Economia României va fi lovită de conflictul UE – Rusia, doar prin ricoşeu dinspre Austria, Franţa şi Olanda

O răcire mai accentuată a relaţiilor economice dintre Uniunea Europeană şi Rusia ar afecta România indirect, mai ales prin băncile din Austria, Franţa, Olanda şi Italia, care au expuneri considerabile în Rusia. Pe ansamblu,UE este rezistentă la o eventuală recesiune a Rusiei, potrivit unei analize Moody's, preluată de ECONOMICA.NET.
Economica.net - vin, 09 mai 2014, 21:04
Economia României va fi lovită de conflictul UE – Rusia, doar prin ricoşeu dinspre Austria, Franţa şi Olanda

România are prea puţine afaceri în Rusia şi practic nu beneficiază de investiţii directe ruseşti, în ciuda prezenţei Lukoil şi a Gazprom. Nici gaze ruseşti nu se prea mai consumă în România. Aşa că nici nu exportăm, nici nu mai importăm cine ştie cât în şi din Rusia.

România are una dintre cele mai independente economii faţă de Rusia dintre ţările Uniunii Europene. România exportă în Rusia echivalentul a 0,9% din PIB (sub 130 de milioane de euro) şi importă în Rusia echivalentul a 1,6% din PIB (230 de milioane de euro, fără energie şi servicii), potrivit statisticilor citate de o analiză Moody’s.

Nici dependenţa energetică faţă de Rusia nu este îngrijorătoare (doar 13% din coinsumulde combustibuili fosili).
Moody’s pune 0,0 în dreptul relaţiei România-Rusia la celelalte capitole: fluxul de investiţii directe reciproce şi active bancare în Rusia.

În schimb, băncile europene cele mai dependente de Rusia sunt tocmai cele  domină şi sistemul bancar românesc: băncile austriece, franceze, olandeze şi italiene.

Austria este cea mai dependentă de Rusia, din punctul de vedere al proporţiei activelor bancare (mai ales credite) în această ţară, de 4,1% din PIB-ul austriac. Băncile franceze au o expunere pe Rusia de 2,3% din PIB-ul Franţei,  Olanda cu 2,2% din PIB şi Italia cu 1,7% din PIB. Ne-a „scăpat” Suedia, care are o expunere bancară pe Rusia de 2,5% din PIB.

Austria este dependentă şi de importurile energetice din Rusia (43% din echivalent combustibili fosili) şi a investit direct în această echivalentul a 2,6% din propriul PIB.

Pe ansamblu, UE sunt rezistente la o eventuală recesiune de amploare a Rusiei, potrivit unei analize Moody’s. Exporturile UE spre Rusia sunt limitate la 0,8% din PIB-ul agregat al uniunii, importurile din Rusia (cu excepţia energiei) – la 1,4%, iar investiţiile directe europene în Rusia la 0,4%. Imprturile energetice contează pentru doar 22% din necesarul UE.

„Estimăm că PIB-ul Rusiei se va contracta cu 1% în acest an, ceea ce va împinge economia ţării în recesiune”, potrivit analizei Moody’s. Analiza Moody’s  spune că creşterea economică în UE „va rămâne pozitivă chiar şi în cele mai ostile scenarii” privind Rusia.

Te-ar mai putea interesa și
Spania așteaptă anul acesta 45 de milioane de turiști
Spania așteaptă anul acesta 45 de milioane de turiști
Spania speră să atragă în acest an până la 45 de milioane de turişti străini, adică jumătate faţă de numărul înregistrat înaintea pandemiei, principala provocare fiind revenirea......
Uzina Donalam din Călărași recrutează noi salariați pentru a face față comenzilor de bare de oțel laminat
Uzina Donalam din Călărași recrutează noi salariați pentru a face față comenzilor de bare de oțel laminat
Combinatul Donalam din Călărași a anunțat miercuri că începe să facă angajări în condițiile în care sectorul ...
Pandemia a împins vânzătorii în online: 46% dintre retailerii din România au vândut mai mult pe internet faţă de anii precedenţi
Pandemia a împins vânzătorii în online: 46% dintre retailerii din România au vândut mai mult pe internet faţă de ...
Pandemia de COVID-19 a adus în prim plan rolul special pe care ecommerce-ul îl joacă în această perioadă. Efectele ...
Gilead Sciences, producătorul Remdesivir, stabilește o filială în România
Gilead Sciences, producătorul Remdesivir, stabilește o filială în România
Compania americană Gilead Sciences a anunțat înființarea unei subsidiare în România, care va desfășura activități ...