Edward Crețescu, Regista: Următorii doi ani sunt cruciali pentru digitalizarea instituțiilor publice. Avem o speranță în fondurile PNRR și ne așteptăm la un pas puternic înainte 

Digitalizarea instituțiilor publice se lovește de câteva provocări principale, respectiv: educația digitală a românilor și implementarea și accesabilitatea proiectelor digitale, consideră Edward Crețescu, Manager General Regista. El a adăugat, într-un interviu pentru Economica.net, că se așteaptă ca fondurile europene nerambursabile din pachetul PNRR să facă diferența în acest sector, următorii doi ani fiind cruciali pentru instituțiile publice și digitalizarea acestora.
Lidia Neagu - mie, 31 mai 2023, 22:10
Edward Crețescu, Regista: Următorii doi ani sunt cruciali pentru digitalizarea instituțiilor publice. Avem o speranță în fondurile PNRR și ne așteptăm la un pas puternic înainte 

Regista, dezvoltată de compania locală Zitec, oferă, printre altele, posibilitatea plății tuturor taxelor locale (atât a celor prevăzute în Codul Fiscal, cât și a celor specifice fiecărei administrații locale) și a amenzilor direct către primărie. Spre deosebire de alte aplicații disponibile pe piață în care contribuabilii trebuie să cunoască dinainte valoarea taxei de achitat, aplicația Regista calculează automat suma, pe baza criteriilor stabilite prin Codul Fiscal și Hotărârile de Consiliu Local, precum suprafață, număr persoane, durată etc.

Edward Crețescu a fost numit la conducerea Regista la începutul acestui an. Are o experiență amplă în implementarea de servicii digitale inovative, anterior fiind timp de șase ani pe poziția de Head of Sales în cadrul Digidemat, partener oficial al DocuSign în România. La aceasta se adaugă și experiența din cadrul ANIS (Asociația Patronală pentru Industria de Software și Servicii) unde coordonează grupul de lucru de Digitalizare și Dezvoltarea Industriei din cadrul Asociației. Crețescu este absolvent al Universității București, Facultatea de Științe Politice și al “Institut Le Rosey” din Elveția, având o experiență de peste nouă ani în companii din industria IT&C.

”Educația digitală este primul punct ce trebuie abordat (n. red. – în ceea ce privește digitalizarea instituțiilor publice), dar nu e destul. În multe cazuri, accesul la digitalizare și infrastructură nu înseamnă neapărat o adoptare, iar asta ține puțin și de cultură; există o reticență la ceva nou. Din fericire, vedem o schimbare destul de mare în ultimii ani, împreună cu noile generații, care sunt hiper-conectate și care înțeleg mult mai ușor valoarea digitalizării, care se transmite până la urmă și către cei mai reticenți. Al doilea punct este accesibilitatea și implementarea proiectelor digitale. Aici avem o speranță și o încredere destul de mare în pachetul PNRR de fonduri pentru instituții publice, deoarece proiectele digitale sunt costisitoare. Având fonduri europene nerambursabile, ne așteptăm la un pas puternic înainte pentru digitalizarea administrației publice. Următorii doi ani sunt cruciali pentru zona instituțiilor publice și digitalizarea acestora”, spune Crețescu.

În privința digitalizării afacerilor, în special în sectorul IMM-urilor, Crețescu a menționat că firmele private au făcut tranziția mai ușor datorită înțelegerii valorii adăugate economic. Totuși, sunt necesare mai multe eforturi și proiectele trebuie să fie echilibrate cu rata de adopție din partea clienților.

”Sectorul IMM și, în genere, companiile private, au făcut tranziția către proiecte digitale mult mai ușor pentru că au înțeles valoarea economică adăugată, care, în definitiv, este cerută de către clienții lor. Dar iarăși, nu au fost depuse destule eforturi, din motive ce țin de realitatea economică – proiectele de digitalizare pot deveni foarte complexe, nu doar costisitoare. În plus, acestea trebuie balansate și cu rata de adopție din partea clienților. Dacă implementezi un proiect digital costisitor, dar clienții nu îl utilizează sau nu au nevoie de el, asta se traduce într-o pierdere economică semnificativă pentru o companie privată”.

Paradoxal, continuă Crețescu, digitalizarea IMM-urilor este strâns legată de cea a administrației publice, ”pentru că necesitatea unor proiecte digitale ar fi mult mai ușor aprobată și bugetată dacă acele proiecte sau soluții digitale pot fi utilizate și pentru companie în vederea simplificării muncii în relația cu statul român”.

 

”Așteptăm cu mare interes Cloud-ul Guvernamental, fiind proiectul-fanion al statului român pe acest subiect”

Întrebat despre cum ar trebui să evolueze reglementările în domeniul digitalizării pentru a stimula creșterea adopției soluțiilor digitale, reprezentantul Regista a afirmat că ultimii trei ani au fost ”foarte benefici” în ceea ce privește deschiderea și reglementarea digitalizării.

”Așteptăm cu mare interes Cloud-ul Guvernamental, fiind proiectul-fanion al statului român pe acest subiect. Vreau totuși să menționez că alături de colegii din ANIS (Asociația Patronală pentru Industria de Software și Servicii) și Confederația Patronală Concordia, am lucrat și pe multe alte legi, cum ar fi Legea Interoperabilității, Legea Securității Cibernetice, Legea Semnăturii Electronice, plus alte pachete de legi cu impact direct. Nu mă pot pronunța când vine vorba de alte sectoare ale economiei, dar cel puțin în sectorul de IT/ digitalizare, direcția a fost în mare parte unită, unificată pe alocuri, iar asta a produs efecte tangibile”.

