Economiile din Europa şi Asia Centrală accelerează ritmul reformelor pentru îmbunătăţirea climatului de afaceri pentru IMM-uri

Economiile din Europa şi Asia Centrală au intensificat ritmul reformelor pentru a îmbunătăţi climatul de afaceri pentru întreprinderile mici şi mijlocii, se arată în raportul Băncii Mondiale intitulat Doing Business 2019: Training for Reform, dat publicităţii de Banca Mondială.
Economica.net - vin, 02 nov. 2018, 07:09
Economiile din Europa şi Asia Centrală accelerează ritmul reformelor pentru îmbunătăţirea climatului de afaceri pentru IMM-uri

În regiune au fost implementate în total 54 de reforme în ultimul an, comparativ cu 43 de reforme implementate în anul anterior. Aproape toate cele 23 de economii din regiune au efectuat reforme care ajută la crearea de locuri de muncă şi stimularea întreprinderilor private.

Regiunea găzduieşte două dintre cele mai importante 10 economii din acest an, măsurate în raportul Doing Business, Georgia se mută pe locul 6, iar FYR Macedonia urcă un loc, pe locul 10. Regiunea găzduieşte, de asemenea, două dintre ţările care au avansat cel mai mult în acest an, Azerbaidjan şi Turcia, se arată în comunicatul Băncii Mondiale.

„Încă o dată, economiile Europei şi Asiei Centrale au demonstrat un angajament foarte puternic faţă de agenda privind reformele în acest domeniu, care are drept scop încurajarea dezvoltării sectorului privat şi stimularea creşterii economice organice şi prosperităţii”, a declarat Santiago Croci Downes, Program Manager Doing Business Unit.

Turcia, care creşte în clasament pentru prima dată, a efectuat şapte reforme record, trecând pe locul 43 în clasamentul global. Începerea unei afaceri în Turcia a devenit mai uşoară odată cu eliminarea cerinţei privind capitalul minim. Alte îmbunătăţiri au inclus prelucrarea electronică a documentelor şi furnizarea de informaţii suplimentare privind plata impozitelor şi îmbunătăţirea accesului la credite. Cu toate acestea, o creştere a costului transferului de proprietăţi în Turcia a făcut că înregistrarea proprietăţii să fie mai dificilă.

„Azerbaidjanul, care a avansat pe locul 25, a realizat opt reforme record, cel mai mare număr de reforme realizate de o ţară în acest an. Introducerea energiei electrice în Azerbaidjan a devenit mai rapidă şi mai ieftină, cu o reducere a timpului necesar pentru ca o afacere să se conecteze la reţea de la 56 la 41 de zile. Ţara a îmbunătăţit, de asemenea, fiabilitatea surselor de alimentare electrică prin investiţii în infrastructura reţelei şi stabilind o autoritate naţională de reglementare pentru a monitoriza întreruperile de alimentare. Soluţionarea autorizaţiilor de construcţie a fost simplificată, în timp ce protecţia investitorilor minoritari a fost consolidată prin creşterea drepturilor şi a rolurilor acţionarilor în deciziile majore ale întreprinderilor, clarificând structurile de acţionariat şi control şi cerând o mai mare transparenţă corporativă”, se arată în comunicatul Băncii Mondiale.

Cu patru reforme, Rusia a avansat pe locul 31. Reformele din Rusia au inclus o reducere a costului achitării impozitelor atât în Moscova, cât şi în St. Petersburg. Rusia a facilitat comerţul transfrontalier prin prioritizarea vămuirii online şi prin introducerea unor termene scurte pentru controlul automatizat, care au redus aproape la jumătate timpul necesar pentru respectarea de către frontiere a exportului şi importului de bunuri. De asemenea, Rusia a făcut procesul de obţinere a autorizaţiilor de construcţie mai rapid, reducând cu 13 zile timpul necesar pentru ca o afacere să obţină toate autorizaţiile pentru a construi un depozit. Introducerea de energie electrică a fost, de asemenea, eficientizată şi mai ieftină.

Potrivit BM, în Georgia, s-au implementat trei reforme. Demararea unei afaceri şi executarea contractului au fost simplificate. Impozitarea plăţilor a fost simplificată prin reducerea venitului impozabil. Cu toate acestea, procesul de plată a taxei pe valoarea adăugată (TVA) a devenit mai dificil.

