Ecourile Dieselgate încă afectează Volkswagen în Germania

Un tribunal german a decis că Volkswagen trebuie să acopere și dobânzile clienților care au cumpărat mașini implicate în scandalul Dieselgate prin credit.
Robert Stan - mie, 14 apr. 2021, 07:18
Ecourile Dieselgate încă afectează Volkswagen în Germania

Curtea Federală de Justiție din Karlsruhe a respins ieri apelul Volkswagen împotriva unei decizii care menționa că despăgubirile pentru clienții care au cumpărat mașini diesel având montat dispozitivul de „păcălire” a emisiilor trebuie să acopere inclusiv dobânzile aferente contractelor de credit.

Conform Reuters, judecătorul a hotărât că grupul german trebuie să îi plătească reclamantului care a cumpărat o mașină diesel în 2013 suma de 3.300 de euro la care se adaugă dobânzile aferente împrumutului făcut pentru achiziție.

„Cumpărătorul trebuie să ajungă la nivelul la care achiziția nu ar fi avut loc”, a explicat judecătorul Stephan Seiters de la Curtea Federală de Justiție din Karlsruhe.

Cazul ajuns la cea mai înaltă instanță civilă din Germania este doar unul dintre multele cu care se confruntă Volkswagen, al doilea mare producător auto mondial, în încercarea de a trage linie după scandalul Dieselgate din 2015.

Grupul Volkswagen a plătit până acum despăgubiri și amenzi de peste 32 de miliarde de euro pentru a închide dosarul Dieselgate, însă noua decizie ar putea aduce un nou val de procese.

Cazul menționat este cel al unui client care a cumpărat un Volkswagen Golf utilizând un împrumut bancar. După dezvăluirile cu privire la amplasarea unor dispozitive care înșelau sistemele de testare a emisiilor el a returnat mașina dotată cu motorul EA 189 și a pretins despăgubiri.

Înțelegere cu sindicatul IG Metall pentru creșterea salariilor

Tot ieri, grupul Volkswagen a ajuns la o înțelegere cu unul dintre cele mai puternice sindicate din Germania, IG Metall, care reprezintă nu mai puțin de 120.000 de angajați ai companiei, adică circa 18% din întreaga forță de muncă.

Deși solicitările IG Metall cu privire la o majorare salarială au fost mult mai mari, Volkswagen a reușit să convingă sindicatul să accepte o creștere a plăților pentru angajați cu doar 2,3%. Ba mai mult, aceasta va intra în vigoare la 1 ianuarie 2022. În plus, grupul german va acorda angajaților săi o primă unică de 1.000 de euro în luna iunie pentru a reduce efectele negative produse de pandemie asupra salariaților.

Conform analiștilor germani, înțelegerea cu IG Metall poate fi considerată o mare victorie pentru grupul Volkswagen, sindicatul fiind convins că o majorare redusă a salariilor va garanta menținerea mai multor locuri de muncă.

Citește și:

– Volkswagen ID.4 ajunge în această lună la primii clienți
– Volkswagen va solicita despăgubiri de la Martin Winterkorn și Rupert Stadler

Te-ar mai putea interesa și
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria nu va opri de la zbor avioanele MiG-29 până în 2028, a afirmat vineri ministrul interimar al Apărării, Atanas Zaprianov, relatează agenția bulgară de presă BTA, citată de Agerpres....
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de rachete Patriot
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de ...
Statele membre NATO au ajuns la un acord cu privire la trimiterea de sisteme de apărare antiaeriană suplimentare în Ucraina, ...
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a declarat vineri că Moscova nu va accepta un armistiţiu cu Ucraina nici măcar ...
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan Motor, al treilea mare producător auto nipon, a redus cu 14,5% estimarea privind profitul anual, citând vânzările ...