Potrivit lui Edward Crețescu, proiectul Cloud-ului Guvernamental, aprobat anul trecut, nu afectează activitatea Regista, aplicația urmând să fie conectată cu proiectul statului, atunci când acesta va fi operațional.

”Cloud-ul guvernamental este clar un pas înainte, un pas major pentru digitalizare, iar noi așteptăm cât se poate de repede un ghid clar pentru a ne conecta infrastructura la Cloud, pentru ca ulterior să putem oferi serviciile noastre pentru cetățeni prin intermediul său. Nu vedem o afectare a proiectelor noastre, pentru că ne dorim să oferim servicii pentru cetățenii României prin orice mijloc care poate aduce beneficii.”

Cloud-ul guvernamental va fi finanțat cu 500 de milioane de euro din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) și, potrivit proiectului de Hotărâre de Guvern, în această platformă informatică vor prezente 85 de ministere, agenții guvernamentale, autorități publice și alte instituții.

 

Ce urmează pentru Regista

În acest moment, mai mult de 1.100 de instituții publice sunt înrolate în Regista. Peste 80% dintre acestea sunt unități administrativ teritoriale (UAT-uri), ceea ce reprezintă aproximativ 30% din numărul total de UAT-uri din România.

”Anul acesta am început să ne extindem și către alte categorii de instituții publice, cum ar fi școli, spitale, chiar și teatre și universități. Obiectivul nostru este să încercăm să acoperim 50% din UAT-urile din România până în 2025”.

De la lansarea aplicației, în anul 2016, și până în prezent, circa 31 de milioane de documente au fost rulate în Regista și peste 60.000 de cetățeni sunt înrolați în aplicație. Potrivit lui Edward Crețescu, cele mai utilizate module sunt cele pentru depunerea documentelor și înregistrarea sesizărilor. ”Sperăm ca în viitor să vedem o creștere puternică și în utilizarea modulelor de taxe și impozite, dar și de cadastru digital”.

Pe termen mediu, planurile Regista includ extinderea și pe piețele internaționale, precum Republica Moldova, Polonia și Ucraina.

”Bineînțeles că ne dorim o prezență internațională și pregătim lansarea pe piețe străine pe termen mediu, dar avem întâi de atins câteva obiective în România. Apoi, vom lua steagul digitalizării din România și vom încerca să îl plantăm și în alte țări. Întâi ne gândeam la Moldova, pentru ca e cel mai apropiat, și după aceea în alte țări cum ar fi Polonia și Ucraina, unde avem o asemănare administrativă”.

În ceea ce privește securitatea datelor, Crețescu a subliniat că Regista acordă o atenție deosebită protecției datelor și utilizează platforma Microsoft Azure pentru stocarea datelor, precum și certificarea ISO pentru securitate. În plus, soluțiile sunt supuse unor verificări și teste riguroase pentru a asigura securitatea.

”Pentru Regista, calitatea serviciilor și securitatea datelor sunt aspecte extrem de importante, astfel că soluția noastră bifează toate punctele cheie la acest capitol prin platforma Microsoft Azure, unde sunt stocate toate datele noastre, dar și prin certificarea ISO pe securitate. Fiecare versiune de cod este supusă unor verificări atente pentru a preveni apariția breșelor de securitate sau a vulnerabilităților; de asemenea, testăm din punct de vedere al securității fiecare nou modul sau o nouă versiune de cod înainte de lansare. Totodată, o dată la șase luni, echipa de testare Regista efectuează un audit de securitate, iar în cadrul unor serii periodice de acțiuni, sunt efectuate teste de penetrare în sistem pentru a fi verificată și consolidată securitatea acestuia. Dincolo de aceste măsuri, ne preocupăm și de factorul uman și de educația digitală a utilizatorilor. Personalul administrativ din instituțiile care aleg Regista trec printr-un proces riguros de instruire tehnică în privința utilizării corecte a serviciilor oferite”, a explicat Crețescu.

Te-ar mai putea interesa și
Creşte nemulţumirea faţă de supraturism în Spania
Creşte nemulţumirea faţă de supraturism în Spania
Din insulele Baleare şi până în Canare, din Barcelona până la Malaga, manifestaţiile ostile supraturismului se înmulţesc în Spania, a doua mare destinaţie turistică mondială, obligând......
Stellantis, nevoit să schimbe numele modelului Alfa Romeo Milano la doar câteva zile după lansare
Stellantis, nevoit să schimbe numele modelului Alfa Romeo Milano la doar câteva zile după lansare
Contrele dintre șefii grupului Stellantis și autoritățile din Italia au dus la o situație în premieră pe piața auto ...
UNSAR: 7 din 10 români, conştienţi că numărul accidentelor şi despăgubirile plătite în baza RCA influenţează costul poliţelor – studiu
UNSAR: 7 din 10 români, conştienţi că numărul accidentelor şi despăgubirile plătite în baza RCA influenţează costul ...
Aproape 7 din 10 români sunt conştienţi că numărul accidentelor rutiere şi valoarea despăgubirilor plătite în baza ...
MApN: Trei aeronave F-16 ale Forţelor Aeriene Regale Olandeze vor fi aduse la baza de la Borcea
MApN: Trei aeronave F-16 ale Forţelor Aeriene Regale Olandeze vor fi aduse la baza de la Borcea
Încă trei aeronave F-16 Fighting Falcon ale Forţelor Aeriene Regale Olandeze vor fi puse la dispoziţia Centrului european ...