu zone de risc din Africa de Vest.

Introducerea unui sistem de depistare a virusului Ebola la pasagerii care provin din aceste zone nu este pentru moment preconizată de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), filtrarea efectuându-se în prezent la plecare, în principal prin luarea temperaturii pasagerilor.

Te-ar mai putea interesa și
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul tranzacțiilor cu monede cripto
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul ...
Statele Unite şi Regatul Unit investighează tranzacţii cu criptomonede în valoare de circa 20 de miliarde de dolari care au fost efectuate printr-un instrument de schimb virtual stabilit în......
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același interes și față de carnea de pui importată
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același ...
Sectorul avicol românesc este în pericol, în urma controalelor repetate ale Autorităţii Naţionale pentru Protecţia ...
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Producătorul chinez de smartphone Xiaomi Corp. a început joi să comercializeze primul său automobil electric, pariind ...
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Constructorul auto american Ford a anunţat joi că analizează posibilitatea de a produce un nou automobil de teren (SUV) ...