Economia Turciei va înregistra anul acesta o creştere de 3,2%, faţă de prognoza precedentă de 4,5%

Turcia a înrăutăţit estimările de creştere a economiei pentru 2016 şi 2017, citând impactul atacurilor teroriste şi al recentei tentative de lovitură de stat, transmit Bloomberg şi Reuters.
Economica.net - mar, 04 oct. 2016, 12:25
Economia Turciei va înregistra anul acesta o creştere de 3,2%, faţă de prognoza precedentă de 4,5%

Guvernul de la Ankara se aşteaptă la un avans al PIB-ului Turciei de 3,2% în acest an şi de 4,4% anul viitor, de la 4,5% şi, respectiv, 5%. De asemenea, cheltuielile guvernamentale ar urma să crească mai mult decât se estima, chiar dacă va fi menţinută disciplina bugetară, a declarat, marţi, premierul Binali Yildirim, cu ocazia prezentării programului Guvernului pentru perioada 2017 – 2019.

Revizuirea marchează prima evaluare de către Guvern a impactului economic provocat de tentativa de lovitură de stat din iulie. Aşteptata încetinire vine pe fondul scăderii consumului privat, responsabil pentru mai mult de două treimi din economie şi principalul motor de creştere în ultimii ani.

Deficitul bugetar până în 2018 va fi mai ridicat decât s-a estimat anterior, pe fondul majorării investiţiilor menite să stimuleze avansul economiei, a explicat Yildirim.

‘O creştere a PIB-ului între 3 şi 4% nu a fost niciodată un obiectiv al Guvernului. Majorarea investiţiilor va creşte semnificativ avansul economiei, fără a afecta prea mult bugetul’, a afirmat premierul turc.

Deficitul va ajunge probabil la 1,6% din PIB anul acesta şi la 1,9% din PIB anul viitor, faţă de estimarea precedentă, de 1,3% şi, respectiv, 1%. Inflaţia ar urma să ajungă la 7,5% până la sfârşitul anului, în linie cu estimările Băncii Centrale a Turciei. Guvernul estimează că rata inflaţiei va scădea la 6,5% până la sfârşitul lui 2017, peste prognoza Băncii Centrale a Turciei, de 6%.

Deja agenţiile de evaluare financiară au revizuit în scădere perspectiva atribuită ratingului Turciei, în urma recentei tentative de lovitură de stat. În 24 septembrie, Moody’s Investors Service a coborât ratingul suveran al Turciei în categoria investiţiilor speculative (‘junk’). În prezent, o singură mare agenţie de evaluare financiară – Fitch – mai acordă Turciei un calificativ din categoria investment grade (recomandat pentru investiţii).

În iunie, numărul turiştilor străini care au vizitat Turcia a scăzut cu 40,86% în iunie, la 2,44 milioane, cel mai semnificativ declin din ultimii 22 ani.

Recenta tentativă de lovitură de stat, atentatele sinucigaşe din Istanbul, înrăutăţirea relaţiilor cu Kremlinul şi perioada dificilă prin care trece clasa mijlocie din Rusia pun probleme sectorului turistic, care asigură peste un milion de locuri de muncă şi este responsabil pentru 4,5% din PIB-ul Turciei, evaluat la 800 de miliarde de dolari.

Declinul numărului de turişti este ultima dintr-un şir de veşti proaste pentru economie, în condiţiile în care temerile politice şi de securitate afectează încrederea investitorilor străini. Analiştii avertizează că veniturile din turism vor scădea cu un sfert în acest an, ceea ce va costa Turcia aproximativ opt miliarde de dolari şi va şterge peste o jumătate de punct din creşterea economică.

Te-ar mai putea interesa și
Fondurile de pensii administrate  de NN, BRD și BCR riscă să piardă plasamente de peste 1 miliard de lei. România vrea afară din BII, banca rusească  la care fondurile au luat obligațiuni – PROIECT
Fondurile de pensii administrate de NN, BRD și BCR riscă să piardă plasamente de peste 1 miliard de lei. România vrea ...
NN Pensii, BCR Erste Asset Management, BRD Asset Management, Banca Transilvania, BRD Pensii, BCR Pensii şi BT Asset Management, prin fondurile pe care le administrează, sunt principalii investitori......
Cum se aplică plafonarea în factura de energie electrică. Noi reguli pentru consumatori
Cum se aplică plafonarea în factura de energie electrică. Noi reguli pentru consumatori
Zilele acestea, furnizorii de energie electrică trimit către clienți facturile pentru luna aprilie, calculate după noile ...
Ungaria impune starea de urgență din cauza războiului din Ucraina
Ungaria impune starea de urgență din cauza războiului din Ucraina
Guvernul ungar declară starea de urgenţă începând de la miezul nopţii de marţi spre miercuri, din cauza conflictului ...
Serbia vrea să construiască o conductă de gaze până la granița cu România
Serbia vrea să construiască o conductă de gaze până la granița cu România
Ministrul Energiei din Serbia, Zorana Mihajlovic, a declarat luni că Serbia va pregăti designul şi documentaţia tehnică ...