Efectele negative ale Brexitului vor fi resimţite de economia britanică în 2017 şi 2018 – comisar european

Economia britanică va plăti un cost mai ridicat în 2017 şi în 2018 pentru incertitudinile create în urma votului privind ieşirea ţării din UE (Brexit), a afirmat joi comisarul european pentru afaceri economice Pierre Moscovici, admiţând că Regatul Unit nu a fost imediat afectat de votul din 23 iunie, transmite Reuters.
Economica.net - joi, 26 ian. 2017, 12:13
Efectele negative ale Brexitului vor fi resimţite de economia britanică în 2017 şi 2018 - comisar european

„Incertitudinile vor avea un efect mult mai palpabil asupra economiei britanice în 2017 şi în 2018”, a declarat Pierre Moscovici, într-o conferinţă de presă desfăşurată la Bruxelles, după ce a recunoscut că Regatul Unit a avut o evoluţie peste aşteptări imediat după votul din 23 iunie.

Pe ansamblul anului trecut, economia britanică a înregistrat un avans de 2%, cel mai redus ritm de creştere din 2013, şi în scădere faţă de 2,2% în 2015. Pentru acest an, economiştii se aşteaptă la o expansiune de doar 1,2%.

Conform datelor publicate joi de Oficiul Naţional de Statistică (ONS), creşterea PIB-ului Marii Britanii în trimestrul patru din 2016 a depăşit previziunile economiştilor, continuând să sfideze aşteptările privind încetinirea expansiunii în urma votului privind ieşirea ţării din UE.

Creşterea de 0,6% depăşeşte estimarea economiştilor, de 0,5%, şi marchează al 16-lea trimestru consecutiv de avans al economiei britanice. Motorul de creştere al economiei l-a reprezentat sectorul serviciilor, sprijinit de cheltuielile de consum, în timp ce industria şi construcţiile au avut o contribuţie zero, arată datele publicate joi de Oficiul Naţional de Statistică (ONS).

După votul din 23 iunie privind ieşirea Marii Britanii din UE, economia a înregistrat o performanţă peste aşteptări, deşi datele recente arată un posibil declin al cheltuielilor de consum, din cauza deprecierii lirei sterline, care afectează veniturile.

Serviciile, care reprezintă peste 75% din PIB-ul Marii Britanii, au înregistrat un avans de 0,8% în perioada octombrie-decembrie 2016, compensând stagnarea producţiei industriale şi creşterea de doar 0,1% din sectorul construcţiilor.

În ritm anual, Regatul Unit a înregistrat o creştere a PIB-ului de 2,4% în trimestrul patru din 2016, de asemenea peste estimările analiştilor.

Te-ar mai putea interesa și
CFR SA electrifică încă opt secții de circulație: Licitație pentru Podu Olt – Sibiu – Vințu de Jos
CFR SA electrifică încă opt secții de circulație: Licitație pentru Podu Olt – Sibiu – Vințu de Jos
CFR SA, prin sucursala regională CF Brașov, a lansat licitație pentru studiul de fezabilitate necesar electrificării secției Podu Olt – Sibiu – Vințu de Jos. Acest tronson face parte......
Huawei lansează în România primul ceas smart cu finisaje din aur de 18K
Huawei lansează în România primul ceas smart cu finisaje din aur de 18K
Huawei Consumer Business Group (CBG) lansează în România primul dispozitiv smart din categoria wearables, care îmbină ...
Propunerile SGG pentru posturile din Consiliul de Supraveghere la Transelectrica. Pe listă e și Adrian Borotea, care a fost la CEZ
Propunerile SGG pentru posturile din Consiliul de Supraveghere la Transelectrica. Pe listă e și Adrian Borotea, care a ...
Transelectrica a anunțat în această dimineață care sunt numirile propuse de acționarul majoritar pentru pozițiile ...
Reuniune istorică a miniştrilor de externe din UE la Kiev
Reuniune istorică a miniştrilor de externe din UE la Kiev
Miniştrii de externe din Uniunea Europeană se întâlnesc la Kiev într-o demonstraţie de sprijin pentru Ucraina, a anunţat ...