Economia SUA a crescut anul trecut cu 2,9%, sub ţinta de 3% stabilită de administraţia Trump

Creşterea economiei SUA în 2018 a fost sub ţinta de 3% stabilită de administraţia Trump, ceea ce ar putea spori criticile la adresa masivului program de reducere a taxelor promovat de Casa Albă, transmit Reuters şi AP.
Economica.net - vin, 26 iul. 2019, 15:29
Economia SUA a crescut anul trecut cu 2,9%, sub ţinta de 3% stabilită de administraţia Trump

Conform datelor revizuite publicate vineri de Departamentul american al Comerţului, PIB-ul SUA a înregistrat un avans de 2,9% anul trecut, confirmând estimarea publicată în martie.

Preşedintele Donald Trump susţinea că datele anuale privind evoluţia PIB-ului reprezintă o dovadă că reducerile de taxe şi majorarea cheltuielilor guvernamentale au pus economia pe o cale sustenabilă de creştere solidă.

Dar revizuirea în scădere a datelor şi semnele privind încetinirea din trimestrul doi din 2019 nu sprijină argumentele şefului statului.

Totuşi, creşterea de 2,9% a economiei SUA în 2018 reprezintă o accelerare faţă de expansiunea de 2,4% înregistrată în 2017 şi este la acelaşi nivel cu cea din 2015, în timpul administraţiei Obama. Pentru acest an, economiştii se aşteaptă la un avans al PIB-ului de aproximativ 2,5%.

Economiştii avertizaseră că ţinta de 3% este nerealistă, ţinând cont de diverşi factori, inclusiv productivitatea scăzută, şi au apreciat la 2% potenţialul de creştere al PIB-ului.

De asemenea, datele publicate vineri de Departamentul american al Comerţului arată că avansul economiei americane a încetinit în trimestrul doi din 2019 mai mult decât se estima, deoarece majorarea cheltuielilor de consum nu a compensat declinul exporturilor.

Potrivit datelor ajustate în funcţie de variaţiile sezoniere, PIB-ul SUA a crescut în ritm anual cu 2,1% în perioada aprilie-iunie 2019, faţă de un avans de 3,1% în primul trimestru din 2019, în timp ce analiştii estimau o expansiune de 1,8% în trimestrul doi din 2019.

Cheltuielile de consum, care sunt responsabile pentru două treimi din activitatea economică a SUA, au înregistrat un avans de 4,3% în trimestrul doi din 2019, faţă de o creştere de numai 1,1% în primele trei luni din acest an. Este cel mai rapid avans al cheltuielilor de consum din 2017. De asemenea, cheltuielile guvernamentale au crescut cu 5%.

Vânzările de case au scăzut pentru al şaselea trimestru consecutiv iar investiţiile în afaceri s-au contractat pentru prima dată din 2016.

Exporturile au scăzut cu 5,2% în perioada aprilie-iunie 2019, în timp ce importurile au urcat cu 0,1%.

Te-ar mai putea interesa și
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria nu va opri de la zbor avioanele MiG-29 până în 2028, a afirmat vineri ministrul interimar al Apărării, Atanas Zaprianov, relatează agenția bulgară de presă BTA, citată de Agerpres....
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de rachete Patriot
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de ...
Statele membre NATO au ajuns la un acord cu privire la trimiterea de sisteme de apărare antiaeriană suplimentare în Ucraina, ...
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a declarat vineri că Moscova nu va accepta un armistiţiu cu Ucraina nici măcar ...
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan Motor, al treilea mare producător auto nipon, a redus cu 14,5% estimarea privind profitul anual, citând vânzările ...