Economia Rusiei a crescut cu 1,4%, în 2013

Economia Rusiei a crescut anul trecut cu 1,4%, în linie cu estimările autorităţilor, a declarat, miercuri, ministrul Economiei, Alexei Ulyukayev, citat de Interfax.
Economica.net - mie, 29 ian. 2014, 13:38
Economia Rusiei a crescut cu 1,4%, în 2013

‘Ritmul creşterii economiei anul trecut în nici un caz nu poate fi considerat satisfăcător: 1,4%’, a apreciat oficialul rus.

Acesta a adăugat că avansul a fost împiedicat de factori externi, precum recesiunea din ţările ce sunt parteneri comerciali ai Rusiei, şi interni, cum ar fi nivelul scăzut al investiţiilor.

De asemenea, Alexei Ulyukayev şi-a exprimat speranţa că în acest an rata inflaţiei nu va depăşi 5%, în ciuda deprecierii rublei. Moneda rusească, aflată în cădere liberă de la începutul anului, a pierdut deja 10% din valoare în cursul anului trecut, din cauza ieşirilor de capital, fenomen care afectează majoritatea statelor emergente. În plus, rubla are de suferit şi din cauza încetinirii economiei ruseşti

‘Presupun – sunt aproape sigur – că sunt şanse ridicate ca inflaţia să fie sub 5%, în 2014’, a afirmat ministrul Economiei.

Conform datelor publicate de autorităţile de la Moscova în 22 ianuarie, indicele preţurilor de consum din Rusia a urcat luna aceasta cu 0,4%. Pentru 2014, estimarea Ministrului Economiei indica o inflaţie de 4,5 – 5,5%, faţă de 6,5%, în 2013.

În decembrie, Alexei Ulyukayev avertiza că PIB-ul Rusiei va creşte anul acesta cu doar 1,4%, faţă de un avans de 1,8% estimat anterior. Oficialul a revizuit în scădere prognoza privind evoluţia PIB-ului Rusiei în perioada 2013 – 2015, apreciind că investiţiile companiilor şi cererea vor fi mai slabe decât s-a estimat.

Analiştii intervievaţi de Reuters se aşteptau la o creştere a economiei Rusiei de 1,5% în acest an.

Ulyukayev a declarat că PIB-ul Rusiei va înregistra probabil un avans de 2,5% în 2014 şi de 2,8% în 2015, faţă de o creştere de 3% şi, respectiv, 3,1% estimată anterior.

Revizuirea în scădere a prognozei privind evoluţia PIB-ului Rusiei vine după publicarea unor date care arată un declin al cererii consumatorilor, o stagnare a producţiei industriale şi a investiţiilor firmelor.

Avansul economiei Rusiei în trimestrul trei din 2013 a fost sub estimările analiştilor, care se aşteptau la o accelerare în această perioadă.

Produsul Intern Brut al Rusiei a înregistrat, în perioada iulie – septembrie 2013, o creştere de 1,2%, comparativ cu perioada similară din 2012, un nivel asemănător cu cel înregistrat în primul trimestru din acest an, a anunţat marţi Serviciul Federal de Statistică.

Avansul de 1,2% este sub estimările analiştilor, care se aşteptau la 1,4%, dar în linie cu prognoza Ministerului Economiei.

Şi Fondul Monetar Internaţional (FMI) a avertizat Rusia că trebuie să adopte un alt model economic, care să se bazeze pe exploatarea eficientă a resurselor naturale şi pe îmbunătăţirea climatului investiţional, şi nu pe creşterea preţului la petrol.

Experţii FMI prevăd o încetinire a creşterii economice în Rusia. La sfârşitul lunii septembrie, FMI şi-a revizuit din nou previziunile de creştere a PIB în Rusia pe anul 2013, de la 2,5%, cât se aştepta în iunie, la 1,5%, iar pentru 2014 – de la 3,25% la 3%. Este vorba despre a treia revizuire a prognozelor sale de creştere economică pentru Rusia, de la începutul acestui an.

Guvernul rus, care la începutul anului miza pe o creştere economică de 3,6% în acest an, şi-a revizuit de trei ori prognozele de creştere pentru 2013 şi în prezent mizează pe un avans de 1,4%, după o creştere de 3,4% în 2012 şi una de 4,3% în 2011.

Rusia este cel mai mare producător mondial de energie, iar exporturile de materii prime şi hidrocarburi asigură jumătate din veniturile la bugetul federal.

Te-ar mai putea interesa și
Grupul polonez Marex, cu afaceri în tratarea apelor uzate, intră în România
Grupul polonez Marex, cu afaceri în tratarea apelor uzate, intră în România
Marex Technology DOO Belgrade, filiala sârbească a grupului polonez care activează pe piața soluțiilor de epurare a apelor uzate, a deschis o entitate juridică la Arad....
TAROM bate pasul pe loc, în timp ce low-costul crește. Câți pasageri a transportat compania națională în 2023
TAROM bate pasul pe loc, în timp ce low-costul crește. Câți pasageri a transportat compania națională în 2023
Compania națională TAROM așteptă acordul de la Comisia Europeană pentru un ajutor de 80 de milioane de euro, în timp ...
Românii de la Ultragreens, care operează cea mai mare seră verticală din Europa, ies la export. Vând microplante în magazinele Kaufland din Bulgaria
Românii de la Ultragreens, care operează cea mai mare seră verticală din Europa, ies la export. Vând microplante în ...
Ultragreens (Fresh Microgreens S.R.L.), business antreprenorial fondat de către Cristian Tudor care operează în Prahova ...
Mazda CX-80, noul SUV cu șapte locuri al mărcii japoneze, va putea fi comandat din mai FOTO
Mazda CX-80, noul SUV cu șapte locuri al mărcii japoneze, va putea fi comandat din mai FOTO
După lansarea CX-60, noua Mazda CX-80 este al doilea model pentru piața din Europa din grupul „Large Product" al companiei. ...