1EUR = 4.8745 RON | Bucureşti 6 º

Finanţe şi bănci

Efectul dobânzilor negative: danezii sunt plătiţi de către bancă pentru că au luat credite ipotecare

Politica băncilor centrale de a duce dobânzile în teritoriu negativ are efecte ciudate asupra pieţei bancare. În Danemarca, clienţii băncilor care au luat credite ipotecare cu dobânzi variabile au ajuns să fie plătiţi de către acestea pentru împrumuturi.

31 ian, 2015 | ECONOMICA.net

Recentele decizii de relaxare monetară ale Băncii Centrale Europene au efecte directe şi asupra Danemarcei. Ţara nordică are moneda legată de euro la un curs fix şi, pentru apărarea acestuia, Banca centrală a Danemarcei a dus recent şi mai mult în teritoriu negativ dobânda la depozite.

Decizia autorităţii centrale a fost transmisă mai departe în piaţă, unde dobânzile interbancare au căzut şi ele în teritoriu negativ.

De asta au beneficiat debitorii danezi cu credite cu dobânzi variabile. Dacă aceştia aveau dobânzi apropiate de 0 până acum, unii dintre ai au de curând dobânzi negative, potrivit presei daneze.

„Dobânzile s-au aşezat în jurul 0%, într-un interval de minus 0,03% şi plus 0,03%. Cei mai mulţi au plătit o rată pozitivă mică, însă există câţiva care au avut rate negative. O stiuaţie neobişnuită", susţine un oficial al Nordea Bank.

Acesta adaugă faptul că sistemul IT nu era pregătit pentru a calcula dobânzi negative la credite, însă că ratele au fost ajustate manual. Asta nu înseamnă că debitorii nu vor mai plăti rate lunare. Aceştia trebuie încă să ramburseze principalul şi eventualele comisioane. Vor rambursa, însă, mai puţin şi, cel puţin pentru o vreme, vor fi plătiţi de către bancă pentru împrumutul luat.

De căderea dobânzilor în teritoriu negativ sunt loviţi cel mai mult şi mai adesea deponenţii, care se văd nevoiţi să plătească dobândă băncilor pentru a-şi ţine banii în depozite la termen ori în conturi curente.

Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO