1EUR = 4.8641 RON | Bucureşti 30 º

Finanţe şi bănci

Economia românească a crescut cu 4,2% în primul trimestru din 2016

Economia românească a crescut în primul trimestru din acest an cu 4,3%, serie brută, faţă de aceeaşi perioadă din 2015, uşor peste estimări şi cu 4,2%, date ajustate sezonier. PIB a crescut cu 1,6% faţă de trimestrul al patrulea din 2015.

13 mai, 2016 | News.ro

"În trimestrul I 2016, comparativ cu trimestrul anterior, produsul intern brut a crescut cu 1,6%. Faţă de acelaşi trimestru din anul 2015, produsul intern brut a înregistrat o creştere cu 4,2%", se arată în comunicatul INS.

Creşterea PIB din primul trimestru al acestui an, raportată la aceeaşi perioadă din 2015, este identică cu cea înregistrată în primele trimestre din 2014 şi 2015, pe serie brută, potrivit seriilor statistice publicate de INS.

Avansul faţă de trimestrul anterior este cel mai rapid din al treilea trimestru din 2014. Datele publicate vineri nu includ detalii legate de componentele creşterii economice, care vor fi publicate ulterior.

Creşterea economică anunţată de INS depăşeşte estimările analiştilor. Un sondaj Bloomberg publicat săptămâna această anticipa un avans al economiei româneşti cu 3,9% în primul trimestru, aceasta fiind media estimărilor economiştilor consultaţi de agenţia internaţională de ştiri.

Creşterea estimată de analişti pentru economia României, deşi s-a dovedit sub datele oficiale, era cea mai ridicată dintre statele din estul Europei.

Pentru întregul an 2016, Fondul Monetar Internaţional (FMI), Comisia Europeană şi Guvernul României estimează un avans economic de 4,2%, în timp ce Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) mizează pe o creştere de 4%.

loading...
Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

Daniel Oanţă

Vrem iar?

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO