Efectul Brexitului: Marea Britanie pierde şi ultimul rating triplu-A. S&P taie în carne vie

Agenţia de evaluare financiară Standard & Poor's (S&P) a retras, luni seară, ultimul rating triplu-A de care beneficia Marea Britanie. Ratingul de credit al guvernului britanic a fost retrogradat cu două trepte, de la "AAA" la "AA", premieră pentru S&P în cazul unui rating de ţară triplu-A, şi avertizează că ar putea urma noi reduceri ale calificativului drept consecinţă a votului de săptămâna trecută pentru ieşirea din UE.
Economica.net - lun, 27 iun. 2016, 19:37
Efectul Brexitului: Marea Britanie pierde şi ultimul rating triplu-A. S&P taie în carne vie

Lira sterlină s-a depreciat puternic vineri şi luni şi se află la minimul ultimilor 31 de ani faţă de dolar, iar bursa de la Londra este în cădere liberă, acţiunile marilor bănci englezeşti fiind afectate în mod special.

„În opinia noastră, rezultatul acestui referendum reprezintă un eveniment de importanţă crucială, care va conduce la un cadru al politicilor economice mai puţin predictibil, mai puţin stabil şi mai puţin eficace în Marea Britanie”, se arată într-un comunicat al S&P, preluat de Reuters.

Referendumul de săptămâna trecută a dat startul unui impas politic în Marea Britanie, ambele partide dominante, Partidul Conservator, aflat la putere, şi Partidul Laburist, principala formaţiune de opoziţie, câzând victimă luptelor interne într-o severă criză de leadership. Premierul David Cameron şi-a prezentat demisia, cu efect din octombrie, iar soarta Brexitului pare că a fost amânată până când următorul premier va prelua frâiele.

Scoţia vrea să rămână în UE şi pare pregătită să organizeze un nou referendum pentru declararea independenţei faţă de Marea Britanie, după ce în 2014 scoţienii au votat la scor foarte strâns să rămână parte a Regatului Unit.

Perspectiva unui nou referendum pentru independenţă în Scoţia ameninţă integritatea constituţională şi economică a Marii Britanii, consideră analiştii S&P.

Agenţia avertizează că sectorul financiar, în special companiile financiare non-britanice, ar putea căuta alte destinaţii pentru investiţii dacă Marea Britanie va ieşi din UE.

Celelalte două agenţii de rating, Moody’s şi Fitch, retrogradaseră deja Marea Britanie de la triplu-A la „Aa1”, respectiv „AA+”, cu mult timp înainte să înceapă campania pentru referendumul din 23 iunie. Ambele agenţii au reacţionat deja la perspectiva Brexitului: Moody’s a avertizat vineri că ar putea reduce din nou ratingul Marii Britanii, iar Fitch a anunţat, tot vineri, că rezultatul referendumului reprezintă un aspect negativ pentru ţară.

Actualul ministru al Finanţelor, George Osborne, a stabilit în 2010, la preluarea mandatului, că menţinerea ratingului triplu-A al Marii Britanii reprezintă o prioritate.

Într-o intervenţie televizată luni, Osborne a dat asigurări că economia Marii Britanii şi sectorul financiar sunt bine pregătite pentru perioada de volatilitate provocată de rezultatele referendumului de joi.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Apelul lui Novak Djokovici la decizia de anulare a vizei a fost respins. Liderul ATP trebuie să părăsească Australia
Apelul lui Novak Djokovici la decizia de anulare a vizei a fost respins. Liderul ATP trebuie să părăsească Australia
Cei trei judecători de la Curtea Federală a Australiei au decis în favoarea guvernului în procesul privind anularea vizei ...
Guvernul britanic analizează un plan de împrumuturi bancare acordate companiilor energetice, pentru a atenua costul mare al energiei
Guvernul britanic analizează un plan de împrumuturi bancare acordate companiilor energetice, pentru a atenua costul mare ...
Guvernul Marii Britanii are în vedere planuri de a atenua o creştere bruscă a costurilor energiei, care va afecta gospodăriile ...
Un cutremur cu magnitudinea de 3,5 grade s-a produs în Vrancea
Un cutremur cu magnitudinea de 3,5 grade s-a produs în Vrancea
Un cutremur cu magnitudinea de 3,5 s-a produs sâmbătă aproape de miezul nopţii, la ora locală 23:51, în zona seismică ...