Economia Rusiei este frânată de secetă şi de scăderea cererii de resurse naturale

Economia Rusiei a înregistrat în trimestrul al treilea cea mai lentă creştere după 2010, când a început redresarea după criza financiară mondială, din cauza impactului secetei şi a avansului poticnit al economiei globale, care a redus cererea de resurse naturale, relatează Bloomberg.
Economica.net - lun, 12 nov. 2012, 15:27
Economia Rusiei este frânată de secetă şi de scăderea cererii de resurse naturale

PIB-ul Rusiei a urcat cu 2,9% în trimestrul al treilea, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, potrivit datelor biroului de statistică din această ţară, creşterea fiind peste cea de 2,8% anticipată de analişti.

Economia a avansat cu 4,9% în primul trimestru şi cu 4% în cel de-al doilea. Ministerul Dezvoltării Economice anticipează pentru acest an un avans al PIB de 3,5%, cu 0,8 puncte procentuale mai mic faţă de 2011.

Încetinirea economiei reprezintă o problemă pentru preşedintele Vladimir Putin, care a revenit în luna mai pentru un al treilea mandat la Kremlin cu promisiunea de a crea milioane de locuri de muncă şi de creştere a investiţiilor.

Seceta a distrus în acest an culturile din sudul şi centrul Rusiei, iar criza din Europa a redus cererea de petrol, gaze şi metale.

„Anticipăm că încetinirea va continua, creşterea va depinde de consum, cu condiţia să nu apară şocuri externe”, a declarat Dmitri Polevoi, economis şef la ING Groep în Moscova.

Vladimir Tihomirov, economist şef la Otkritie Capital în Moscova, consideră că principalul motiv al evoluţiei nesatisfăcătoare a PIB-ului este agricultura, iar al doilea încetinirea activităţilor în industrie.

Rusia, al treilea mare exportator de grâu la nivel mondial, a recoltat în acest an o cantitate de cereale cu 24% mai mică faţă de anul trecut.

Te-ar mai putea interesa și
Metrorex are un nou Consiliu de Administraţie
Metrorex are un nou Consiliu de Administraţie
Metrorex are, începând de luni, un Consiliu de Administraţie profesionist, selectat pe principiile managementului corporativ, a anunţat ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu....
Alianța Renault – Nissan: Japonezii vor cumpăra 15% din divizia de vehicule electrice a francezilor. Sunt stabilite noi proiecte comune
Alianța Renault – Nissan: Japonezii vor cumpăra 15% din divizia de vehicule electrice a francezilor. Sunt stabilite ...
Oficialii Nissan au dezvăluit astăzi că planurile Alianței includ preluarea de la Renault a 15% din divizia Ampere precum ...
CE Oltenia primește alți bani de la stat, 90 mil. euro, pentu plata certificatelor de emisii în acest an
CE Oltenia primește alți bani de la stat, 90 mil. euro, pentu plata certificatelor de emisii în acest an
Complexul Energetic Oltenia va primi un ajutor de stat de 90,5 milioane de euro, ca parte a planului de restructurare avizat ...
Concedieri la Dell – 5% din forţa de muncă va fi disponibilizată
Concedieri la Dell – 5% din forţa de muncă va fi disponibilizată
Confruntat cu scăderea cererii pentru calculatoare personale, producătorul american de PC-uri Dell Technologies Inc. a ...