Efectul Fed – un euro mai slab, dar fără mari mișcări de capitaluri din ţările emergente și din ECE

Pe termen scurt mumă, pe termen lung ciumă! Acesta pare să fie impactul majorării dobânzii cheie de către americani asupra Uniunii Europene și implicit asupra României. Anul viitor vom avea cu siguranță un euro depreciat față de dolar, deci și un leu depreciat. Din fericire, Fed are de gând să majoreze destul de prudent rata de dobândă, șansele ca aceasta să ajungă la 1% fiind previzibilă abia pentru a doua parte a anului viitor.
Economica.net - mie, 23 dec. 2015, 22:00
Efectul Fed - un euro mai slab, dar fără mari mișcări de capitaluri din ţările emergente și din ECE

După creşterea de 0,25 puncte procentuale a dobânzii de politică monetară a Fed principalele pieţe financiare ale lumii au reacţionat imediat. Principalele burse ale lumii au raportat rapid creşteri, iar așa cum spune analistul șef al BCR, Radu Crăciun pe blogul său personal (raducraciun.ro), “Nici piețele financiare din România nu au făcut excepție, inversând într-o oarecare măsură tendințele din zilele precedente de pe piața titlurilor de stat și cea valutară. Mă aștept ca aceste tendințe să continue”.

Odată făcut acest pas, economiștii se gândesc și vorbesc de posibilitatea apariției unei alte crize financiare în următorii ani, unii vorbesc de cinci ani, alții de doar unul sau doi ani. În acest context este foarte importantă evoluția economică a SUA raportată la evoluția economică a Uniunii Europene, în care și economia României este puternic ancorată.

Care este totuși impactul imediat? După cum remarcă analistul șef al ING Bank, Ciprian Dascălu, odată cu majorarea dobânzii cheie de către FED, toți analiștii văd riscuri în vulnerabilitatea țărilor emergente, în ideea migrației capitalurilor către economia SUA, care devine atractivă. De altfel, Azerbaidjan a și abandonat cursul fix, acceptând flotarea liberă față de dolar. Totuși, datorită politicii de comunicare dusă de Fed și rezervelor valutare ferme din țările respective nu vor fi ieșiri majore de capitaluri din țările emergente. Țările din Europa Centrală și de Est, la rândul lor sunt puternic ancorate de politica BCE, care momentan pare să fie avantajată de decizia Fed.

“În ce privește zona euro, pe termen scurt, decizia Fed ridică o minge la fileul BCE. Procesul gradual de creștere a dobânzilor la dolari va duce și la o depreciere a euro față de dolar. Aceasta înseamnă, în primul rând, un plus de inflație pentru zona euro, un parametru pe care până acum BCE a încercat să îl stimuleze fără prea mare succes. În același timp, un euro mai slab față de dolar va însemna și un stimulent pentru exporturile zonei euro, un al doilea  sprijin pentru o BCE preocupată de creșterea economică prea mica și șomajul prea mare din zonă”, este de părere și Radu Crăciun.

Acesta precizează că de-a lungul istoriei ajustările negative ale economiei americane au fost urmate rapid de ajustări similare ale economiei europene. Mai mult chiar, în ultimii 20 de ani, ratele de creștere europene s-au aflat în cea mai mare parte a timpului sub ratele de creștere ale SUA.

În acest context, o recădere a economiei americane peste ceva vreme vor avea un efect negativ mai amplu asupra economiei UE și a zonei euro.

Lanțul cauzal ne duce la România, o țară profund integrată în economia UE și, ca urmare, cu evoluții economice corelate cu cele din UE, mult mai volatile decât acestea. O eventuală intrare în recesiune a SUA și a UE în următorii 5 ani va fi de natură să taie aripile economiei românești. Asta cu atât mai mult cu cât fundamentele unei creșteri sustenabile în România întârzie să fie puse, în locul investițiilor fiind preferat impactul pe termen scurt al alimentării consumului.




Te-ar mai putea interesa și
Pentru 1 din 2 români, principala preocupare financiară este acoperirea cheltuielilor de bază – studiu
Pentru 1 din 2 români, principala preocupare financiară este acoperirea cheltuielilor de bază – studiu
Pentru 1 din 2 români, cheltuielile de bază sunt principala preocupare când vine vorba de situaţia personală, iar printre cele mai mari îngrijorări pentru tinerii din România se află nivelul......
Grupul LEGO, venituri în creștere în 2023, pe o piață cu cele mai joase rezultate din ultimii 15 ani
Grupul LEGO, venituri în creștere în 2023, pe o piață cu cele mai joase rezultate din ultimii 15 ani
Grupul LEGO a anunțat rezultatele pentru anul fiscal 2023. Veniturile LEGO au crescut cu 2%, la 65,9 miliarde de coroane ...
Huawei raportează cel mai rapid ritm de creştere al veniturilor din ultimii patru ani
Huawei raportează cel mai rapid ritm de creştere al veniturilor din ultimii patru ani
Huawei Technologies a înregistrat în 2023 cel mai rapid ritm de creştere a veniturilor din ultimii patru ani, pe fondul ...
Aurul îşi continuă creşterea. Noi recorduri pe pieţele internaţionale şi la cursul BNR
Aurul îşi continuă creşterea. Noi recorduri pe pieţele internaţionale şi la cursul BNR
Aurul creşte şi azi, 29 martie 2024, şi atinge un nou record la cursul BNR. Este cea mai mare cotaţie din istoria României ...