Economia Rusiei va creşte cu 0,3% anul acesta, cea mai slabă evoluţie din anii ’90

Banca Centrală a Rusiei a înrăutăţit estimarea privind creşterea economiei ruseşti şi prognoza privind ieşirile nete de capital din ţară, avertizând că sancţiunile ar putea rămâne în vigoare până în 2017, transmite Dow Jones Newswires.
Economica.net - lun, 10 nov. 2014, 18:12
Economia Rusiei va creşte cu 0,3% anul acesta, cea mai slabă evoluţie din anii '90

Dacă preţul ţiţeiului nu va scădea semnificativ în viitor, Moscova va putea evita o recesiune profundă, a dat asigurări Banca Centrală a Rusiei.

„Economia rusă va fi stabilă, chiar dacă preţul barilului de ţiţei rămâne la 80 de dolari în perioada 2015-2017 şi sancţiunile nu sunt anulate”, a anunţat adjunctul guvernatorului Băncii Rusiei, Kseniya Yudaeva.

Scenariul de bază indică o stagnare a economiei în următorii doi ani, după un avans de 0,3% anul acesta – cea mai slabă performanţă din anii „90 – şi în scădere faţă de estimarea precedentă privind o expansiune de 0,4%.

De asemenea Banca Centrală se aşteaptă ca ieşirile nete de capital din Rusia să ajungă anul acesta la 128 miliarde dolari şi la 99 miliarde dolari anul viitor, după ce anterior prognoza că în 2014 ieşirile vor totaliza aproximativ 100 de miliarde de dolari.

Investiţiile de capital ar urma să scadă cu 3,3%, faţă de un avans de 3% prognozat anterior.

Ieşirile nete de capital din Rusia au ajuns în primul semestru din 2014 la 74,6 miliarde dolari, depăşind suma totală din 2013.

Nivelul capitalului care a părăsit Rusia s-a intensificat anul acesta, în condiţiile în care criza din Ucraina accentuează dificultăţile cu care se confruntă economia rusă.

Ministrul Economiei, Alexei Ulyukayev, a avertizat, luna trecută, că „există riscul” ca Rusia să intre în recesiune anul viitor, dacă preţul ţiţeiului rămâne la actualul nivel.

La bursa ICE Futures din Londra, în ultimele trei luni, cotaţia barilului de petrol Brent a scăzut cu peste 20%, iar luni se tranzacţiona cu 83,39 dolari.

Te-ar mai putea interesa și
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Compania Națională Poșta Română lansează a doua ediție a programului de internship, creat special pentru a tinerii care doresc o carieră în industria serviciilor poștale și de logistică. ...
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte de Paște
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte ...
Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru a asigura că toţi cei 4,74 de milioane pensionari din ...
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România își continuă expansiunea și inaugurează cel de-al 57-lea hipermarket din rețea, la Pitești. Noul ...
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
Sphera Franchise Group, cel mai mare operator de foodservice din România, continuă să investească în extinderea portofoliului ...