Ședință informală de guvern: adoptarea euro pe masa discuțiilor

O ședință informală de guvern are loc sâmbătă dimineață la o vilă din nordul Capitalei. Membrii cabinetului Cioloş s-au reunit pentru a  discuta despre aderarea României la spaţiul Schengen, adoptarea monedei euro și preluarea președinției Consiliului Uniunii Europene, relatează Digi24.
Economica.net - sâm, 09 apr. 2016, 08:15
Ședință informală de guvern: adoptarea euro pe masa discuțiilor

Discuția Cabinetului Cioloș are loc cu ușile închise, presa neavând acces la ședință. 

Pe agenda dezbaterilor este discuția privind aderarea României la spațiul Schengen. Premierul Dacian Cioloș a declarat în mai multe rânduri că România este pregătită pentru a intra în spațiul Schegen și că a făcut eforturi în acest sens. 

România a făcut eforturile pentru a îndeplini criteriile de aderare la Schengen şi nu cred că se pune problema să ne milogim atunci când ne susţinem punctul de vedere. (…) România a sugerat de mai multă vreme o aderare în trepte la spaţiul Schengen. O primă aderare la spaţiul aerian, care poate să se facă chiar şi în condiţiile actuale de dificultate pentru frontierele terestre, ceea ce ar creşte încrederea în faptul că România poate să îşi asume responsabilităţile de membru al spaţiului Schengen”, a spus premierul Dacian Cioloș, înainte de summitul informal al UE de la Bruxelles consacrat problemei imigrației ilegale.

Dacian Cioloș a precizat că integrarea ţării noastre în spaţiul de liberă circulaţie rămâne în continuare un obiectiv important, chiar dacă viitorul Schengen e pus sub semnul întrebării de criza refugiaţilor.

De asemenea, un alt subiect important este adoptarea monedei euro de către România. Termenul inițial era 2019, însă această dată va fi amânată. 

Aderarea la zona la euro a fost, până acum, o ţin­tă mişcătoare. Primul obiectiv a fost ianuarie 2014, dar s-a dovedit nerealist. Apoi, autorităţile au sperat să poată trece la euro în 2015, însă nici acest termen nu a fost atins.

O altă temă de discuție foarte importantă este preluarea președinției Consiliului Uniunii Europene de către România în 2019. În perioada iulie-decembrei 2018, miniștri români vor fixa agenda de priorități a Consiliului UE.

Te-ar mai putea interesa și
Iveco și Nikola au inaugurat uzina de camioane electrice din Germania
Iveco și Nikola au inaugurat uzina de camioane electrice din Germania
Compania americană Nikola și italienii de la Iveco au anunțat inaugurarea unei noi uzine dedicată producției de vehicule comerciale electrice, în Ulm, Germania....
Două soluții digitale educaționale și una de sănătate, selectate în etapa a doua a acceleratorului Innovators for Children 2021
Două soluții digitale educaționale și una de sănătate, selectate în etapa a doua a acceleratorului Innovators for ...
Cea de-a treia ediție a programului Innovators for Children și-a desemnat câștigătorii în cadrul evenimentului online ...
Ce spune şeful Concurenţei despre plafonarea preţurilor la energie
Ce spune şeful Concurenţei despre plafonarea preţurilor la energie
Plafonarea preţurilor la energie ar însemna un pas înapoi în dezvoltarea pieţei, iar autorităţile ar trebui să ia ...
Autostrada Ploiești – Buzău: 39 de oferte pentru construirea celor 63 de kilometri din A7 – surse
Autostrada Ploiești – Buzău: 39 de oferte pentru construirea celor 63 de kilometri din A7 – surse
Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a primit în total 39 de oferte la licitația pentru ...