Economia japoneză a înregistrat o creştere de 1,9% în trimestrul al treilea

Ritmul de creştere al economiei japoneze a încetinit în trimestrul iulie-septembrie comparativ cu trimestrul precedent, a anunţat joi Guvernul de la Tokyo, ceea ce ridică semne de întrebare cu privire la eficienţa politicilor derulate de premierul Shinzo Abe, transmite AFP.
Economica.net - joi, 14 nov. 2013, 08:30
Economia japoneză a înregistrat o creştere de 1,9% în trimestrul al treilea

Potrivit cifrelor preliminare, cea de-a treia economie mondială a înregistrat în perioada iulie-septembrie 2013 o creştere de 0,5% comparativ cu trimestrul precedent, mai puţin faţă de avansul de 0,6% înregistrat în trimestrul aprilie-iunie. În ritm anual, economia japoneză a înregistrat o creştere de 1,9% în trimestrul al treilea, jumătate faţă de creşterea înregistrată în trimestrul al doilea.

‘Cererea internă rămâne robustă şi sperăm că relansarea se va accentua’, a declarat purtătorul de cuvânt al Guvernului nipon, Yoshihide Suga.

Economia japoneză a revenit pe creştere în ultimul trimestru al anului trecut, pe fondul deprecierii yenului şi creşterii încrederii populaţiei după venirea la putere a premierului Shinzo Abe, care a demarat un ambiţios program de relansare monetară cumulat cu o creştere a cheltuielilor publice. Însă efectele acestor politici par să se fi terminat în condiţiile în care ritmul anual de creştere a scăzut de la 4,3% în primul trimestru la 3,8% în trimestrul al doilea şi la 1,9% în trimestrul al treilea.

În schimb, economiştii nu par surprinşi de încetinirea economiei nipone, în condiţiile în care mizau pe o creştere trimestrială de 0,4% şi pe un avans de 1,4% în ritm anual.

‘Până în al doilea trimestru consumul gospodăriilor este cel care a servit drept locomotivă’, a subliniat Junya Naruse, economistă la Daiwa Securities.

Cheltuielile gospodăriilor, unul din motoarele economiei japoneze, nu au crescut decât cu 0,1% în trimestrul al treilea comparativ cu un avans de 0,6% în trimestrul al doilea şi o creştere de 0,8% în primul trimestru. În schimb, exporturile au scăzut cu 0,6%, aceasta fiind prima scăderea din ultimele trei trimestru, după o creştere de 2,9% în trimestrul al doilea în timp ce importurile au crescut cu 2,2%, după o creştere de 1,7% în trimestrul precedent.

Practic, în perioada iulie-septembrie 2013, economia japoneză a fost susţinută de o creştere trimestrială cu 6,5% a investiţiilor publice, ceea ce corespunde cu punerea în practică a măsurilor de sprijin pentru a accelera reconstrucţia regiunii de nord-est devastată de tsunamiul din 11 martie 2011. Investiţiile companiilor în echipamente cu crescut modest cu 0,2%, semn al unei anumite prudenţe în rândul antreprenorilor.

Cifrele publicate joi confirmă că măsurile bugetare, monetare şi de reformă pentru relansarea economică, denumite popular ‘Abenomics’, după numele premierului Shinzo Abe, sunt din ce în ce mai necesare pentru a susţine încrederea consumatorilor şi antreprenorilor japonezi.

Te-ar mai putea interesa și
Donald Trump se declară gata să restabilească alianţa conservatoare cu premierul ungar Viktor Orban
Donald Trump se declară gata să restabilească alianţa conservatoare cu premierul ungar Viktor Orban
Donald Trump este gata să reînnoiască alianţa conservatoare cu premierul naţionalist al Ungariei Viktor Orban, a transmis candidatul republican în alegerile prezidenţiale din SUA într-un......
Cehul Daniel Kretinsky îşi extinde imperiul european prin intrarea pe piaţa oţelului
Cehul Daniel Kretinsky îşi extinde imperiul european prin intrarea pe piaţa oţelului
Miliardarul ceh Daniel Kretinsky şi-a extins imperiul industrial din Europa prin preluarea unui pachet de 20% din acţiunile ...
Cod fiscal schimbat: Guvernul prelungeşte până la 30 septembrie termenul-limită până la care oamenii vor plăti impozitul „special ” pe clădiri rezidenţiale de mare valoare
Cod fiscal schimbat: Guvernul prelungeşte până la 30 septembrie termenul-limită până la care oamenii vor plăti impozitul ...
Persoana care are o clădire rezidenţială a cărei valoare impozabilă depăşeşte 2,5 milioane de lei va trebui să plătească ...
Pierderile Electrolux s-au triplat în primul trimestru, dar sunt mai mici decât estimau analiştii
Pierderile Electrolux s-au triplat în primul trimestru, dar sunt mai mici decât estimau analiştii
Producătorul suedez de electrocasnice Electrolux a raportat vineri pierderi operaţionale semnificativ mai mari pentru primul ...