Efectul Apple Watch. Vânzările de ceasuri din SUA, cea mai abruptă scădere din ultimii şapte ani

Vânzările de ceasuri din Statele Unite au înregistrat, în luna iunie, cea mai abruptă scădere din ultimii şapte ani, un prim semnal că noul Apple Watch erodează cererea pentru ceasul tradiţional, scrie Bloomberg.
Economica.net - sâm, 15 aug. 2015, 21:15
Efectul Apple Watch. Vânzările de ceasuri din SUA, cea mai abruptă scădere din ultimii şapte ani

Americanii au cheltuit 375 de milioane de dolari pe ceasuri de mână în iunie, cu 11% mai puţin faţă de aceeaşi lună a anului trecut, potrivit datelor NPD Group. Numărul de ceasuri vândute în SUA s-a prăbuşit totodată cu 14%, cel mai abrupt declin din 2008.

Compania de cercetare de piaţă anticipează că Apple Watch va revendica o cotă de piaţă semnificativă, iar producătorii de ceasuri tradiţionale din zona fashion-luxury vor avea probleme serioase în următorii doi ani.

cele mai mari riscuri pot fi remarcate în zona ceasurilor mai ieftine de 1.000 de dolari, un sondaj al NPD Group indicând că persoanele interesate de astfel de produse au cea mai mare intenţie de cumpărare a unui Apple Watch.

Vânzările de ceasuri cu preţuri între 50 şi 999 de dolari au scăzut puternic în iunie, cel mai mare declin fiind înregistrat în plaja de preţuri 100 – 149,99 dolari.

Exporturile de ceasuri elveţiene către Statele Unite au crescut în prima jumătate a acestui an în fiecare lună în afară de mai, potrivit datelor Federaţiei Producătorilor Elveţieni de Ceasuri, citate de Bloomberg. Pe ansamblul primului semestru, exporturile de ceasuri elveţiene în SUA au crescut cu 4,2%.

Câte ceasuri vinde Apple

Apple refuză să publice date concrete privind vânzările ceasului inteligent, investitorii şi analiştii fiind nevoiţi să meargă pe estimări şi speculaţii. Şi mai greu de evaluat este impactul ascensiunii ceasurilor inteligente asupra industriei elveţiene, unde cifra de afaceri a producătorilor de ceasuri se ridică la 50 de miliarde de dolari pe an.

Elmar Mock, unul dintre inventatorii ceasului Swatch, a declarat în luna martie că Apple ar putea cauza „o eră glaciară” în industria ceasurilor elveţiene, cu ale sale patru secole de tradiţie, aşa cu s-a întâmplat pe piaţa distribuţiei de muzică şi conţinut media odată cu apariţia iTunes, respectiv pe piaţa telefoanelor mobile după lansarea iPhone.

Apple a lansat în luna aprilie trei modele de smartwatch, cu preţuri între 349 de dolari pentru varianta de bază şi 17.000 de dolari pentru modelul de lux, învelit în aur. Compania americană a anunţat în luna iunie că veniturile diviziei din care face parte şi departamentul de ceasuri inteligente au crescut cu aproximativ 950 de milioane de dolari în perioada aprilie-iunie faţă de primele trei luni din acest an.

Pe baza acestei cifre se poate estima că Apple a vândut 1,9 milioane de ceasuri, cu un preţ mediu de 499 de dolari pe unitate. Potrivit datelor NPD, vânzările de ceasuri tradiţionale din SUA s-au cifrat în iunie la 927.500 de unităţi.

Swatch şi ceilalţi producători de ceasuri menţin poziţia oficială că apariţia Apple Watch nu reprezintă o ameninţare şi va ajuta, pe termen lung, şi industria pieselor tradiţionale, deoarece va obişnui tinerii să poarte ceas la mână.

Te-ar mai putea interesa și
Consiliul Concurenței a autorizat preluarea Copraag Entrepreneur de către Ubitech Construcții
Consiliul Concurenței a autorizat preluarea Copraag Entrepreneur de către Ubitech Construcții
Consiliul Concurenţei a autorizat tranzacția prin care Ubitech Construcții S.R.L. intenționează să preia Copraag Entrepreneur S.R.L., informează instituția prin intermediul unui comunicat......
Modificările climatice vor ține turiștii în camere. Zilele „bune” de petrecut afară scad, iar pierderile pentru economie pot fi uriașe
Modificările climatice vor ține turiștii în camere. Zilele „bune” de petrecut afară scad, iar pierderile pentru ...
Anul 2024 se anunță unul bun pentru destinațiile de vârf din sudul continentului, susținând economiile Spaniei, Portugaliei ...
Conglomeratul german BASF are un nou CEO
Conglomeratul german BASF are un nou CEO
La încheierea Adunării Anuale a Acţionarilor 2024 care s-a desfășurat astăzi, Markus Kamieth a fost numit preşedinte ...
Guvernul a aprobat astăzi cele două acte normative care permit plata în avans pe luna mai a pensiilor și a altor drepturi prevăzute de legi speciale
Guvernul a aprobat astăzi cele două acte normative care permit plata în avans pe luna mai a pensiilor și a altor drepturi ...
Executivul a aprobat, în şedinţa de joi, cele două acte normative care asigură plata în avans a pensiilor şi a altor ...