Cel puţin 11 bănci din şase ţări europene nu vor trece testele de stres. Ce spune Erste Bank, proprietarul BCR

Cel puţin 11 bănci din şase state europene nu vor trece testele de stres derulate de Banca Centrală Europeană, ale căror rezultate vor fi anunţate duminică, a anunţat miercuri EFE, citând surse anonime financiare, transmite Reuters.
Economica.net - mie, 22 oct. 2014, 10:01
Cel puţin 11 bănci din şase ţări europene nu vor trece testele de stres. Ce spune Erste Bank, proprietarul BCR

UPDATE 13.20: Erste Bank spune că va trece testele de stres

Grupul bancar austriac Erste a respins miercuri informaţia EFE care susţine că cel puţin 11 bănci din şase state europene nu vor trece testele de stres derulate de Banca Central Europeană, transmite Reuters. Reprezentanţii Erste au declarat pentru Reuters că nu au motive să creadă că banca nu va trece testele de stres. La bursa de la Viena, acţiunile Erste au scăzut miercuri cu 1,6%.’În afară de discuţiile referitoare la supervizare nu avem indicaţii că nu vom trece testele de stres’, a declarat un purtător de cuvânt al Erste.

Băncile au deja o serie de reacţii de la BCE privind evoluţia testelor de stres. Ele vor primi rezultatele joi, înaintea anunţului public de duminică.

UPDATE 15:31 BCE precizează că nicio bancă nu a primit rezultatele testelor de stres
     
Banca Centrală Europeană (BCE) a tras, miercuri, un semnal de alarmă faţă de speculaţiile cu privire la rezultatele testelor sale de stres, după ce în media au apărut informaţii potrivit cărora 11 bănci nu au trecut aceste teste, transmite Reuters.

Trei bănci din Grecia, trei din Italia şi două din Austria sunt printre instituţiile care vor eşua la testele de stres, susţine EFE, fără a da detalii privind nivelul capitalului de care au nevoie băncile. De asemenea, agenţia precizează că numărul băncilor care nu vor trece testele de stres ar putea fi modificat în ultimul moment.

Reprezentanţii BCE nu au comentat informaţia.

În afară de Erste, alte bănci prezentate în lista EFE sunt Banco Popolare, Monte dei Paschi şi Banca Popolare di Milano (Italia), Alpha Bank, Piraeus Bank şi Eurobank (Grecia), Millennium BCP (Portugalia) şi Dexia (Belgia). De asemenea, EFE susţine că o a doua bancă austriacă, al cărei nume nu a fost dat publicităţii, şi un grup bancar cipriot, vor eşua la testele de stres.

Marile bănci europene au strâns mult mai mult capital înaintea testelor de stres din acest an decât au făcut la precedentele teste derulate în 2011 de Banca Central Europeană, arată o analiză a pieţelor de capital, realizată recent de firma de avocatură Linklaters.

În data de 26 octombrie, BCE va dezvălui care dintre cele 130 de mari bănci europene au nevoie de mai mult capital pentru a face faţă unor eventuale pierderi, pe baza unei analize a finanţelor lor şi a rezultatelor testelor de stres destinate să simuleze modul în care s-ar comporta băncile într-un scenariu de criză economică.

Potrivit avocaţilor de la Linklaters, marile bănci europene au strâns în acest an 34,7 miliarde de euro, cu 32% mai mult decât au strâns în cele 12 luni care au precedat testele de stres din 2011. Pe primele locuri se află băncile italiene, care au strâns un total de 10,5 miliarde de euro, urmate de băncile greceşti cu 8,3 miliarde de euro şi băncile germane cu 6,7 miliarde de euro.

Cu toate acestea, Linklaters estimează că unele bănci nu vor reuşi să treacă testele BCE deoarece doar aproximativ un sfert dintre cele 66 de bănci considerate cele mai slab capitalizate au avut succes în strângerea noi fonduri în acest an. Avocaţii se aşteaptă însă ca băncilor care nu vor trece testele BCE să li se acorde un răgaz de şase luni pentru a strânge noi fonduri sau a vinde din active.

Începând din data de 4 noiembrie 2014, Banca Centrală Europeană va prelua activitatea de supervizare bancară în zona euro şi, înainte de asta, vrea să evalueze starea de sănătate a celor mai mari 128 de bănci din zona euro printr-o analiză amănunţită a calităţii activelor lor şi, de asemenea, a capacităţii lor de a face faţă şocurilor şi stresului.

Te-ar mai putea interesa și
SUA urmează să ajute Taiwanul ”să se apere singur” în cazul unei invazii chineze, anunţă şeful Pentagonului
SUA urmează să ajute Taiwanul ”să se apere singur” în cazul unei invazii chineze, anunţă şeful Pentagonului
Statele Unite urmează să ajute Taiwanul ”să se apere singur”, în cazul unei invazii chineze, anunţă secretarul american al Apărării Lloyd Austin, relatează AFP....
Pod Ungheni: CNAIR apelează la fonduri europene de mobilitate militară pentru noua conexiune cu Republica Moldova
Pod Ungheni: CNAIR apelează la fonduri europene de mobilitate militară pentru noua conexiune cu Republica Moldova
Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a elaborat și depus, în data de 28 septembrie 2022, ...
Ucraina anunţă eliberarea unei noi localităţi în regiunea Doneţk, forţele ucrainene înaintează şi în sud
Ucraina anunţă eliberarea unei noi localităţi în regiunea Doneţk, forţele ucrainene înaintează şi în sud
 Armata ucraineană a anunţat luni eliberarea localităţii Torskoe în regiunea Doneţk (est), una dintre cele patru regiuni ...
Chiriile la terminalele plutitoare de gaze lichefiate au explodat în Europa din cauza numărului insuficient
Chiriile la terminalele plutitoare de gaze lichefiate au explodat în Europa din cauza numărului insuficient
Agravarea crizei energetice din Europa a dat naştere unui deficit de terminale plutitoare de gaze lichefiate, astfel încât ...