Efectul goanei după resurse: Greii industriei petroliere au investit deja 500 mil. euro în România

Cheltuielile făcute în domeniul explorării şi exploatării de petrol şi gaze din România în ultimii ani de către companiile petroliere au generat investiţii de circa jumătate de miliard de euro, bani pompaţi în România de jucătorii din industria serviciilor petroliere.  
Economica.net - mar, 30 iul. 2013, 21:04
Efectul goanei după resurse: Greii industriei petroliere au investit deja 500 mil. euro în România

OMV Petrom, cea mai mare companie petrolieră din ţară şi, practic, cel mai mare beneficiar al lucrărilor de explorare şi producţie, a investit, în cei şapte ani de la privatizare, 5,5 miliarde de euro pentru activităţi de explorare şi producţie, potrivit datelor companiei petroliere, remise la solicitarea ECONOMICA.NET. Suma reprezintă 65% din totalul investiţiilor Petrom şi este rezultatul politicii companiei de a se axa pe acest segment.

Petrom face atât explorări şi foraje noi, onshore şi, mai ales, offshore cât şi lucrări la câmpurile petroliere existente, care sunt însă, în mare parte, aproape de a fi depletate.  „Operăm zăcăminte foarte mature, iar în ultimii ani am reuşit să reducem rata declinului producţiei la circa 1% pe an”, a declarat Mariana Gheorghe, CEO OMV Petrom atunci când compania a anunţat investiţii de 200 de milioane de euro pentru deblocarea de resurse suplimentare de ţiţei din zăcământul de la Suplacu de Barcău, exploatat deja de peste 50 de ani.

Cheltuielile cu seismica, explorările şi forajele înseamnă, evident, o piaţă în creştere pentru companiile din sectorul serviciilor petroliere, iar acestea şi-au extins activităţile.

Ca urmare a creşterii activităţii în domeniu, investiţiile din România ale marilor jucători din industria de servicii petroliere s-au ridicat la peste 500 de milioane de euro în ultimii 10 ani, potrivit calculelor ECONOMICA.NET.

Astfel, o serie de companii reputate, mari jucători de pe piaţa internaţională, au intrat în Romania. În timp, interesate şi de lucrările pe care Petrom şi Exxon trebuie să le contracteze pentru dezvoltarea perimetrelor din Marea Neagră unele dintre aceste companii şi-au dezvoltat în Romania baze operaţionale care deservesc piaţa românească şi pe cele învecinate.

Nume grele 

În luna iunie, compania americană Lufkin Industries a anunțat deschiderea oficială a noii sale unități de producție de lângă Ploiești, după investiții de 140 de milioane de dolari, cea mai mare unitate construită de compania americană în străinătate. Noul centru regional va avea rol de suport pentru toate operațiunile de vânzare și service a produselor Lufkin în Emisfera de Est. Aproximativ 90% din volumul producției este destinat exportului în peste 20 de țări. La momentul deschiderii, Lufkin România avea 260 de angajați cu experiență în domeniul industriei petrolului și se estima că numărul acestora va ajunge la 350 până la finele anului curent.Lufkineste o companie texană înfiinţată acum mai bine de 110 ani, cu vânzări de 1,3 miliarde de dolari anul trecut.

Şi texanii de la Cameron, un alt mare furnizor mondiali de echipamente şi servicii pentru industria petrolieră şi a gazelor a investit în 2009 80 de milioane de dolari pentru construcţia unei fabrici la Ploieşti. Cameron mai deţine unităţi de producţie în SUA, Singapore, America de Sud şi Malaezia şi a ales oraşul românesc în faţa altora din Polonia, Cehia şi Ungaria. Americanii mai aveau o fabrică în România, Sterom Câmpina. Printre clienţii fabricii dinPloieştise numără giganţi internaţionali precum ExxonMobil, BP sau Statoil.

Producătorul siderurgic italian Tenaris a vrut şi el să profite de acest boom al industriei de petrol şi gaze în România. Anul trecut, italienii au cumpărat chiar de la Cameron fabrica de la Câmpina. Tenaris mai deţine in România o fabrică de ţevi în Zalău, o oţelarie în Călăraşi şi un centru de servicii laPloieşti. Grupul are inRomaniaaproape 1.400 de angajati şi a anunţat investiţii de 150 de milioane de dolari pe piaţa românească în anii 2011-2013.

Alţi americani care au ştiut să profite de politica Petrom încă de la început au fost cei de la Wheaterford. Cunoscuta companie de servicii petroliere, cu activităţi în 100 de ţări, a cumpărat încă din 2008 firma românească Atlas GIP, specializată în servicii peroliere şiu de foraj. Anterior, americanii cumpăraseră chiar de la Petrom o altă firmă din zonă, BOSS (Baza de Operaţiuni Speciale la Sonde ) Câmpina.

Grupul Schlumberger, cel mai mare furnizor global de servicii pentru industria de petrol şi gaze, a ales tot Ploieştiul pentru dezvoltarea unei baze de clasă mondială, cu o suprafaţă de 55.000 metri pătraţi deservită de 370 de angajaţi, care a devenit un centru operaţional pentru toate pieţele est-europene. Noile explorări la mare adâncimi din Marea Neagră, dar şi programele de lucrări anunţate Petrom în zăcămintele mature au fost factorii care au atras grupul laPloieşti. Schlumberger este o afacere 39,5 miliarde de dolari, are peste 110.000 de angajaţi şi a făcut primele lucrări la o sondă din România acum 80 de ani.

În primăvara anului trecut, furnizorul american de produse şi servicii petroliere Halliburton a închiriat o suprafaţă de 7.700 de metri pătraţi în parcul industrial Ploieşti West Park, unde a anunţat construirea unei baze, ca primă fază a unui plan de investiţii mai amplu al companiei în complexul industrial. Halliburton este şi el un mare furnizor de produse şi servicii pentru industria de petrol şi gaze din lume. Compania a fost fondată în 1919 şi acum are 70.000 de angajaţi în 80 de ţări.

Te-ar mai putea interesa și
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul tranzacțiilor cu monede cripto
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul ...
Statele Unite şi Regatul Unit investighează tranzacţii cu criptomonede în valoare de circa 20 de miliarde de dolari care au fost efectuate printr-un instrument de schimb virtual stabilit în......
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același interes și față de carnea de pui importată
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același ...
Sectorul avicol românesc este în pericol, în urma controalelor repetate ale Autorităţii Naţionale pentru Protecţia ...
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Producătorul chinez de smartphone Xiaomi Corp. a început joi să comercializeze primul său automobil electric, pariind ...
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Constructorul auto american Ford a anunţat joi că analizează posibilitatea de a produce un nou automobil de teren (SUV) ...