Coronavirus lovește și în imobiliare. Sunt întârziate sau blocate proiecte de sute de milioane de euro

Deși la începutul anului analiștii estimau că piața tranzacțiilor imobiliare va depăși un miliard de euro în 2020, negocierile pentru proiectele aflate deja pe piață merg foarte greu, probabil și din cauza coronavirus, și expectativei în care au intrat investitorii, dar și din cauza numărului relativ redus de proiecte imobiliare de calitate scoase la vânzare.
Răzvan Zamfir - Dum, 15 mart. 2020, 11:04
Coronavirus lovește și în imobiliare. Sunt întârziate sau blocate proiecte de sute de milioane de euro

Prima mare tranzacție, cifrată la circa 150 de milioane de euro, care a picat a fost cea pentru Hermes Business Campus, iar proiectul office de 78.000 mp din Pipera, dezvoltat de belgienii de la Atenor, s-a reîntors pe piața, la dispoziția potențialilor cumpărători.

La vânzare se află și Campus 6.2 și Campus 6.3, dezvoltate de suedezii de la Skanska, ca potrivit surselor Economica.net, vor finaliza curând vânzarea Campus 6.2 şi Campus 6.3, clădiri de birouri de 17.800 mp şi, respectiv, 19.800 mp, amplasate aproape de staţia de metrou Politehnica. Despre cumpărători, piața spune că ar putea fi un investitor austriac sau un investitor nou apărut pe piaţa românească, prețul estimat e în jurul a 100 de milioane de euro, iar yield-ul ar fi sub 7%, poate 6,8%.

Dar, multe depind de capacitatea de deplasare și de curajul investitorilor, dată fiind „intervenția” coronavirus, importat de europeni din China, care face ravagii în Italia, și a început să afecteze și restul continentului, inclusiv România.

De asemenea, Skanska mai are la vânzare și Equilibrium, proiect de birouri de peste 40.000 mp din Floreasca. Prima clădire a Equilibrium are o suprafață închiriabilă de 20.800 mp, 12 etaje şi 240 de locuri de parcare subterane şi supraterane. În total, complexul va avea două clădiri cu o suprafață totală închiriabilă de 40.700 mp. 

Și Ion Rădulea, proprietarul dezvoltatorului River Development, se află acum în plin proces de selecție a unui potențial cumpărător pentru The Light din Politehnică. The Light este dezvoltat în faze, iar prima clădire a fost livrată în 2019 și are o suprafață închiriabilă de 21.000 mp. Valoarea potențialei tranzacții e estimată de Economica.net la peste 40 de milioane de euro pentru prima fază, dar și această tranzacție pare a fi încetinită de factori externi, precum coronavirus.

În fine, ultimul proiect despre care se știe că a fost scos la vânzare e The Landmark, de 21.000 mp, de fondurile de investiţii Revetas Capital şi Cerberus cu un yield de 6,75%, pentru circa 70 de milioane de euro, potrivit datelor din piaţa imobiliară.

Vânzarea cu un yield de sub 7% vine după ce anul trecut au mai apărut două astfel de tranzacţii, una cu Day Tower, sediul Enel şi Aviatorilor 8, proiect cumpărat de AFI Europe odată cu întreg portofoliul de birouri din România al NEPI Rockcastle.

Te-ar mai putea interesa și
Cîţu, întrebat dacă s-ar impune recompensarea financiară a celor vaccinaţi: Nu cred că astfel de măsuri funcţionează
Cîţu, întrebat dacă s-ar impune recompensarea financiară a celor vaccinaţi: Nu cred că astfel de măsuri funcţionează
Premierul Florin Cîţu a declarat, joi, că în România nu ar avea efectele scontate recompensarea financiară a persoanelor care se vaccinează, o măsură care este deja aplicată în Serbia....
Cererea ridicată pentru mașini premium îmbunătățește perspectivele financiare ale grupului Volkswagen
Cererea ridicată pentru mașini premium îmbunătățește perspectivele financiare ale grupului Volkswagen
Grupul german Volkswagen a livrat în primul trimestrul al acestui an 2,43 milioane de vehicule, în creștere cu 21% față ...
Grupul bancar olandez ING a raportat rezultate trimestriale peste aşteptări
Grupul bancar olandez ING a raportat rezultate trimestriale peste aşteptări
ING Groep NV, cel mai mare grup bancar din Olanda, a raportat joi un profit trimestrial peste aşteptări, datorită veniturilor ...
Cîţu, despre relaxarea în două etape: Fără mască pe plajă de la 1 iunie, cu distanţare între şezlonguri şi alte măsuri după întâlnirea din comitetul interministerial. A doua parte, de la 1 august
Cîţu, despre relaxarea în două etape: Fără mască pe plajă de la 1 iunie, cu distanţare între şezlonguri şi alte ...
Premierul Florin Cîţu a anunţat, joi, la Constanţa, că de la 1 iunie se va sta fără mască pe plajă, cu condiţia ...