Economia României a scăzut cu 0,5% în trimestrul al treilea

Produsul Intern Brut estimat pentru trimestrul al treilea a scăzut, în termeni reali, cu 0,5% faţă de trimestrul al doilea din acest an şi cu 0,6% faţă de trimestrul al treilea din 2011.
Economica.net - joi, 06 dec. 2012, 08:14
Economia României a scăzut cu 0,5% în trimestrul al treilea

În primele nouă luni din 2012, PIB a crescut, în termeni reali, cu 0,2% faţă de primele nouă luni din 2011.

Cele mai mari creşteri ale activităţii au avut loc în domeniile de activităţi profesionale, ştiinţifice şi tehnice, activităţi de servicii administrative şi activităţi de servicii suport (+13,8%). De asemenea,  tranzacţiile imobiliare (+10,4%) şi activităţile de spectacole, culturale şi recreative, reparaţii de produse de uz casnic şi alte servicii (+8,1%) au înregistrat creşteri semnificative.

Creşteri uşoare ale volumului de activitate s-au înregistrat în telecom (+4,1%) şi în comerţ cu amănuntul şi ridicata, repararea autovehiculelor şi motocicletelor, transport şi depozitare; hoteluri şi restaurante (+2,8%).
 
Agricultura a înregistrat cea mai mare scădere a activităţii (-29,8%). Reduceri ale volumului de activitate s-au mai înregistrat în administraţie publică şi apărare; asigurări sociale din sistemul public; învăţământ; sănătate şi asistenţă socială (-1,3%), construcţii (-0.7%), industrie (-0,3%) şi intermedieri financiare şi asigurări (-0,1%).

Volumul impozitelor pe produs colectate la bugetul de stat s-a majorat, impozitele nete pe produs înregistrând o creştere cu 9,0%.
 
Din punctul de vedere al utilizării Produsului Intern Brut, în trimestrul III 2012 cererea internă a crescut cu 0,1 procente, comparativ cu acelaşi trimestru din anul 2011, în special ca urmare a creşterii semnificative a formării brute de capital fix, cu 9,9%. Consumul final total s-a redus cu 1,6%, ca urmare a diminuării volumului cheltuielilor pentru consumul final al gospodăriilor populaţiei (-1,4%) şi a  cheltuielilor pentru consumul final al administraţiilor publice (-2,4%).
Un efect negativ asupra PIB l-a avut evoluţia exportului net ca urmare a reducerii mai accentuate a  volumului exporturilor de bunuri şi servicii (-4,2%) comparativ cu cel al importurilor (-1,9%).  

Produsul Intern Brut estimat pentru perioada 1.I-30.IX 2012 a fost de 416268,3 milioane lei preţuri curente, în creştere – în termeni reali – cu 0,2% faţă de perioada 1.I-30.IX 2011.

 Creşterea a fost determinată, în mod semnificativ, de majorarea volumului de activitate şi, în consecinţă, a valorii adăugate brute din activităţi profesionale, ştiinţifice şi tehnice; activităţi de servicii administrative şi activităţi de servicii support (+8,9%), tranzacţii imobiliare (+4,7%), informaţii şi comunicaţii  (+2,7%), activităţi de spectacole, culturale şi recreative; reparaţii de produse de uz casnic şi alte servicii (+2,4%), comerţ cu amănuntul şi ridicata; repararea autovehiculelor şi motocicletelor; transport şi depozitare; hoteluri şi restaurante (+1,0%) şi construcţii (+0,8%).

Cele mai importante reduceri ale volumului de activitate s-a înregistrat în agricultură, silvicultură şi pescuit (-20,4%) şi  administraţie publică şi apărare; asigurări sociale din sistemul public; învăţământ; sănătate şi asistenţă socială (-2,6%).
    Consumul final total s-a diminuat cu 0,1% în perioada 1.I-30.IX 2012, comparativ cu perioada corespunzătoare din anul precedent, în special pe seama scăderii, cu 2,0%, a cheltuielii pentru consumul final al administraţiilor publice, în timp ce cheltuiala pentru consumul final al gospodăriilor populaţiei a crescut cu 0,3%.

Te-ar mai putea interesa și
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria nu va opri de la zbor avioanele MiG-29 până în 2028, a afirmat vineri ministrul interimar al Apărării, Atanas Zaprianov, relatează agenția bulgară de presă BTA, citată de Agerpres....
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de rachete Patriot
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de ...
Statele membre NATO au ajuns la un acord cu privire la trimiterea de sisteme de apărare antiaeriană suplimentare în Ucraina, ...
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a declarat vineri că Moscova nu va accepta un armistiţiu cu Ucraina nici măcar ...
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan Motor, al treilea mare producător auto nipon, a redus cu 14,5% estimarea privind profitul anual, citând vânzările ...