Economiile statelor din Balcani îşi vor reveni uşor şi vor consemna creşteri medii de 1-2% în 2013 – EIU

Economiile ţărilor din Balcani îşi vor reveni uşor în acest an şi vor înregistra creşteri medii de 1 - 2%, a apreciat Joan Hoey, Senior Analist şi Regional Editor pentru Europa al Economist Intelligence Unit, în deschiderea conferinţei internaţionale EU-Balkan Summit 'Trasarea drumului către recuperare şi creştere', organizată recent la Sofia, arată un comunicat al The Economist.
Economica.net - lun, 21 oct. 2013, 04:17
Economiile statelor din Balcani îşi vor reveni uşor şi vor consemna creşteri medii de 1-2% în 2013 - EIU

Potrivit sursei citate, România va consemna o creştere a economiei de 2% în acest an, iar Bulgaria de 0,6%. Excepţie face Croaţia pentru care se estimează recesiune în acest an.

Un avans similar pentru economia românească estima recent şi Fondul Monetar Internaţional în raportul privind perspectivele economiei mondiale ‘World Economic Outlook’.

Printre dificultăţile cu care se confruntă zona Balcanilor, indentificate de Hoey, se numără exporturile ‘fragile’. Pe de altă parte, aceasta s-a referit şi la absenţa unor împrumuturi semnificative de la bănci care, în trecutul apropiat, au contribuit în mod semnificativ la dezvoltarea ţărilor din regiune. Totodată, Joan Hoey a vorbit şi despre nivelurile ridicate ale corupţiei, şomajul şi îmbătrânirea populaţiei, dar şi despre riscurile politice semnificative, care descurajează investitorii străini.

În context, reprezentantul EIU a recomandat guvernelor statelor din regiune să intensifice eforturile pentru combaterea birocraţiei şi pentru îmbunătăţirea cadrului legislativ în ceea ce priveşte antreprenoriatul şi educaţia pentru a ameliora perspectivele de investiţii în această zonă.

Referindu-se la riscurile privind coeziunea zonei euro, Hoey a arătat că acestea s-au redus însă nu au fost eliminate complet şi a adăugat că Grecia rămâne cel mai mare risc. În acelaşi timp, Joan Hoey a vorbit şi despre economii importante ale Europei precum Italia şi Spania şi a concluzionat că posibilitatea ca un stat membru să părăsească zona euro este relativ scăzută în prezent.

Economist Intelligence Unit a organizat, în perioada 17 – 18 octombrie, la Sofia, conferinţa internaţională EU-Balkan Summit ‘Trasarea drumului către recuperare şi creştere’.

Evenimentul a reunit miniştri, reprezentanţi ai Comisiei Europene, şefi de instituţii si organizaţii financiare. România a fost reprezentată de viceprim-ministrul Liviu Dragnea care a vorbit despre importanţa Strategiei UE pentru Regiunea Dunării şi a Sinergiei Mării Negre, pledând pentru colaborarea dintre statele implicate în cele două iniţiative

Te-ar mai putea interesa și
Ce spune șeful ANRE despre obligația montării contoarelor la prosumatori
Ce spune șeful ANRE despre obligația montării contoarelor la prosumatori
Președintele ANRE, George Niculescu, afirmă că obligația montării unui contor suplimentar la prosumatori, proces care este oricum suspendat acum, este trecută în legislația națională și......
Deficitul bugetar a urcat la 2,06% din PIB după primul trimestru
Deficitul bugetar a urcat la 2,06% din PIB după primul trimestru
Deficitul bugetar a urcat la 2,06% din Produsul Intern Brut după primele trei luni din acest an, soldul negativ cifrându-se ...
Moscova nu are interesul militar sau geopolitic de a ataca state NATO, afirmă ministrul apărării rus
Moscova nu are interesul militar sau geopolitic de a ataca state NATO, afirmă ministrul apărării rus
Trupele NATO au creat ameninţări suplimentare pentru Rusia prin apropierea lor de frontierele ruse, dar Moscova nu are ...
O „forţă de reacţie rapidă” a UE ar putea să fie înfiinţată în 2025, susţine Parisul
O „forţă de reacţie rapidă” a UE ar putea să fie înfiinţată în 2025, susţine Parisul
O 'forţă de reacţie rapidă' a Uniunii Europene, evocată joi de preşedintele francez Emmanuel Macron şi destinată ...