În FYR Macedonia, a fost implementată o reformă. O reducere a taxelor de amenajare a terenurilor a făcut ca procesul de primire a autorizaţiilor de construcţie să fie mai puţin costisitor. În ansamblu, economiile din regiune şi-au concentrat eforturile în ultimul an asupra îmbunătăţirii comerţului transfrontalier şi a plăţii impozitelor, cu nouă şi, respective, opt reforme.

Economiile regiunii performează cel mai bine în ceea ce priveşte înregistrarea proprietăţii şi protejarea investitorilor minoritari. În medie, este nevoie de 20 de zile pentru a finaliza toate procedurile necesare pentru transferul proprietăţii, la un cost de 2,6% din valoarea proprietăţii, comparativ cu 4,2% în ţările cu venituri mari ale OECD, pentru aceeaşi perioadă de timp.

Cu toate acestea, regiunea continuă să înregistreze o evoluţie insuficientă în ceea ce priveşte introducerea energiei electrice. În medie, costă 325% din venitul pe cap de locuitor pentru ca o afacere să obţină o conexiune electrică, comparativ cu 64% în ţările cu venituri mari ale OECD.

Din 2003, de la apariţia primului raport Doing Business, începerea unei afaceri şi plata impozitelor sunt zonele care au cunoscut cele mai multe reforme în Europa şi Asia Centrală.

În consecinţă, timpul mediu pentru a începe o afacere în regiune a fost redus la 14 zile, de la 44 de zile în 2003, iar costul a fost redus semnificativ de la 21% din venitul pe cap de locuitor în 2003 la 3,6% în prezent. Timpul necesar pentru o companie să pregatescă, să depună documentaţia şi să plătească impozitele a fost redus la jumătate, adică la 227 de ore de la 473 de ore în 2005 (când Doing Business a început să urmărească colectarea impozitelor).

Anul acesta, Doing Business a strâns date despre programele de formare oferite funcţionarilor şi utilizatorilor de registre comerciale şi cadastrale. Un studiu de caz din cadrul raportului, care analizează toate aceste date, constată că instruirile obligatorii şi anuale ale funcţionarilor relevanţi sunt asociate cu o funcţionare mai eficientă a registrelor comerciale şi cadastrale. În Europa şi Asia Centrală, 55% din registrele comerţului şi 41% din registrele cadastrale utilizează teste pilot. Prin utilizarea testelor pilot pentru a transmite schimbările de reglementare, registrele de afaceri şi cadastrale pot identifica şi aborda eventuale provocări înainte de implementarea completă a noilor procese.

Un al doilea studiu, privind punerea în aplicare a contractelor şi soluţionarea insolvenţei, examinează educaţia şi formarea pe care judecătorii o primesc în întreaga lume. Acesta conţine iniţiative ale Uniunii Europene şi ale Organizaţiei Internaţionale de Formare Judiciară. Alte două studii de caz se axează pe avantajele acreditării electricienilor şi pe formarea personalului ce lucrează în domeniul vamal.

Te-ar mai putea interesa și
Rușii sunt principalii cumpărători de locuințe străini în Turcia
Rușii sunt principalii cumpărători de locuințe străini în Turcia
Vânzările de locuinţe în Turcia au urcat în aprilie cu 38,8%, la 133.058, comparativ cu perioada similară din 2021, arată datele publicate marţi de Institutul de Statistică, ruşii fiind......
Țiriac pregătește noi investiții în imobiliare: sute de apartamente la Timișoara și Brașov: Încă 20 de ani imobiliarele din România pot să fie o investiție promițătoare
Țiriac pregătește noi investiții în imobiliare: sute de apartamente la Timișoara și Brașov: Încă 20 de ani imobiliarele ...
Omul de faceri Ion Țiriac continuă investițiile în imobiliare și plănuiește sute de apartamente pe terenurile pe care ...
Guvernul va adopta mâine ordonanța privind creșterea voluntară, scutită de taxe, a salariului minim cu 200 de lei
Guvernul va adopta mâine ordonanța privind creșterea voluntară, scutită de taxe, a salariului minim cu 200 de lei
Guvernul urmează aprobe în şedinţa de miercuri, printr-o ordonanţă de urgenţă, cadrul legal pentru implementarea ...
Șeful băncii franceze Societe Generale, Frederic Oudea, va pleca la anul din fruntea instituției
Șeful băncii franceze Societe Generale, Frederic Oudea, va pleca la anul din fruntea instituției
Grupul bancar francez Societe Generale a anunţat marţi că Frederic Oudea (foto), directorul său general din 2008, nu ...