1EUR = 4.8079 RON | Bucureşti 20 º

Extern

Economia Greciei a revenit pe creştere la începutul acestui an

Produsul Intern Brut al Greciei a crescut cu 0,4% în primul trimestru al acestui an comparativ cu ultimul trimestru al anului trecut, a anunţat vineri Institutul grec de statistică (Elstat), revizuind o estimare preliminară publicată la începutul lunii mai potrivit căreia economia elenă s-a contractat la începutul anului, informează AFP.

02 iun, 2017 | Agerpres

Această veste bună vine într-un moment în care autorităţile de la Atena continuă negocierile cu creditorii internaţionali, Uniunea Europeană şi Fondul Monetar Internaţional, înaintea unei reuniuni cruciale a miniştrilor de Finanţe din zona euro programată a avea loc la mijlocul acestei luni.

'Potrivit datelor revizuite, Produsul Intern Brut a crescut cu 0,4% în primul trimestru comparativ cu trimestrul patru 2016, faţă de o contracţie de 0,1% anunţată în estimarea preliminară' a precizat Elstat. De asemenea, în ritm anual PIB-ul Greciei a crescut tot cu 0,4%, faţă de o contracţie de 0,5% anunţată iniţial, a informat Elstat.

Principalii factori care au stat la baza creşterii economiei în primele trei luni au fost consumul şi formarea brută de capital, care au contrabalansat o contribuţie negativă a exporturilor. Consumul a crescut cu 0,4% comparativ cu trimestrul patru, în timp ce importurile au crescut cu 4,5% iar exporturile au scăzut cu 2,3%. Formarea brută de capital a crescut însă cu 48,3% comparativ cu trimestrul precedent.

'Graţie acestei revizuiri, scenariul de bază al Guvernului privind o creştere economică de 1,8% pe ansamblul anului 2017 poate fi atins' a declarat economistul NBG, Nikos Magginas.

Autorităţile de la Atena vor să obţină la următoarea reuniune a Eurogrupului o nouă tranşă de împrumuturi însoţită de debutul discuţiilor pentru măsuri de reducere a poverii datoriei publice, care în 2016 era la 179% din PIB.

Grecia are nevoie disperată de noi fonduri pentru a evita intrarea în incapacitate de plată în luna iulie, când are de rambursat creanţe mai vechi în valoare de aproximativ 7,3 miliarde de euro. Pentru a obţine aceşti bani, Guvernul de stânga condus de Alexis Tsipras a trecut prin Parlament noi măsuri de austeritate în valoare de 4,9 miliarde de euro, în pofida grevelor şi manifestaţiilor de protest.

Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

Daniel Oanţă

Instanţa supremă

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO