România, cea mai mare creştere economică din UE

România a avut cea mai mare creştere economică din Uniunea Europeană în primul trimestru din 2015, comparativ cu precedentele trei luni, potrivit estimării preliminare publicate miercuri de Oficiul european pentru Statistică (Eurostat). Faţă de acelaşi trimestru din anul 2014, Produsul intern brut a înregistrat o creştere cu 4,3% pe seria brută şi cu 4,2% pe seria ajustată sezonier. Seria ajustată sezonier a Produsului intern brut trimestrial a fost recalculaţă ca urmare a includerii estimărilor pentru trimestrul I 2015, fiind revizuită faţă de varianta publicată în Comunicatul de presă nr. 81 din 7 aprilie 2015.
Economica.net - mie, 13 mai 2015, 06:58
România, cea mai mare creştere economică din UE

In trimestrul I 2015, comparativ cu trimestrul anterior, Produsul intern brut a crescut cu 1,6%. Faţă de acelaşi trimestru din anul 2014 Produsul intern brut a înregistrat o creştere cu 4,2%. Comparativ cu acelaşi trimestru din anul 2014 Produsul intern brut în trimestrul I 2015 a înregistrat o creştere cu 4,3%.

„În primul rând, am o zi foarte bună, pentru că 4,2% creștere economică pe trimestrul I de acum față de trimestrul I din 2014 înseamnă mult peste ceea ce ne așteptam, ca să fiu sincer. Și cred că mergem în continuare în direcția bună”, a afirmat premierul Victor Ponta azi la o conferinţă.

Analiştii sunt surprinşi de acest avans masiv al economiei.

„E o supriză pozitivă care în acest moment pare să fie rezultatul unui consum mai mare şi o revenire a construcţiilor. Este prea devreme sa vorbim de efectele relaxării fiscale. De fapt, acum vedem efectele relaxării politicii monetare din 2013 şi 2014 ceea ce ridică mari semne de întrebare relativ la politica monetară din perioada 2008-2012. Cel mai mare semn de întrebare pentru mine îl reprezintă dinamica PIB nominal pentru că, dacă această creştere reală din primul trimestru 2015 este în mare parte efectul unui defaltor în scadere, atunci nu este o creştere economică sustenabilă.

Pentru perioada urmatoare rămân mai multe provocări. Două sunt esenţiale. În primul rând trebuie să vedem o creştere a investiţiilor. În al doilea rând trebuie menţinută disciplina fiscală, fără creşterea cheltuielilor publice. Pentru termen lung este nevoie de creşterea investiţiilor, un surplus la buget şi reducerea datoriei publice”, a comentat, pentru ECONOMICA.NET conslutantul financiar, Florin Cîţu.

România, cea mai mare creştere economică din UE în primul trimestru din 2015

România a avut cea mai mare creştere economică din Uniunea Europeană în primul trimestru din 2015, comparativ cu precedentele trei luni, potrivit estimării preliminare publicate miercuri de Oficiul european pentru Statistică (Eurostat).

Datorită unei creşteri economice trimestriale de 1,6%, România şi Cipru sunt lideri în UE, fiind urmate de Spania şi Bulgaria (ambele cu 0,9%), Slovacia (0,8%), Franţa şi Ungaria (ambele cu 0,6%), Olanda, Portugalia şi Letonia (toate cu 0,4%), Belgia, Germania, Italia şi Marea Britanie (toate cu 0,3%) şi Austria (0,1%).

 

Revizuiri

Ca urmare a revizuirii seriei brute prin includerea estimării Produsului intern brut pentru trimestrul I 2015 în seria trimestrială, seria ajustată sezonier a fost recalculată, indicii de volum fiind revizuiţi faţă de a doua variantă provizorie a Produsului intern brut pentru trimestrul IV 2014, publicată în comunicatul de presă nr. 81 din 7 aprilie 2015. Astfel :
– rezultatele trimestrului I 2014, comparativ cu trimestrul IV 2013, au fost revizuite de la 100,3% la 100,1% ;
– rezultatele trimestrului II 2014, comparativ cu trimestrul I 2014, nu s-au modificat;
– rezultatele trimestrului III 2014, comparativ cu trimestrul II 2014, au fost revizuite de la 102,1% la 102,2% ;
– rezultatele trimestrului IV 2014, comparativ cu trimestrul III 2014, au fost revizuite de la 100,7% la 101,0%.

Seriile ajustate sezonier se recalculează trimestrial ca urmare a modificării modelelor adoptate, a numărului de regresori folosiţi, a modificării seriilor brute şi a numărului de observaţii disponibile.

CE şi-a îmbunătăţit estimările privind creşterea economică a României în 2015, până la 2,8%

Comisia Europeană (CE) şi-a îmbunătăţit uşor estimările privind creşterea economică a României în 2015 până la 2,8%, faţă de avansul de 2,7% pe care îl preconiza în luna februarie, conform previziunilor de primăvară.

‘Creşterea economică în România este prognozată să rămână robustă în 2015 şi în 2016, susţinută de consumul privat solid şi redresarea investiţiilor. Inflaţia ar urma să scadă semnificativ în 2015 şi să rămână la un nivel scăzut, iar procesul de consolidare fiscală s-ar putea schimba în 2016’, se arată în raportul Comisiei Europene.

În acest an, creşterea PIB-ului va rămâne robustă şi peste potenţial, la 2,8%, în principal datorită consumului privat şi a investiţiilor. Accelerarea cererii pe plan intern, sprijinită de reducerea taxării indirecte, precum şi de mediul extern ar urma să majoreze avansul economiei la 3,3% în 2016.

Te-ar mai putea interesa și
Șefa FMI Kristalina Georgieva: Economia mondială s-a dovedit surprinzător de rezilientă, dar există multe motive de îngrijorare, inclusiv inflația
Șefa FMI Kristalina Georgieva: Economia mondială s-a dovedit surprinzător de rezilientă, dar există multe motive de ...
Directorul general al Fondului Monetar Internaţional, Kristalina Georgieva, a afirmat joi că economia mondială s-a dovedit surprinzător de rezilientă în contextul dobânzilor mai ridicate şi......
Congresul SUA ia din nou în discuție interzicerea TikTok
Congresul SUA ia din nou în discuție interzicerea TikTok
Camera Reprezentanţilor a Statelor Unite va examina din nou o propunere de lege ce prevede interzicerea TikTok în ţară ...
Generali anunță că se va reorganiza, grupul italian urmând să se concentreze pe două afaceri de bază și să eficientizeze structura geografică
Generali anunță că se va reorganiza, grupul italian urmând să se concentreze pe două afaceri de bază și să eficientizeze ...
Cea mai mare companie italiană de asigurări, Generali, a anunţat joi că se reorganizează, concentrându-se pe două ...
Google a fost dat în judecată de un grup de medici și dentiști japonezi, din cauza permiterii publicării unor recenzi negative, care le-au afectat reputațiile
Google a fost dat în judecată de un grup de medici și dentiști japonezi, din cauza permiterii publicării unor recenzi ...
Un grup de medici şi dentişti din Japonia au intentat joi la Tokyo o acţiune în justiţie împotriva companiei Google, ...