Economia României va fi lovită de conflictul UE – Rusia, doar prin ricoşeu dinspre Austria, Franţa şi Olanda

O răcire mai accentuată a relaţiilor economice dintre Uniunea Europeană şi Rusia ar afecta România indirect, mai ales prin băncile din Austria, Franţa, Olanda şi Italia, care au expuneri considerabile în Rusia. Pe ansamblu,UE este rezistentă la o eventuală recesiune a Rusiei, potrivit unei analize Moody's, preluată de ECONOMICA.NET.
Economica.net - vin, 09 mai 2014, 21:04
Economia României va fi lovită de conflictul UE – Rusia, doar prin ricoşeu dinspre Austria, Franţa şi Olanda

România are prea puţine afaceri în Rusia şi practic nu beneficiază de investiţii directe ruseşti, în ciuda prezenţei Lukoil şi a Gazprom. Nici gaze ruseşti nu se prea mai consumă în România. Aşa că nici nu exportăm, nici nu mai importăm cine ştie cât în şi din Rusia.

România are una dintre cele mai independente economii faţă de Rusia dintre ţările Uniunii Europene. România exportă în Rusia echivalentul a 0,9% din PIB (sub 130 de milioane de euro) şi importă în Rusia echivalentul a 1,6% din PIB (230 de milioane de euro, fără energie şi servicii), potrivit statisticilor citate de o analiză Moody’s.

Nici dependenţa energetică faţă de Rusia nu este îngrijorătoare (doar 13% din coinsumulde combustibuili fosili).
Moody’s pune 0,0 în dreptul relaţiei România-Rusia la celelalte capitole: fluxul de investiţii directe reciproce şi active bancare în Rusia.

În schimb, băncile europene cele mai dependente de Rusia sunt tocmai cele  domină şi sistemul bancar românesc: băncile austriece, franceze, olandeze şi italiene.

Austria este cea mai dependentă de Rusia, din punctul de vedere al proporţiei activelor bancare (mai ales credite) în această ţară, de 4,1% din PIB-ul austriac. Băncile franceze au o expunere pe Rusia de 2,3% din PIB-ul Franţei,  Olanda cu 2,2% din PIB şi Italia cu 1,7% din PIB. Ne-a „scăpat” Suedia, care are o expunere bancară pe Rusia de 2,5% din PIB.

Austria este dependentă şi de importurile energetice din Rusia (43% din echivalent combustibili fosili) şi a investit direct în această echivalentul a 2,6% din propriul PIB.

Pe ansamblu, UE sunt rezistente la o eventuală recesiune de amploare a Rusiei, potrivit unei analize Moody’s. Exporturile UE spre Rusia sunt limitate la 0,8% din PIB-ul agregat al uniunii, importurile din Rusia (cu excepţia energiei) – la 1,4%, iar investiţiile directe europene în Rusia la 0,4%. Imprturile energetice contează pentru doar 22% din necesarul UE.

„Estimăm că PIB-ul Rusiei se va contracta cu 1% în acest an, ceea ce va împinge economia ţării în recesiune”, potrivit analizei Moody’s. Analiza Moody’s  spune că creşterea economică în UE „va rămâne pozitivă chiar şi în cele mai ostile scenarii” privind Rusia.

Te-ar mai putea interesa și
Clotilde Armand anunță că DNA a deschis un nou dosar care vizează administrația condusă de Dan Tudorache
Clotilde Armand anunță că DNA a deschis un nou dosar care vizează administrația condusă de Dan Tudorache
Primarul Sectorului 1, Clotilde Armand, a anunțat sâmbătă că Direcția Națională Anticorupție a deschis un nou dosar în care cercetează activitatea predecesorului său, social democratul......
Valul patru devine din ce în ce mai puternic: 5.388 de noi cazuri de infectare cu SARS-CoV-2 și 97 de decese în ultimele 24 de ore
Valul patru devine din ce în ce mai puternic: 5.388 de noi cazuri de infectare cu SARS-CoV-2 și 97 de decese în ultimele ...
Un număr de 5.388 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2 au fost înregistrate în ultimele 24 de ore, fiind ...
Filarmonica din New York își reia concertele după un an și jumătate de pauză
Filarmonica din New York își reia concertele după un an și jumătate de pauză
După ce a stat cu porţile închise timp de 556 de zile din cauza pandemiei de coronavirus, Orchestra Filarmonică din New ...
Orban: Probabil că luni vom convoca BPR pentru a stabili calendarul moțiunii de cenzură
Orban: Probabil că luni vom convoca BPR pentru a stabili calendarul moțiunii de cenzură
Preşedintele PNL, Ludovic Orban, afirmă că Birourile permanente reunite ale Parlamentului vor fi convocate, cel mai probabil ...