Echipa FMI se retrage de la negocierile cu Grecia, deoarece nu s-au înregistrat progrese pentru încheierea unui acord

Fondul Monetar Internaţional a anunţat, joi, că echipa sa de negociatori a părăsit Bruxelles-ul, întrucât nu a reuşit să înregistreze progrese în privinţa încheierii unui acord cu Grecia, acord care ar fi ajutat ţara să evite intrarea în incapacitate de plată, transmite Bloomberg, potrivit Agerpres.
Economica.net - joi, 11 iun. 2015, 15:55
Echipa FMI se retrage de la negocierile cu Grecia, deoarece nu s-au înregistrat progrese pentru încheierea unui acord

„Mingea este foarte mult în terenul Greciei. Există deosebiri majore între echipa FMI şi cea a Greciei în majoritatea domeniilor cheie. În ultimul timp, nu s-au înregistrat progrese în atenuarea acestor diferenţe”, a afirmat purtătorul de cuvânt al FMI, Gerry Rice, la o întâlnire cu jurnaliştii, la Washington.

Comisia Europeană a primit marţi noi propuneri din partea Greciei, care vrea să ajungă la un acord cu UE, BCE şi FMI pentru a primi tranşa de 7,2 miliarde de euro şi a evita intrarea în incapacitate de plată.

Un oficial UE a apreciat că propunerile trimise de Atena creditorilor internaţionali nu sunt suficiente pentru a se ajunge la un acord care să deblocheze fondurile pentru Grecia.

Decizia FMI de a-şi retrage echipa vine pe fondul sporirii criticilor creditorilor internaţionali privind atitudinea Guvernului de la Atena, care refuză în continuare solicitările reprezentanţilor UE, BCE şi FMI, ţara riscând să între în incapacitate de plată şi în cele din urmă să iasă din zona euro (Grexit).

Directorul general al FMI, Christine Lagarde, va participa în 18 iunie la reuniunea miniştrilor de Finanţe din zona euro, ce se va desfăşura la Luxemburg, a anunţat Rice.

Grecia a amânat săptămâna trecută o plată care trebuia rambursată către FMI până la data de 5 iunie şi intenţionează să cumuleze într-o singură sumă toate tranşele în valoare de 1,7 miliarde de dolari ce trebuie returnate Fondului în cursul lunii iunie.

Statul elen este presat de creditorii săi internaţionali să adopte un pachet de reforme în schimbul unor noi fonduri care să îl menţină pe linia de plutire.

Moritz Kraemer, directorul diviziei de ratinguri suverane de la agenţia de evaluare financiară Standard & Poor’s Ratings Services, a avertizat, joi, că ar putea fi doar o chestiune de timp până când Grecia nu va mai putea rambursa sumele datorate deţinătorilor de obligaţiuni şi băncilor. Potrivit lui Kraemer, ‘adevăratul termen limită’ va fi în luna iulie, când Grecia are de rambursat unele obligaţiuni pe care le deţine Banca Centrală Europeană.

„Dacă vor rata acea plată, estimările mele sunt că va fi imposibil pentru BCE să continue să acorde lichiditate de urgenţă sistemului bancar din Grecia”, a apreciat oficialul S&P.

Totodată, Standard & Poor’s Ratings Services a coborât, miercuri, ratingul Greciei până la „CCC” de la „CCC plus”, subliniind că, în lipsa unui acord cu creditorii, Atena va intra în următoarele 12 luni în incapacitate de plată a datoriei.

La începutul lunii mai, autorităţile de la Atena au fost nevoite să recurgă la un fond de urgenţă pentru a putea plăti o tranşă de 750 de milioane de euro către FMI. În cursul lunii iunie, Grecia ar trebui să ramburseze FMI o sumă totală de 1,574 miliarde de euro, prima tranşă, de 300 de milioane de euro, fiind stabilită pentru data de 5 iunie.

Te-ar mai putea interesa și
Consiliul Concurenței a autorizat preluarea Copraag Entrepreneur de către Ubitech Construcții
Consiliul Concurenței a autorizat preluarea Copraag Entrepreneur de către Ubitech Construcții
Consiliul Concurenţei a autorizat tranzacția prin care Ubitech Construcții S.R.L. intenționează să preia Copraag Entrepreneur S.R.L., informează instituția prin intermediul unui comunicat......
Modificările climatice vor ține turiștii în camere. Zilele „bune” de petrecut afară scad, iar pierderile pentru economie pot fi uriașe
Modificările climatice vor ține turiștii în camere. Zilele „bune” de petrecut afară scad, iar pierderile pentru ...
Anul 2024 se anunță unul bun pentru destinațiile de vârf din sudul continentului, susținând economiile Spaniei, Portugaliei ...
Conglomeratul german BASF are un nou CEO
Conglomeratul german BASF are un nou CEO
La încheierea Adunării Anuale a Acţionarilor 2024 care s-a desfășurat astăzi, Markus Kamieth a fost numit preşedinte ...
Guvernul a aprobat astăzi cele două acte normative care permit plata în avans pe luna mai a pensiilor și a altor drepturi prevăzute de legi speciale
Guvernul a aprobat astăzi cele două acte normative care permit plata în avans pe luna mai a pensiilor și a altor drepturi ...
Executivul a aprobat, în şedinţa de joi, cele două acte normative care asigură plata în avans a pensiilor şi a altor ...