Economia britanică a înregistrat în 2017 cel mai redus ritm de creştere din 2012

Creşterea economiei britanice a fost mai slabă în 2017 decât se estima, Regatul Unit rămânând în urma redresării globale, acum când se pregăteşte să părăsească Uniunea Europeană, transmit Bloomberg şi Reuters.
Economica.net - joi, 22 feb. 2018, 13:29
Economia britanică a înregistrat în 2017 cel mai redus ritm de creştere din 2012

Produsul Intern Brut al Marii Britanii a încetinit la 0,4% în trimestrul patru din 2017, de la 0,5% cât a estimat iniţial Oficiul Naţional de Statistică (ONS), astfel încât, pe ansamblul anului trecut, creşterea a fost de 1,7%, cel mai redus nivel din 2012 şi în scădere faţă de 1,9% în 2016 şi 2,2% în 2015. Totuşi, este un ritm mai solid decât se temeau economiştii imediat după votul din iunie 2016 privind ieşirea ţării din UE.

În ritm anual, creşterea de 1,4% a economiei britanice în ultimele trei luni din 2017 nu este doar cea mai slabă din ultimii cinci ani, ci şi cea mai slabă din rândul economiilor din G7 (grupul celor mai bogate ţări din lume), care include şi ţări ca Japonia şi Italia, cu ritmuri reduse de creştere în trecut.

Banca Angliei se aşteaptă la un avans al economiei de 1,8% anul acesta, faţă de prognoza precedentă de 1,6%, în principal datorită redresării economiei mondiale.

John Hawksworth, economist-şef la PwC, se aşteaptă la un avans al PIB-ului Marii Britanii de doar 1,5% în 2018.

‘Asta nu ar fi neapărat ceva dezastruos, dar ne-ar plasa mai degrabă în partea de jos în G7, alături de Italia şi Japonia, decât în vârf, cu Germania şi SUA’, a declarat John Hawksworth.

Majorarea inflaţiei, în urma deprecierii lirei sterline după votul din iunie 2016, a dus anul trecut la o creştere de doar 1,8% a cheltuielilor gospodăriilor, cel mai slab ritm din ultimii cinci ani.

În schimb, comerţul a contribuit cu 0,4 puncte procentuale la creşterea din 2017, pentru prima dată din 2011 când s-a adăugat la expansiunea anuală.

Chris Williamson, economist şef la IHS Markit, a declarat că unele sectoare ale economiei britanice arătau ‘îngrijorător de slab’ în ultimele luni ale anului trecut.

Datele sugerează că industria construcţiilor este în recesiune, investiţiile oamenilor de afaceri stagnează, iar cheltuielile gospodăriilor înregistrează doar o creştere ‘modestă’, a explicat Williamson.

Te-ar mai putea interesa și
De la 1 octombrie, automatele de sucuri și cafea au obligația să fie dotate cu aparate de marcat fiscale. Amenzi între 8.000 și 10.000 de lei
De la 1 octombrie, automatele de sucuri și cafea au obligația să fie dotate cu aparate de marcat fiscale. Amenzi între ...
Printr-un ordin dat de Autoritatea Națională de Administrare Fiscală se atrage atenția asupra faptului că automatele cu sucuri, sandvisuri saau cafea sunt obligate să fie dotate cu AMEF.......
Grindeanu: Noul terminal RO-RO din Portul Constanţa va fi inaugurat pe 15 mai
Grindeanu: Noul terminal RO-RO din Portul Constanţa va fi inaugurat pe 15 mai
Noul terminal RO-RO (roll-on/roll-off) din Portul Constanţa va fi inaugurat pe data de 15 mai, a anunţat, vineri, ministrul ...
S&P a retrogradat Israelul din cauza riscurilor geopolitice ridicate
S&P a retrogradat Israelul din cauza riscurilor geopolitice ridicate
Agenţia de evaluare financiară S&P Global Ratings a coborât, vineri, ratingul Israelului, de la "AA minus" până la "A ...
CIA avertizează că Ucraina poate pierde războiul anul acesta, fără un nou ajutor militar
CIA avertizează că Ucraina poate pierde războiul anul acesta, fără un nou ajutor militar
Directorul Agenţiei Centrale de Informaţii (CIA), William Burns, a avertizat joi că Ucraina ar putea pierde războiul ...