Economia Rusiei încă se confruntă cu riscuri din cauza volatilităţii preţului ţiţeiului

Economia rusă şi rubla încă se confruntă cu riscuri din cauza volatilităţii preţului ţiţeiului, a sancţiunilor occidentale şi a speculaţiilor de pe piaţa valutară, a avertizat vineri Ksenia Yudayeva, adjunct al guvernatorului Băncii Centrale a Rusiei, transmite Reuters.
Economica.net - vin, 20 feb. 2015, 10:20
Economia Rusiei încă se confruntă cu riscuri din cauza volatilităţii preţului ţiţeiului

‘Este prematur să spunem că dificultăţile au fost depăşite. Banca Centrală a Rusiei este pregătită să reducă cerinţele minime pentru bănci în materie de provizioane, în cazul în care creditorii se confruntă cu dificultăţi’, a afirmat oficialul în Parlamentul Rusiei.

‘Dacă apare dintr-o dată o criză a plăţilor, putem decide reducerea cerinţelor minime pentru bănci în materie de provizioane. Experienţa a arătat că această măsură ajută la rezolvarea problemelor financiare înainte ca acestea să se extindă’, a adăugat Ksenia Yudayeva.

De asemenea, oficialul a dat asigurări că perioada de volatilitate ridicată a rublei s-a încheiat. În decembrie, moneda Rusiei s-a depreciat la un nivel record, tranzacţionându-se la 80 de ruble pentru un dolar, dar de atunci s-a redresat şi luna aceasta s-a tranzacţionat între 60-70 de ruble pentru un dolar.

Analiştii avertizează că dificultăţile cu care se confruntă economia rusă vor forţa câteva bănci să solicite ajutorul statului pentru a evita intrarea în incapacitate de plată.

Preţul ţiţeiului a scăzut cu peste 50% faţă de iunie 2014, pe fondul excesului de ofertă şi al cererii modeste. Recent, Banca Mondială a avertizat că statele exportatoare de ţiţei, cum ar fi Rusia, vor fi afectate de declinul preţului la ţiţei.

Banca Mondială estimează că PIB-ul Rusiei se va contracta cu 2,9% anul acesta şi va creşte cu doar 0,1% în 2016.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Alegeri prezidenţiale în Franţa: Macron ar putea pierde în turul al doilea în faţa conservatoarei Pecresse – Sondaj
Alegeri prezidenţiale în Franţa: Macron ar putea pierde în turul al doilea în faţa conservatoarei Pecresse – ...
Candidata partidului conservator Les Républicains, Valérie Pécresse, urca la 20% din intenţiile de vot în primul tur ...
Dosarul Rompetrol Rafinare – Din declaraţiile inculpaţilor se pot reţine aspecte ce vin în sprijinul probelor administrate (motivare)
Dosarul Rompetrol Rafinare – Din declaraţiile inculpaţilor se pot reţine aspecte ce vin în sprijinul probelor administrate ...
Din declaraţiile inculpaţilor în dosarul instrumentat de DIICOT Ploieşti privind operaţiuni de ecologizare executate ...
Ce se întâmplă cu leul azi – curs valutar interbancar 8.12.2021
Ce se întâmplă cu leul azi – curs valutar interbancar 8.12.2021
Euro a început ziua aproape de cursul anunţat ieri de BNR. Dolarul scade la 4,38 lei.