1EUR = 4.8372 RON | Bucureşti 35 º

Extern

Economia Spaniei s-a contractat cu 1,2%, în 2013

Creşterea PIB-ului Spaniei în trimestrul patru din 2013 a fost de 0,2%, mai puţin decât s-a estimat iniţial, respectiv 0,3%, din cauza declinului accentuat al cheltuielilor publice, transmite Bloomberg.

27 feb, 2014 | Agerpres

Pe ansamblul anului trecut, PIB-ul Spaniei s-a contractat cu 1,2%, după un declin de 1,6% în 2012, a anunţat, joi, Institutul Naţional de Statistică (INE).

Potrivit INE, în ultimele trei luni din 2013, cheltuielile guvernamentale au scăzut cu 3,9%, consumul privat a urcat cu 0,5% şi exporturile au crescut cu 0,8%. În trimestrul trei din 2013, creşterea PIB-ului Spaniei a fost de 0,1%.

'Spania a devenit din nou atractivă. Datoria sectorului privat şi costurile cu forţa de muncă au scăzut, sectorul bancar îşi revine şi temerile că ţara ar putea ieşi din zona euro au dispărut', a explicat Juan Jose Toribio, profesor la institutul economic IESE din Madrid.

Vineri, Moody's Investors Service a revizuit în creştere ratingul de credit al Spaniei, de la 'Baa3' la 'Baa2', datorită reechilibrării economiei spre o creştere mai sustenabilă şi a progreselor realizate în implementarea reformelor structurale. A fost prima dată când Moody's a revizuit în creştere ratingul Spaniei, din 2001, când ţara beneficia de un calificativ de top 'Aaa'.

Perspectiva atribuită calificativului Spaniei este pozitivă.

Moody's estimează că datoria Spaniei, de 94% din PIB anul trecut, va înregistra probabil un nivel record în 2016, de peste 102%.

'Deteriorarea calităţii activelor din sistemul bancar şi nivelul ridicat al datoriilor din sectorul privat vor afecta solvabilitatea Spaniei', avertizează agenţia de evaluare financiară.

Comisia Europeană estimează că PIB-ul Spaniei va înregistra anul acesta o creştere de 1% şi de 1,7% anul viitor, faţă de un avans de 1,2% şi de 1,8% în zona euro.

loading...
Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO